Kolíkovej komisia bola za Lučanským. Spravil si to sám, uzavrela kontrolu

cr, Pravda | 17.12.2020 16:48
Zranenia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského nespôsobila iná osoba. Je to záver kontroly, ktorú iniciovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Lučanský, ktorého polícia zadržala v rámci akcii Judáš a obvinila z prijímania úplatkov, sa minulý týždeň zranil v prešovskom ústave na výkon väzby. Informácie o zranení prenikli na verejnosť s jednodňovým oneskorením.

Cez víkend sa rozšírilo niekoľko verzií jeho zranenia, v nedeľu na situáciu reagovala ministerska spolu s generálnym riaditeľom Milanom Ivanom. Podľa nich išlo o drobnú nehodu, pričom Lučanský bol v čase zranenia sám v cele. Vedenie ústavu trvalo na lekárskom ošetrení, ktoré sa skončilo nakoniec operačným zákrokom vo vojenskej nemocnici v Ružomberku. Potom ho previezli do väzenskej nemocnice v Trenčíne.

Ministerka prisľúbila, že celý incident preverí komisia. Podľa jej hovorcu Petra Bublu sa komisia zamerala na okolnosti vzniku zranenia a následný postup členov väzenskej a justičnej stráže. „Kontrolu vykonala štvorčlenná kontrolná skupina poverených zamestnancov ministerstava spravodlivosti,“ spresnil Bubla.

Dodal, že boli vyhodnotené „všetky relevantné záznamy z Ústavu na výkon väzby Prešov vrátane kamerového záznamu a ďalšie informácie získané priamo v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne od ošetrujúceho lekára a samotného obvineného Milana Lučanského,“ pokračoval Bubla.

Podľa záverov kontroly k Lučanského zraneniu došlo bez zavinenia inou osobou. „Žiadna z informácií prezentovaná médiami k okolnostiam vzniku poranenia (napadnutie), rozsahu poranení (krvácanie do mozgu, viacnásobná zlomenina nadočnicového oblúka, opakovaná resuscitácia, oko mimo očnej jamky, 11-hodinová operácia) nebola potvrdená, resp. bola vyvrátená,“ dodal hovorca rezortu spravodlivosti.

Podľa informácií Pravdy sa Lučanský v cele potkol a zranil si okolie oka. Pri zákroku mu lekári odsali krvnú zrazeninu, ktorá mohla tlačiť na samotné oko.

Na Špecializovaný trestný súd privážajú...
Na Špecializovaný trestný súd privážajú...
+2Na Špecializovaný trestný súd privážajú...