Biden má Pensylvániu, otvorila mu cestu k víťazstvu vo voľbách

TASR, ČTK, Pravda | 07.11.2020 17:44, aktualizované: 
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia.

Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN na svojej webovej stránke.

V okamihu, keď médiá ohlásili verdikt ohľadom výsledku v kľúčovom severovýchodnom štáte a teda aj v celom súboji o Biely dom, bolo v Pensylvánii sčítaných 98 percent odhadovaného počtu odovzdaných hlasov. Biden mal v neúplných výsledkoch náskok pol percentuálneho bodu, čo zodpovedalo viac ako 30 000 hlasom. Jeho náskok sa s postupujúcim časom zvyšoval.

Biden víťazstvom v Pensylvánii získal 273 hlasov voliteľov a stane sa 46. prezidentom USA. Vo veku 77 rokov sa stal najstarším kandidátom v dejinách USA, ktorý bol zvolený za prezidenta, pripomína AFP. Jeho súper, republikán Trump, vyslovil nepodložené obvinenia z volebného podvodu a jeho volebný tým vo viacerých amerických štátoch podnikol právne kroky.

O niečo neskôr prišli správy, že zvíťazil aj v štáte Nevada. Pribudli mu tak ďalšie hlasy voliteľov a posilnil sa jeho náskok. Podľa denníka New York Times a televízie Fox News išlo šesť hlasov voliteľov v Nevade práve v prospech ostrieľaného demokrata Bidena.

Víťaz amerických prezidentských volieb Joe Biden v sobotu po správe o svojom zvolení do Bieleho domu na Twitteri napísal, že bude prezidentom všetkých Američanov a pokladá za poctu, že si ho zvolili. „Som poctený, že ste si ma vybrali, aby som viedol našu úžasnú krajinu,“ uviedol v tvíte. „Práca, ktorá je pred nami, bude ťažká, ale sľubujem vám toto: budem prezidentom všetkých Američanov – či ste za mňa hlasovali alebo nie. Nesklamem vieru, ktorú ste do mňa vložili,“ napísal na Twitteri.

V americkom štáte Arizona pokračuje sčítavanie hlasov, Trump neustále znižoval stratu na Bidena. Po poslednej aktualizácii priebežných výsledkov predstavoval rozdiel len 0,6 percentuálneho bodu, pričom podľa médií zostávali na sčítanie približne tri percentá odhadovaného počtu odovzdaných hlasov. Bývalý viceprezident Biden bol v juhozápadnom štáte vo vedení prakticky od začiatku vyhlasovania výsledkov a agentúra AP a televízia Fox News už mu prisúdili tunajších 11 voliteľských hlasov. Náskok demokratického kandidáta sa od stredy výrazne stenčil. Rozdiel po spočítaní 97 percent celkového počtu hlasov predstavoval iba 20 573 hlasov, analytici ale vyjadrovali názor, že tempo, akým Trump manko sťahuje, nie je dostačujúce.

Novozvolená viceprezidentka USA Kamala Harrisová sa v sobotu vyjadrila, že podstatou tohtoročných prezidentských volieb bola najmä „duša Ameriky a naša vôľa bojovať za ňu“. Napísala to v sobotu na sociálnej sieti Twitter len krátko po tom, čo médiá oznámili zvolenie Joea Bidena za nového prezidenta USA. „V týchto voľbách ide o omnoho viac ako o Joea (Bidena) alebo mňa. Máme pred sebou veľa práce,“ napísala tiež na Twitteri.

Trump neuznal Bidenovo víťazstvo

Americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách a vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili, informovala v sobotu agentúra DPA. Trump takisto vyhlásil, že podnikne ďalšie právne kroky.

Trump vo vyhlásení uviedol, že jeho volebný tím od pondelka začne na súde trestné konanie s cieľom zaručiť, že volebné zákony sú dodržiavané a do prezidentského kresla zasadne právoplatný víťaz.

Americký prezident Donald Trump sa v sobotu vrátil z golfu do Bieleho domu, keď sa dozvedel o svojej porážke v prezidentských voľbách a o víťazstve demokrata Joea Bidena. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Prezidentská kolóna vozidiel prechádzala blízko námestia Black Lives Matter Plaza (Na životoch černochov záleží), oproti Bielemu domu, kde už veľký dav ľudí oslavoval Trampovu porážku.

Republikán, ktorý bez predloženia dôkazov tvrdí, že v skutočnosti vyhral voľby on, strávil dopoludnie vo svojom golfovom klube. Nachádza sa v Sterlingu v štáte Virgínia, neďaleko metropoly Washington.

Neskôr na twitteri opäť Trump ohlásil svoje víťazstvo. Prezidentov tweet s piatmi vetami bol kompletne veľkými písmenami. Twitter k príspevku veľmi rýchlo pripojil poznámku, že „toto tvrdenie o volebných podvodoch je sporné“.

Trump napríklad naznačoval, že volební pozorovatelia z republikánskeho tábora neboli vpustení do miestností, kde sa sčítavali hlasy. Tvrdenie v tomto duchu už niekoľko dní rozporujú americké médiá aj volební činitelia z rôznych štátov a žiadne takéto obvinenia zatiaľ neobstálo na súde.

„Voľby som vyhral ja, mám 71 miliónov zákonných hlasov,“ odkázal americký prezident. Najčerstvejšie priebežné výsledky prezidentské voľby ukazovali, že Trump získal takmer 70,4 milióna hlasov, kým Biden približne 74,5 milióna.