Pri podujatiach sa maximálne kapacity nebudú meniť. Česko je červené

Pravda, TASR | 14.09.2020 10:08, aktualizované: 
matovič malinová heger Foto: ,
Na snímke zľava minister financií SR Eduard Heger, predseda vlády SR Igor Matovič a ministerka kultúry SR Natália Milanová (všetci OĽaNO) počas brífingu k prijatým opatreniam na zasadnutí Ústredného krízového štábu.
Pri kultúrnych a športových podujatiach bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí. Počas pondelkového zasadnutia ústredného krízového štábu o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO). „Kultúra a šport môžu naďalej žiť,” povedal premiér.

VIDEO: Premiér Matovič, minister financií Heger a ministerka kultúry Milanová počas zasadnutia ústredného krízového štábu.

V prípade kultúrnych podujatí v červenej zóne bude zákaz občerstvenia a kapacita bude znížená na polovicu. V prípade športových akcií v zelených oblastiach budú účastníci sedieť v každom druhom rade, v červených v každom štvrtom rade. Občerstvenie nebude dovolené.

Zároveň platí bežné dodržiavanie hygienických opatrení ako napríklad rúška. „Myslíme si, že tieto opatrenia sú dostatočné na to, aby sme si dokázali, či už ako diváci, alebo ako účinkujúci, naďalej užívať naše hobby,” povedal premiér.

„Pani ministerke kultúry išlo o to, aby sme neumlčali a doslova nevyhladovali, či už kultúrne podujatia, ale rovnako aj Eduard Heger ma oslovil pre športové podujatia. Dohodli sme sa, že bez ohľadu na to, ako sa nám podarí presvedčiť ústredný krízový štáb o tom, že by sme nemali až takto zásadne skresať počty prítomných, či už na kultúrnych alebo športových podujatiach, že bez ohľadu na to, či sa nám to podarí, alebo nie, chceme podať pomocnú ruku aj kultúrnej, aj športovej obci a zabezpečiť nejakú formu odškodného za to, že nemôžu naplno fungovať,“ uviedol predseda vlády.

Matovič tiež na margo podujatí povedal, že sa budú počítať len diváci, teda nie účinkujúci či hráči, alebo obsluhujúci personál. Dodržiavať sa musia naďalej hygienické pravidlá a nosenie rúšok. „Inak povedané, kultúra a šport môžu naďalej žiť,“ zdôraznil s tým, že tieto opatrenia sú dostatočné a odvážnejšie ako v iných krajinách. Zodpovednosť berie Matovič „na seba“.

Doplnil, že problémom budú svadby, plesy a stužkové slávnosti. Túto otázku ešte budú musieť doriešiť v nasledujúcich dňoch.

Česko na červenom zozname

Česko pribudne na zoznam takzvaných červených krajín. Potvrdil to premiér Igor Matovič (OĽANO) na brífingu počas rokovania ústredného krízového štábu. Zároveň kritizoval štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa (SaS) za zverejnenie rozhodnutia na sociálnej sieti počas rokovania. Tvrdí, že Slovensko dostal do zlej diplomatickej situácie voči Česku. Rozhodnutie chcel najprv osobne oznámiť českému premiérovi Andrejovi Babišovi.

VIDEO: Klus nasrdil Matoviča, prezradil cez Facebook, čo nemal. Premiér najskôr krútil hlavou nad správou v telefóne, potom ho hodil na kreslo a zopsul Klusa.

Video

Matovičovi je vzniknutej situácie ľúto. „Niekomu by sa mal na takýchto zasadnutiach, podotýkam ústredného krízového štábu, zrejme ako malému decku zobrať mobil a zamknúť do skrinky niekde vonku,“ poznamenal.

Česko má na zoznam takzvaných červených krajín pribudnúť od piatka 18. septembra. Dôvodom je veľký denný nárast nakazených na ochorenie COVID-19, informoval Klus počas rokovania. Po novom tak podľa jeho slov ktokoľvek, kto sa vráti z územia Česka, s výnimkou pendlerov do 30 kilometrov od najbližšieho hraničného priechodu, študentov, pedagógov, výskumníkov, zdravotníkov, poľnohospodárov, sociálnych pracovníkov, pracovníkov v kritickej infraštruktúre, niektorých športovcov a umelcov, musí prísť buď s negatívnym testom nie starším ako 72 hodín, alebo prostredníctvom formulára e-hranica nastúpiť do päťdňovej domácej karantény a následne byť testovaný. Opatrenie sa bude kontrolovať prostredníctvom náhodných kontrol aj takzvaného „trackovania“ mobilných telefónov.

