S celoplošným testovaním pomôžu aj zahraniční zdravotníci

Pravda, TASR | 30.10.2020 11:00, aktualizované: 
Slovensko má na sobotné celoplošné testovanie na koronavírus zabezpečených minimálne 10 a na nedeľu 9-tisíc zdravotníkov. Pomôžu aj zdravotníci z Rakúska a Maďarska. "Každú hodinu sa prihlasujú desiatky až stovky zdravotníkov. Je to aj vďaka prémii, ktorú im ponúkol premiér Igor Matovič," informoval o tom v piatok na tlačovom brífingu minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zároveň však neodpovedal na otázku médií, koľko zdravotníkov ešte na celoplošné testovanie chýba.

Rakúsko potvrdilo Slovensku vyslanie 50 vojenských medikov s cieľom posilnenia integrovaných tímov zostavených na prípravu a vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva. Na Slovensku majú vojenskí medici pôsobiť počas nasledujúcich dvoch víkendov na odberových miestach. „Následne budú pomáhať Ozbrojeným silám SR odstraňovať následky núdzového stavu. Ministerstvo obrany SR je pripravené zabezpečiť týmto príslušníkom ozbrojených síl logistickú podporu,“ píše sa v predkladacej správe odsúhlaseného návrhu.

Na víkendové celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 bolo k piatkovému poludniu zabezpečených okolo 72 percent kompletných tímov. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval na sociálnej sieti. Verí, že do večera počet zdravotníkov ešte stúpne. Dvesto zdravotníkov by podľa neho mohlo prísť aj z Maďarska. Samotné Ozbrojené sily (OS) SR sú podľa Naďa na testovanie pripravené.

Minister zahraničia pomoc uvítal

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) privítal pomoc Rakúska a Maďarska pri celoplošnom testovaní v súvislosti s ochorením COVID-19. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

„Susednému Rakúsku patrí veľká vďaka za vyslanie lekárskeho personálu, ktorý príde pomáhať pri testovaní našich obyvateľov. Je to cenné gesto, na ktoré nesmieme zabúdať. Niet lepšieho spôsobu ako preukázať dobré susedské vzťahy,“ uviedol Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie požiadal listom o pomoc svojho rakúskeho kolegu Alexandra Schallenberga. Pandémia je výzvou pre celý svet, pričom situácia v mnohých krajinách vrátane Slovenska je kritická. Preto sa vláda rozhodla, že zorganizuje celoplošné testovanie obyvateľstva," hovorí Korčok. Potešilo ho, že rakúska vláda zareagovala takto promptne.

Korčok sa poďakoval za vyslanie 200 zdravotníkov aj Maďarsku. „Náš minister vnútra požiadal maďarského kolegu o 50 zdravotníkov, ktorí nám pomôžu pri celoštátnom testovaní. Maďarsko zareagovalo tak, že ich vyšle 200. Vítam, že tak Rakúsko, ako aj Maďarsko aj týmto spôsobom ukázali, čo pre nich znamenajú dobré susedské vzťahy,“ dodal.

Maďarskí zdravotníci majú podľa slovenského rezortu diplomacie pôsobiť v okresoch Komárno, Levice, Nitra a Trebišov.

Medici sa podľa právnika chápu ako humanitárna pomoc, netreba súhlas NR SR

Prítomnosť 50 vojenských medikov z Rakúska na celoplošnom testovaní sa chápe tak, že jej účelom je humanitárna pomoc, preto nie je potrebný súhlas Národnej rady SR, postačí súhlas vlády. Pre TASR to uviedol Vincent Bujňák z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Ústava SR priznáva podľa Bujňáka parlamentu všeobecnú právomoc vysloviť súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území SR. „Zároveň priznáva vláde osobitnú právomoc rozhodnúť o súhlase s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území SR v špecifických situáciách, okrem iného na účel humanitárnej pomoci,“ skonštatoval s tým, že účelom prítomnosti 50 príslušníkov rakúskych ozbrojených síl má byť humanitárna pomoc.

Šéf opozičného Smeru Robert Fico v piatok uviedol, že vláda obišla Ústavu SR. „Iba na základe obyčajného zákona o ozbrojených silách povedala, že pozýva vojakov, pretože potrebujeme humanitárnu pomoc,“ skonštatoval s tým, že na Slovensku podľa neho nie je humanitárna situácia. „O tomto môže rozhodnúť len NR SR. NR SR podľa ústavy SR schvaľuje prítomnosť cudzích vojakov na území SR,“ dodal.

Aj mimoparlamentná SNS tvrdí, že vysloviť súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenska patrí podľa ústavy do pôsobnosti NR SR.