Biden získal podľa médií 306 hlasov voliteľov, Trump 232

TASR, ČTK | 13.11.2020 07:35, aktualizované: 
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
Novozvolený americký prezident Joe Biden získal 16 hlasov voliteľov v štáte Georgia, čím ich celkovo získal 306. V štáte Severná Karolína vyhral republikán Donald Trump a celkovo tak získal 232 hlasov voliteľov, informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na odhady amerických médií.

Joe Biden sa podľa amerických televíznych staníc CNN, ABC News a ďalších stal prvým demokratom, ktorý v Georgii vyhral po Billovi Clintonovi v roku 1992.

Trump medzitým podľa odhadov amerických médií vyhral v štáte Severná Karolína, kde získal 15 hlasov voliteľov.

Joe Biden celkovo získal 25 štátov vrátane Kalifornie, New Yorku a domovského štátu Delaware. Bývalému viceprezidentovi sa podarilo zvíťaziť v štátoch, kde v roku 2016 zvíťazil republikán Donald Trump, a to v Arizone, Georgii, Michigane, Pennsylvánii a Wisconsine.

Americké médiá predpokladajú, že Donald Trump celkovo zvíťazil vo zvyšných 25 štátoch vrátane Floridy a Texasu, Indiany, Kentucky, Missouri a Ohia. Vo všetkých uvedených štátoch Trump vyhral aj v prezidentských voľbách v roku 2016.

Štát Nebraska hlasy voliteľov rozdelil medzi oboch kandidátov – štyri hlasy pripadli Donaldovi Trumpovi a jeden Joeovi Bidenovi. V štáte Maine naopak pripadli tri zo štyroch hlasov voliteľov Bidenovi a zvyšný hlas Trumpovi.

Aj napriek podľa amerických médií jasnému Bidenovmu víťazstvu prezident Donald Trump výsledky prezidentských volieb uznať odmieta a opakovane napáda hodnovernosť hlasovania. Jeho tím podal rad žalôb, z ktorých niektoré už súdy zamietli a iné čakajú na prerokovanie. Žalobu podala Trumpova kampaň aj v Arizone. Právni experti však tvrdia, že sťažnosti Trumpovho tímu v podstate nemajú šancu na zmenu volebného výsledku.

Najbezpečnejšie v americkej histórii

Niekoľko členov orgánov dohliadajúcich na bezpečnosť amerických volieb, vrátane kybernetických expertov, v spoločnom vyhlásení uviedlo, že nemajú žiadne dôkazy o zničených či stratených volebných lístkoch z amerických prezidentských volieb.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje, ktoré zverejnila americká vládna agentúra pre kybernetickú bezpečnosť (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency – CISA). „Nemáme žiadny dôkaz, že by volebný systém zničil alebo stratil volebné hlasy, alebo ich nejako zmenil,“ uvádza sa vo vyhlásení orgánov pre volebnú infraštruktúru GCC a SCC.

„Voľby z 3. novembra boli najbezpečnejšie v americkej histórii. Práve teraz, po celej krajine, volební úradníci znovu kontrolujú celý volebný proces pred dokončením výsledku,“ dodali odborníci na kybernetickú bezpečnosť.

„Vieme, že existuje veľa nepodložených sťažností aj možností k dezinformáciám o procese našich volieb, môžeme vás ale uistiť, že máme maximálnu dôveru v bezpečnosť a integritu našich volieb, a vy by ste ju mali mať tiež,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení zverejnenom na stránkach CISA.

Agentúra Reuters pripomenula, že CISA si v týchto voľbách vyslúžila kritiku Bieleho domu za to, že spustila web na „kontrolu fám“. Na ňom podľa médií uvádzala na pravú mieru aj dezinformácie šírené spolupracovníkmi prezidenta Donalda Trumpa.