Zvrat v zákaze vychádzania: S negatívnym testom budeme slobodní

TASR, Pravda, SITA | 28.10.2020 15:10, aktualizované: 
matovič krajčí Foto: ,
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (vľavo) a premiér Igor Matovič.
Ľudia, ktorí sa zúčastnia na víkendovom celoplošnom testovaní a budú mať certifikát o negatívnom výsledku, prípadne výsledok PCR testu, budú môcť od pondelka žiť relatívne slobodne. Na stredajšej tlačovej konferencii po rokovaní vlády to uviedol premiér Igor Matovič (OĽANO). Vláda prijala nové pravidlá pri obmedzení pohybu. Platiť majú od pondelka do nedele 8. novembra.

„Ľudia, ktorí sa zúčastnia teraz na celoplošnom pretestovaní a budú mať certifikát o absolvovaní tohto testu alebo alternatívne potvrdenie o absolvovaní PCR testu, od pondelka budú môcť žiť relatívne slobodne. Budeme môcť ísť do obchodu či obuvi, potravín. Na rozdiel od tých ľudí, ktorí sa rozhodnú na test nejsť. Tým bude umožnené to, čo bolo doteraz umožnené, čiže viac-menej počas zákazu vychádzania,“ vysvetlil Matovič nové opatrenia s tým, že pre ľudí s potvrdením o teste sa život vracia do stavu, ktorý platil napríklad minulý piatok.

VIDEO: Premiér Matovič a minister Krajčí k celoplošnému testovaniu po rokovaní vlády.

Pre ľudí, ktorí nebudú mať potvrdenie o teste, budú podľa premiéra platiť výnimky, ako napríklad cesta na pohreb, uzavretie manželstva, krst či starostlivosť o blízku osobu. Urobili tak podľa jeho slov preto, aby „nekomplikovali život zodpovedným ľuďom a naplnili aj základné ľudské práva tých, ktorí sa rozhodnú na test nejsť a ostať v domácej karanténe“. Dodal, že aj tí majú právo ísť si nakúpiť potraviny, drogériu či lieky. Tento stav bude podľa neho platiť do nedele 8. novembra.

V uznesení tiež časovo vymedzili, kedy si možno dať urobiť PCR test v súkromnom laboratóriu tak, aby jeho výsledky platili pri výnimkách. (Výnimky a opatrenia nájdete na konci článku.)

Avizoval tiež, že po plošnom pretestovaní Slovenska sa zrejme zavedú aj kontroly na hraniciach. Aktuálne podľa neho nie je ideálne začať s testovaním na hraniciach, pretože by sa muselo vytvoriť zhruba 300 rozličných tímov, aby sa hranice pokryli. Zdôraznil, že teraz je potrebné čo najviac príslušníkov bezpečnostných zložiek či zdravotníkov využiť pri plošnom testovaní.

Citlivosť antigénových testov

Antigénové testy sú výborný doplnok na plošné rýchle identifikovanie ľudí s najvyššou vírusovou náložou, ktorí by mohli byť najviac infekční. Vyhlásil to predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády. Poukázal na výsledky testovacej štúdie Fakultnej nemocnice Praha Motol, ktorá porovnávala výsledky antigénových a PCR testov na ochorenie COVID-19. Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) skonštatovali, že antigénové testy tak dokážu odhaliť 67 percent tých infikovaných, ktorých by odhalil PCR test. Výsledky podľa ich slov prekonali očakávania na úrovni 30 percent, s ktorými išli do plošného testovania.

Štúdia však je skeptická k vhodnosti testov na plošný skríning. „Výsledky pilotnej štúdie sú v súlade s odborným stanoviskom Spoločnosti pre lekársku mikrobiológiu ČLS JEP a Laboratórnou skupinou COVID Ministerstva zdravotníctva Českej republiky, vydaného 23. septembra, ktorá upozorňuje na riziko falošne negatívnych výsledkov pri použití antigénových testov,“ konštatuje na záver štúdia (viac v článku Česká štúdia: Antigénové testy nie sú spoľahlivé).

Premiér uviedol, že zmysel robiť antigénové testy je na základe štúdie teda dvakrát väčší, ako pôvodne rátali. Zdôraznil, že nemožno nahradiť PCR testy antigénovými, ale na účel, ako je celoplošné testovanie, je tento druh testu vhodný. Zdôraznil, že okrem senzitivity sa pri štúdii porovnávala aj ich špecificita. Tá bola podľa jeho slov stopercentná, teda, že antigénové testy negenerujú falošnú pozitivitu. Z tých 369 pacientov, ktorí mali negatívny PCR test, malo negatívny výsledok aj 369 testovaných antigénovým testom.

Krajčí označil za dobrý údaj aj to, že antigénové testy nevyhodnotili ako pozitívneho človeka, ktorý mal negatívny PCR test. Pozitívne vníma aj to, že antigénový test podľa štúdie dokáže odhaliť aj 47 percent bezpríznakových, ale pozitívnych ľudí. „Opäť sa len potvrdzuje, že je dobré testovať antigénovými testami, má to zmysel,“ dodal. Je presvedčený, že celoplošné testovanie bude úspešné. Poukázal na to, že denne pribúda v nemocniciach aj 100 pacientov a čoraz viac ich potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu.

Pražská fakultná nemocnica Motol zverejnila v utorok výsledky štúdie spoľahlivosti antigénových testov, ktorú realizovala minulý týždeň na 591 pacientoch. Ukázala, že senzitivita skúmaných dvoch antigénových testov bola pod hranicou 70 percent. To znamená, že testy nezachytili troch z desiatich pozitívnych pacientov. Podľa štúdie sa to týkalo aj ľudí s príznakmi ochorenia COVID-19.

Pozor na chybný leták

Informačný leták, ktorý by mala v týchto dňoch dostať do schránky každá domácnosť, obsahuje starý termín plošného testovania na ochorenie COVID-19, teda od piatka do nedele. „Záväzne však platí, že testovať sa bude iba v sobotu a v nedeľu,“ upozornil v utorok minister obrany Jaroslav Naď. Ako vysvetlil rezort obrany, s distribúciou letákov začali už minulý týždeň, teda ešte pred zmenou termínov testovania. O skrátení testovania na dva dni rozhodol v pondelok ústredný krízový štáb.

Prvé kolo celoplošného testovania obyvateľov sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu (31. 10. a 1. 11.). Odberné miesta budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h s tým, že posledné stery budú realizovať do 21.30 h.