Trump trvá na vlastných výsledkoch: Vyhral som v Pensylvánii aj Georgii

ČTK | 14.11.2020 05:30
Donald Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump v Ružovej záhrade Bieleho domu v piatok 13. novembra 2020.
Americký prezident Donald Trump pokračoval v prezentovaní vlastnej verzie výsledkov tohtoročných volieb aj potom, keď veľa médií vrátane britskej BBC v piatok oznámilo konečné rozdelenie voliteľských hlasov v pomere 306 ku 232 v jeho neprospech.

Na twitteri vyhlásil, že vyhral v Pensylvánii aj v Georgii. Pri oboch príspevkov sa rýchlo objavila poznámka, že „oficiálne zdroje“ vec vidia inak.

Pensylvániu a jej 20 hlasov v zbore voliteľov pripísali americké médiá demokratickému kandidátovi Joeu Bidenovi už v sobotu, pričom odvtedy tam jeho náskok v stále ešte neúplných výsledkoch narástol už na viac ako 60 000 hlasov. V Georgii viedol Biden podľa posledných údajov o viac ako 14 000 hlasov a v piatok analytici spolupracujúci so svetovými médiami vyhodnotili, že tam už o víťazstvo nepríde.

Trump však stále porážku odmieta uznať a pokračuje v šírení konšpiračných teórií o najrôznejších nekalostiach. V piatkovom tweetu napísal, že „víťazíme v štáte Pensylvánia“, pretože „vo Filadelfii a Pittsburghu nebolo umožnené prehliadnutiu 700 000 hlasovacích lístkov“. Čo konkrétne týmito slovami myslel, nebolo príliš jasné. „Všetci vedia, že sme ten štát získali,“ uviedol v ďalšom tweete na konto Georgie.

V tomto štáte sa v piatok začalo ručné prepočítavanie hlasov nariadenej republikánskym štátnym tajomníkom, zásadná zmena výsledkov sa ale nečaká. V Pensylvánii v piatok oznámili, že k prepočtu nedôjde, medzitým tamojšie súdy odmietli hneď niekoľko žalôb podaných Trumpovou kampaňou v snahe zneplatniť tisíce hlasov.

Krátko pred zverejnením tweetov o svojich údajných úspechoch Trump prvýkrát za viac ako týždeň predstúpil pred novinárov, hoci na žiadne otázky neodpovedal. Veľa médií si všímalo, že počas prejavu o boji proti koronavírusu naznačil pochybnosti o šanciach na zvrátenie volebného výsledku. „Ktovie, aká administratíva tu bude,“ povedal v istom momente prezident, čím sa podľa agentúry Reuters dostal zatiaľ najbližšie k uznaniu Bidenovho víťazstva.

„Donald Trump možno ešte nie je ochotný voľby vzdať, ale pri jeho vystúpení na záhrade Bieleho domu sa zdalo, že sa objavujú isté pochybnosti o konečnom výsledku. (…) Ako dni bežia a prezidentove súdne sťažnosti na väčšinu Joea Bidena v zbore voliteľov sú buďto sťahované alebo odbíjané súdmi, chýli sa prezidentovanie Donalda Trumpa ku koncu,“ komentoval vývoj spravodajca BBC Anthony Zürcher.