Rakúsko a Maďarsko zatiaľ zostávajú v zelenej kategórii. V ich prípade ale hrozí prepnutie do červenej v zásade kedykoľvek, preto Klus odporúča zvážiť cestovanie a necestovať do konkrétnych vytypovaných regiónov, ktoré čoskoro na webe zverejní Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. O tom, či sa zavrú hranice s Ukrajinou, sa rozhodne v najbližších dňoch, informoval Klus.

Pokračoval, že medzi bezpečné krajiny Slovensko zaradí Švédsko, Bulharsko a Kanadu. V čakacom režime na takéto preradenie zostávajú Belgicko, Holandsko a Portugalsko.

Zomrel pacient s Covidom

Vo svidníckej nemocnici zomrel v uplynulých dňoch pacient, u ktorého neskôr potvrdili ochorenie Covid-19.

Správu o úmrtí pacienta s koronavírusom v nemocnici vo Svidníku potvrdila komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková. Išlo o internistického pacienta, ktorý bol v nemocnici krátko hospitalizovaný.

„Po náhlom úmrtí na pneumóniu výsledky testov potvrdili ochorenie Covid-19. Nemocnica otestovala 30 zdravotníkov, ktorí s pacientom mohli prísť do kontaktu. Výsledky všetkých sú negatívne. Zdravotníci budú opakovane preventívne otestovaní ešte na desiaty deň po kontakte s pacientom,“ uviedla Fedáková.

V nemocnici podľa jej slov aktuálne platí zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach a všetky potrebné protiepidemio­logické opatrenia. „Doteraz u žiadneho iného pacienta koronavírus nebol potvrdený,“ dodala Fedáková.

Muž bol klientom Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) Dotyk v Medzilaborciach. Podľa jeho riaditeľa Igora Mageru tam neevidujú žiadne prípady ochorenia COVID-19. To im bolo u spomenutého klienta nahlásené v piatok po pitve.

Otestovali 1 425 vzoriek

Na Slovensku pribudlo uplynulý deň 48 nových prípadov koronavírusu, testovali však len 1 425 ľudí. Celkovo sa na Slovensku nakazilo doteraz koronavírusom 5 580 ľudí. Za nedeľu pribudlo 5 vyliečených, celkovo sa vyliečilo 3 129 pacientov. Pandémia si na Slovensku vyžiadala 38 obetí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva priblížilo, že pozitívne testovaní boli vyšetrení v okresoch Bratislava (9), Námestovo (5), Púchov (5), Trnava (5), Dunajská Streda (3), Ilava (3), Nové Zámky (2), Partizánske (2), Prešov (2), Bardejov (1), Čadca (1), Galanta (1), Košice (1), Košice-okolie (1), Levice (1), Malacky (1), Michalovce (1), Považská Bystrica (1), Senec (1), Trenčín (1) a Žarnovica (1).

„Medzi pozitívne testovanými bolo 23 žien a 25 mužov vo veku od desiatich do 81 rokov,“ priblížil rezort zdravotníctva. V nemocniciach je hospitalizovaných 129 pacientov, potvrdené ochorenie Covid-19 má 96 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 12 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje desať pacientov.

Matovič má pocit, že tlačíme na pílu

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nie je stotožnený s mierou sprísnenia opatrení, ktoré sa majú dotknúť organizácie hromadných podujatí a prakticky znamenajú elimináciu kultúrnych a športových akcií. Premiér sa k téme vyjadril na sociálnej sieti.

„Vždy som obhajoval opatrenia, s ktorými prichádzalo konzílium. Tentoraz mám však pocit, že tlačíme až príliš na pílu a efekt, ktorý očakávame, môže byť paradoxne opačný,“ uviedol.

