NAKA obvinila z podplácania exministra Žigu

SITA, TASR, Pravda | 17.12.2020 09:21, aktualizované: 
Peter  Žiga Foto: ,
Bývalý minister hospodárstva Peter Žiga. 25.6.2020
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol obvinenie voči exministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi (Hlas) za prečin podplácania. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

VIDEO: Fico o obvinení Petra Žigu: Objednal si to Matovič.

Video

V prípade dokázania viny mu podľa príslušného paragrafu Trestného zákona hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Na obvinenie upozornil spravodajský web Aktuality.sk, pre ktorý to potvrdili dva nezávislé zdroje.

Peter Žiga sa nebude vyjadrovať k informáciám o svojom obvinení a je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, uviedol asistent poslanca Maroš Stano.

Podľa expremiéra Roberta Fica bol Žiga vynikajúcim ministrom, ktorý mal výsledky. „Mám stopercentné prescedčenie, že tento zákrok NAKA bol na čisto politickú objednávku Igora Matoviča, vôbec o tom nepochybujem. Včera v podstate mal Matovič hodiť uterák do ringu. Aby znovu prekryl ten bordel, ktorý spôsobil v tomto štáte, tak prichádza s tlakom na orgány činné v trestnom konaní a prichádza už aj k obvineniam politikov,“ uviedol Fico.

Meno Žigu sa v poslednom období spomínalo najmä v súvislosti s výpoveďami kajúcnikov v kauze Očistec či Judáš. Bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník vypovedal napríklad o peniazoch, ktoré mal zaplatiť obvinený podnikateľ Norbert Bödör za to, aby vyšetrovanie karuselových podvodov obišlo rodinu Petra Žigu. V prípade sa spomína vzdialený príbuzný exministra. Podľa televízie JOJ však v tomto prípade ide o podnet na trestné stíhanie, ktoré podala Monika Jankovská a týka sa vyplatenia odmeny advokátovi Radomírovi Bžánovi za úspech v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

VIDEO: Amma Zemanová (SaS)o Žigovi: Vzdať sa manátu by bola politická kultúra.

Video

Raši: Žiga nedávno poprel medializované informácie, nemám dôvod mu neveriť

Podpredsedovia strany Hlas-SD a nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Richard Raši a Denisa Saková zatiaľ nevedeli potvrdiť medializované informácie o obvinení exministra hospodárstva a člena ich strany Petra Žigu. Raši uviedol, že informácie majú len z médií. Pripomenul, že Žiga už tieto informácie nedávno poprel a nemá preto dôvod mu neveriť.

„Zopakujem stanovisko Petra Žigu, ktorý tvrdí, že sa medializované informácie nezakladajú na pravde. Vylúčil, že by k takémuto skutku došlo. Nemám dôvod mu neveriť,“ uviedol Raši na štvrtkovej tlačovej konferencii. Dodal, že exminister sám povedal, že čaká na predvolanie, aby mohol poskytnúť informácie. Raši preto verí, že orgány činné v trestnom konaní tak urobia. Vyzerá to podľa neho tak, že obvinenie je založené len na výpovedi kajúcnika, ktorý sa „chce dostať do zmierlivejšej formy trestu“.

Exministerka vnútra Saková potvrdila, že zatiaľ nemajú žiadne bližšie informácie. Nevedela, či sa už Žiga rozprával s lídrom strany Petrom Pellegrinim o informáciách o možnom úplatku zo strany Žigu.

VIDEO: Peter Pčolinský (Sme rodina) o Žigovi: Rozhodnú dôkazy.

Video

TIS: Obvinenie je dobrým signálom

Aj keď podrobnosti obvinenia Petra Žigu nie sú známe, je to dobrý signál, že sa polícia a prokuratúra nezastavila pri podnikateľoch či úradníkoch, ale ide aj po vysokopostavených politikoch. Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš, systém spravodlivosti bol na Slovensku dlhodobo pokrivený práve preto, že z neho top politici profitovali. „Pre navrátenie dôvery v právny štát by malo byť odstíhaných politikov výrazne viac ako doteraz. Pripomíname, že za korupciu odsúdeným najvyššie postaveným verejným funkcionárom je dodnes exprimátor Čadce Jozef Pohančenník za prijatie úplatku v roku 2005,” zdôraznil Šípoš.

Bývalý viacnásobný minister Žiga je v súčasnosti poslancom Národnej rady (NR) SR a pôsobí v mimoparlamentnej strane Hlas-SD. Na začiatku decembra uviedol, že nikdy neovplyvňoval žiadne vyšetrovanie vo svoj prospech ani v prospech príbuzných.