Ak parlament zvolí za špeciálneho prokurátora Lipšica, Čaputová to bude rešpektovať

SITA | 07.12.2020 16:16
Daniel Lipšic Foto:
Daniel Lipšic
Ak Národná rada SR (NR SR) zvolí do funkcie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, prezidentka SR Zuzana Čaputová bude takúto voľbu rešpektovať.

Hlava štátu to uviedla v dnešnej diskusnej relácií rádia Expres Braňo Závodský naživo. Prezidentka v minulosti vzhľadom na politickú minulosť Daniela Lipšica verejne avizovala, že by ho v prípade zvolenia do funkcie generálneho prokurátora nevymenovala.

Keďže v prípade voľby špeciálneho prokurátora nemá prezidentka menovaciu právomoc, Čaputová avizuje, že bude rešpektovať výsledok hlasovania NR SR.

Čaputová vo štvrtok 10. decembra o 10:00 vymenuje do funkcie generálneho prokurátora Maroša Žilinku. V tejto súvislosti uviedla, že voči jeho osobe nemá žiadne pochybnosti. „Myslím si, že spĺňa všetky predpoklady a požiadavky, nemám žiadne výhrady, ktoré by som v zmysle judikatúry ústavného súdu mohla uplatniť v prípade, ak by som ich existenciu videla,“ povedala hlava štátu.

Čaputová dúfa, že Žilinka vo svojej novej funkcii nesklame. Vníma ho ako šikovného, hodnotovo konzistentného prokurátora. Dodala, že generálny prokurátor má v kompetenciách aj vnútornú očistu prokuratúry.

„Generálny prokurátor má v našom systéme pomerne silné postavenie. Má aj silnú právomoc pokiaľ ide o disciplinárnu zodpovednosť prokurátorov. To znamená, že vnútorná očista tohto orgánu je možná aj z iniciatívy generálneho prokurátora,“ uviedla Čaputová.

Bude podľa nej dobré, ak by systémové zmeny v prokuratúre pokračovali aj na zákonnej úrovni. Rolu generálneho prokurátora však považuje za kľúčovú z pohľadu očisty aj budovania dôvery verejnosti smerom k prokuratúre.