Pripomína, že absolútny predpoklad spoločného úsilia pri dodržiavaní opatrení musí byť ich logická obhájiteľnosť. „Dnešné zasadnutie ústredného krízového štábu bude veľmi ťažké, ale verím vo víťazstvo zdravého rozumu,“ vyhlásil Matovič.

Podľa návrhu, ktorý prezentovali v piatok po rokovaní pandemickej komisie, by sa mali päťnásobne sprísniť podmienky konania hromadných podujatí, pre exteriérové podujatia má byť maximálna kapacita 200 osôb a interiérové 100 osôb.

Ešte prísnejšie to bude v takzvaných červených a oranžových okresoch, ktoré majú vyššiu dynamiku rastu prípadov nákazy, na exteriérových podujatiach sa bude môcť zúčastniť maximálne 100 a interiérových najviac 50 osôb.

O návrhu pandemickej komisie v pondelok rozhoduje ústredný krízový štáb. V Bratislavskom kraji, ktorého okresy sú zaradené do červenej (Bratislava I – V) a oranžovej (Senec, Pezinok, Malacky) zóny, platia z rozhodnutia hygienikov sprísnené podmienky už od pondelka.

Hoci má Slovensko čoraz väčší problém s koronavírusom a sprísňujú sa opatrenia v súvislosti s hromadnými podujatiami, uskutoční sa akcia, na ktorú tradične prichádzajú tisícové davy. Púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne bude na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska, na rozdiel od minulosti, na farskej úrovni.

Koronavírus na internátoch UK

Na internátoch Univerzity Komenského (UK) v Bratislave sa objavili prvé dva prípady ubytovaných s potvrdeným ochorením Covid-19. Informovala o tom Martina Mášiková z rektorátu UK.

Prvý prípad podľa UK nahlásil Vysokoškolský internát Družba. „Ubytovaný strávil 3. septembra počas ubytovávania v internátnej izbe 20 minút a odcestoval domov. Následne 11. septembra sa u neho potvrdilo ochorenie Covid-19 a momentálne sa lieči doma,“ uviedla Mášiková. Vzhľadom na prísne hygienické pravidlá počas ubytovania univerzita nepredpokladá, že by mohol nakaziť inú osobu.

Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK eviduje druhý prípad. „Študentku s pozitívnym výsledkom testu ako aj jej spolubývajúcu sme ubytovali v izolačných izbách, internát im zabezpečí doručovanie stravy a bezpečnú likvidáciu odpadu. Študentka sa nakazila od svojej kolegyne. Momentálne obe študentky čakajú na termín ďalšieho testu,“ priblížila Mášiková. Ako doplnila, na výučbovom procese sa nezúčastnili, v spoločných stravovacích zariadeniach neboli a minimalizovali kontakt s inými osobami na internáte.

Univerzita tvrdí, že študenti mali bezpríznakový priebeh ochorenia. „V oboch prípadoch intenzívne komunikujeme s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Bratislave, ktorý dohľadáva ich blízke kontakty a osloví všetkých, ktorí by mali podstúpiť test. Zamestnanci internátov, ktorí pravidelne prichádzajú do kontaktu s ubytovanými, od začiatku septembra priebežne podstupujú testy na ochorenie Covid-19,“ poznamenala Mášiková.

Univerzita počas leta podnikla potrebné kroky k nastaveniu čo najbezpečnejšieho režimu prevádzky. Situáciu pozorne monitoruje permanentný krízový štáb UK, v prípade výskytu ďalších prípadov aktivuje prísnejšie opatrenia.

Najväčšia slovenská univerzita opätovne apeluje na študentov, aby sa správali zodpovedne, nezúčastňovali sa na hromadných podujatiach, obmedzili návštevy v cudzích izbách a dodržiavali hygienické a bezpečnostné pokyny (rúško – odstup – ruky).

„Špeciálne upozorňujeme na používanie rúšok v spoločných priestoroch, hlavne na toaletách a vo výťahoch. Zároveň vyzývame študentov, u ktorých sa potvrdí ochorenie Covid-19, aby čo najskôr kontaktovali študijné oddelenie svojej fakulty,“ dodala Mášiková s tým, že ak študent býva v ubytovacom zariadení UK, má zároveň kontaktovať aj vedenie internátov.