Naď žiada o pomoc zdravotníkov. Vyzval lekársku komoru, aby vymenila šéfa

TASR, SITA | 29.10.2020 11:13, aktualizované: 
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) nevylúčil prípadnú mobilizáciu zdravotníkov v súvislosti s celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19. Tvrdí, že robia všetko pre to, aby tomu zabránili. Na štvrtkovej tlačovej konferencii informoval, že k politickému rozhodnutiu ešte nedošlo, čakajú aj na čísla od súkromných nemocníc, koľko personálu budú vedieť poskytnúť.

Ako bude vyzerať plošné testovanie? Premiér Matovič informuje o podrobnostiach.

„Robíme všetko pre to, aby sme k mobilizácii nepristúpili. Oceňujem, že sa nám hlásia tí, ktorí nečakajú na papier o mobilizácii. Zatiaľ sme neurobili žiadne rozhodnutie, ale máme pripravené dokumenty na to, aby sme vybraný personál v niektorých regiónoch mobilizovali, ak to bude nevyhnutné,“ skonštatoval.

Vyzval preto zdravotníkov, ktorí môžu robiť samotné stery, ako aj ich vyhodnocovanie, aby sa prihlásili na stránke somzodpovedny.sk. Od stredy popoludnia do štvrtka rána sa registrovalo podľa jeho slov 1100 ľudí, najmä zdravotníkov. Zdôraznil však, že naďalej potrebujú kvalifikovanejší personál na odoberanie vzoriek. Aj na jeden, aj druhý deň by sa nám hodilo 2000 až 3000 takých zdravotníkov, ktorí môžu robiť stery, povedal s tým, že by bolo dobré niektoré tímy aj prestriedať.

Dodal, že ešte nie je definitívne rozhodnuté ani o tom, či bude druhé kolo testovania. Nateraz je podľa neho zabezpečená logistická a materiálna pripravenosť celoplošného testovania tento víkend a postupne prevážajú do regiónov potrebný materiál, testy a certifikáty. Poďakoval sa samosprávam za ich prácu a verí, že spoločne to zvládnu.

VIDEO: Naďova výzva zdravotníkom.

Video

K ich odbremeneniu by mohlo podľa Naďa prispieť vytvorenie odberných miest vo veľkých firmách a nemocniciach. Dodal, že zatiaľ eviduje dohodu s 15 veľkými firmami o tom, že budú testovať nielen svojich zamestnancov. Zvlášť sa budú testovať aj strategické podniky nevyhnutné na chod štátu. Priblížil, že zabezpečujú testy aj pre štátne a súkromné nemocnice, ktoré otestujú svojich zamestnancov a pacientov.

Opätovne deklaroval bezpečnosť odberných miest. Nie je podľa neho dôvod obávať sa nákazy. Zatiaľ neeviduje, že by sa niekto nakazil pri pilotnom testovaní na Orave a v Bardejove. Odmieta tiež, že by sa na plošné testovanie zbytočne míňal materiál a sila zdravotníkov. Tvrdí, že akcia môže pomôcť predísť aj zhoršeniu situácie v nemocniciach.

V reakcii na to, že predseda Smeru Robert Fico chce v súvislosti s plošným testovaním iniciovať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery vláde Igora Matoviča (OĽANO), Naď uviedol, že je sklamaný z postupu opozície. „Umierajú ľudia, ktorí volili ako OĽANO, tak Smer,“ podotkol. Podľa vlastných slov veril, že všetci lídri politických strán sa pred akciou spoločne postavia a vyzvú ľudí, aby sa prišli dať pretestovať. „Som sklamaný, že sa to nestalo,“ dodal s tým, že na nikoho neútočil, ale prosil opozíciu, aby sa pridali.

Ministerstvo obrany (MO) SR už priblížilo, že zdravotnícku časť odberného tímu bude tvoriť vždy jedna osoba z kategórie A, ktorá realizuje výter. Môže to byť lekár, sestra, praktická sestra a zdravotnícky záchranár. Výtery v tíme s takouto osobou môžu robiť aj pôrodná asistentka, zdravotnícky laborant, študent medicíny (5. a 6. ročník), študent ošetrovateľstva (2. a 3. ročník – sestra) a študent urgentnej zdravotnej starostlivosti (2. a 3. ročník – zdravotnícky záchranár).

Minister obrany vyzval lekársku komoru, aby vymenila svojho šéfa

Video

Naď vyzval Slovenskú lekársku komoru (SLK), aby vymenila svojho šéfa. Mnoho lekárov sa podľa Naďa hanbí za to, čo povedal prezident lekárskej komory Marián Kollár na stredajšej tlačovej konferencii. Ten vyzval vládu, aby ešte raz zvážila celoplošné testovanie. Kollár tiež uviedol, že má vážne obavy, že rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo vôbec odborné. Minister obrany pritom na tlačovej konferencii konštatoval, že prezident lekárskej komory dva dni predtým nehlasoval proti celoplošnému testovaniu, ale „loboval za súkromné spoločnosti, aby mohli robiť testy“. Kollár v reakcii vyzval ministra obrany, aby sa mu ospravedlnil.

Člen komory Ernest Sivík tiež v stredu konštatoval, že úmrtnosť na COVID-19 je na úrovni chrípky. „Nie, COVID nie je chrípka a ľudia, ktorí umierajú každý deň, umierajú preto, že takí ľudia ako doktor Kollár, sa pozerajú na svoju peňaženku a nie na to, čo sa deje v nemocniciach,“ dodal minister obrany. Jaroslav Naď vyzval všetkých ‚slušných‘ lekárov, zdravotné sestry a zdravotnícky personál, aby sa postavili za predstaviteľov vlády. „To, čo predviedol včera pán Kollár, bolo nenormálne,“ uzavrel.

Predseda vlády Igor Matovič na vyjadrenia lekárskej komory reagoval v stredu s tým, že mu „vybilo poistky“. „Chceme naozaj prikladať akúkoľvek váhu slovám týchto bludárov? Tu ide prezident Slovenskej lekárskej komory odkazovať lekárom a zdravotným sestrám, že nepotrebujú rúška a ochranné prostriedky, lebo my tu bojujeme s chrípkou? Po takomto tvrdení akýkoľvek názor tohto človeka nemá pre mňa absolútne žiadnu váhu,“ dodal premiér.

Polícia: Na návštevu cintorínov neplatí výnimka, zosnulých si pripomeňte doma

Návšteva cintorínov nie je medzi výnimkami zo zákazu vychádzania, pripomína polícia v súvislosti s blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých (1. 11.). Apeluje preto na občanov, aby dodržiavali opatrenia a zosnulých si pripomenuli napríklad zapálením sviečky doma. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Vláda SR vyhlásila núdzový stav a zákaz vychádzania, opätovne si preto dovolíme apelovať na občanov, aby dôsledne dodržiavali opatrenia,“ vyzvala polícia. Ako podotkli, na návštevu cintorínov ešte bude vhodnejšie obdobie.

Polícia pokračuje tiež v kontrolách dodržiavania opatrení. Každý prípad porušenia rieši individuálne, poznamenala Bárdyová. V blokovom konaní hrozia občanom pokuty do 1000 eur a v správnom konaní do 1659 eur.