Mikulec a Kovařík: Výzva občanom a opozícii na rešpektovanie núdzového stavu

Pravda | 16.11.2020 11:13
Minister vnútra Roman Mikulec a Peter Kovařík, dočasne poverený výkonom funkcie prezidenta Policajného zboru SR, sa obracajú na občanov a opozičných politikov.

VIDEO: Výzva občanom a predstaviteľom opozície na rešpektovanie núdzového stavu a zákazu zhromažďovania s ohľadom na avizované protesty v utorok, 17. novembra.

Mikulec uviedol, že majú informácie o tom, ako niektorým organizátorom pripravovaných protestov nejde o nič iné, iba sa pobiť a že chcú prísť dokonca ozbrojení. Pre opozičných politikov má odkaz, že ich výzvy na účasť na protestoch je pošliapavanie ideálov 17. novembra.

Polícia je na to, aby chránila občanov a chránila aj majetok, uviedol Kovařík. Trest útoku na verejného činiteľa v čase núdzového stavu je 12 až 25 rokov odňatia slobody, povedal dočasný policajný prezident. Dodal, že sa tým nechce vyhrážať, ale iba to pripomenúť. O taktike policajného zboru počas 17. novembra odmietli Mikulec aj Kovařík debatovať.

Máme zmapované miesta, venujeme sa aj pohybom osôb, ktoré protesty majú organizovať. Prioritou polície je mať v prvom rade zmapované radikálne skupiny. Našou úlohou je udržať verejný poriadok, nie naložiť ľudí do autobusu a zavrieť ich, povedal Kovařík. Budú prítomní aj odborníci, ktorí rozumejú psychológiu davu.

Nemôžeme zabrániť ľuďom prechádzať sa po ulici, povedal Mikulec. Ľudia by mali mať zdravý rozum a nemali by sa zhromažďovať pre šírenie koronavírusu. Ak ľudia pôjdu pokojne v malých skupinkách zapáliť sviečku, nikto im to nebude zakazovať, dodal. Poslanci parlamentu by mali ísť vzorom a uvedomiť si, čo sľúbili v poslaneckom sľube, povedal Mikulec na margo akcií, ktoré chystajú niektoré politické strany.

Každé zhromaždenie, kde sa stretne viac ako šesať ľudí, by nemalo byť, je to z hľadiska epidemiologického, nie pre vyjadrenie názoru, hovorí Mikulec.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vystúpi v súvislosti s 31. výročím Nežnej revolúcie a Dňom boja za slobodu a demokraciu so slávnostným mimoriadnym príhovorom vo vysielaní RTVS na Jednotke v pondelok o 19:50 po skončení správ. Od pondelkového večera bude pri príležitosti štátneho sviatku Prezidentský palác nasvietený vo farbách trikolóry.