Turecká stíhačka údajne zostrelila bojové lietadlo arménskeho letectva

TASR | 29.09.2020 07:22, aktualizované: 
Arménsko / Azerbajdžan / Náhorný Karabach / Foto: ,
Na snímke, ktorú vydal azerbajdžanský rezort obrany v nedeľu 27. septembra 2020, azerbajdžanskí vojaci strieľajú z mínometu na kontaktnej línii v separatistickom regióne Náhorný Karabach v Azerbajdžane
Turecká stíhačka F-16 zostrelila v utorok v arménskom vzdušnom priestore bojové lietadlo Su-25 arménskeho letectva, ktorého "pilot hrdinsky zahynul", informovalo podľa agentúry RIA Novosti arménske ministerstvo obrany s tým, že stíhačka F-16 vzlietla z azerbajdžanského letiska. Turecko túto informáciu vzápätí poprelo, uviedla agentúra AFP.

Tlačový poradca tureckého prezidenta Fahrettin Altun toto tvrdenie nazval „absolútne nepravdivým“. Zároveň zopakoval skoršiu žiadosť Recepa Tayyipa Erdogana, aby sa Arménsko „stiahlo z teritórií, ktoré okupuje, namiesto toho, aby sa uchyľovalo k lacným propagandistickým trikom“.

Za propagandu tvrdenia Jerevanu označil aj hovorca ministerstva obrany v Azerbajdžane.

Arménsko už skôr obvinilo Turecko z toho, že na podporu síl Azerbajdžanu, ktorého je spojencom, posiela do regiónu žoldnierov. Aj toto tvrdenie turecké úrady popierajú. Altun však v utorok na Twitteri napísal, že Turecko je „plne zaviazané“ pomôcť Azerbajdžanu „zobrať si späť okupované územie“.

Merkelová vyzvala na ukončenie bojov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok na okamžité zastavenie bojov medzi azerbajdžanskou armádou a arménskymi separatistami. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Merkelovej hovorcu Steffena Seiberta. „Kancelárka žiada okamžité zastavenie streľby a návrat za rokovací stôl,“ povedal Seibert.

Spolková kancelárka sa tak vyjadrila počas utorňajšieho telefónneho rozhovoru s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom. V pondelok sa zas telefonicky spojila s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, ktorému odovzdala rovnaký odkaz.

V súvislosti so situáciou v Náhornom Karabachu by mala v utorok za zatvorenými dverami mimoriadne zasadnúť Bezpečnostná rada OSN. Do úsilia zastaviť obnovené boje je zapojená aj Minská skupina OBSE – kontaktná skupina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, pozostávajúca z Francúzska, Ruska a Spojených štátov.

Počas bojov zahynulo už 84 arménskych separatistov

Konflikt na Náhornom Karabachu, ktorý sa opätovne obnovil v nedeľu, si vyžiadal najmenej 95 obetí na oboch stranách, vrátane 11 civilistov – deväť v Azerbajdžane a dvoch na arménskej strane. Zranených hlásili obe strany konfliktu. Azerbajdžan od vypuknutia najnovších bojov počet obetí z radov vojakov zatiaľ nezverejnil. Arménskych separatistov zahynulo už najmenej 84. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie separatistov a arménskej vlády.

Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom v tomto regióne sú podľa AFP najintenzívnejšie od roku 2016. Predsta­vitelia Baku i Jerevanu hlásili, že intenzívne boje v oblasti pokračovali v pondelok počas celého dňa.

Hovorca arménskeho ministerstva obrany uviedol, že v pondelok večer azerbajdžanská armáda podnikla „mohutnú ofenzívu v južnom a severovýchodnom pásme frontovej línie“ Náhorného Karabachu.

Vedenie v Náhornom Karabachu uviedlo, že zahynulo už 84 arménskych separatistov, z toho 26 v pondelok večer. Tamojšie úrady v pondelok informovali, že sa im podarilo opätovne získať kontrolu nad časťou územia, o ktoré prišli v nedeľu. Azerbajdžan zároveň obvinili z delostreleckých útokov.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany zase uviedlo, že arménske sily delostrelecky ostreľovali azerbajdžanské mesto Terter.

Azerbajdžan v reakcii na boje vyhlásil stanné právo, platiace od pondelka, a tiež nočný zákaz vychádzania (od 21.00 h do 06.00 h) v hlavnom meste Baku a niekoľkých ďalších mestách a okresoch, ktoré sú blízkosti frontovej línie v Náhornom Karabachu.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.