Matovič hovorí o tisíckach zbytočných mŕtvych. Tlačí Sulíka von z koalície?

Lívia Černická | 22.12.2020 13:55
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) hovorí o tisíckach zbytočne mŕtvych ľudí. Dôvodom je podľa neho zlomyselnosť, pre ktorú sa nezrealizoval plán decembrového plošného testovania.

Od piatka je Matovič v domácej izolácii, pretože jeho PCR test ukázal pozitivitu. Predpokladá sa, že infikoval na summite v Bruseli. Pozitívny test už predtým ohlásil minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO), ktorého dnes hospitalizovali.

V piatok pozitivitu hlásil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Skoro ráno mu antigénový test ukázal negativitu, večer o deviatej PCR test pozitivitu. Naď sa posťažoval na horúčky, únavu a bolesti.

Vzápätí sa s pozitívnym výsledkom priznala aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá tiež nemá bezpríznakový priebeh ochorenia.

Piatym v poradí s koronavírusom je vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina). V jeho prípade sa špekuluje, či by nemohol byť infikovaný mutáciou koronavírusu, keďže často cestuváva do Veľkej Británie.

V utorok sa s pozitívnym testom ohlásil aj minister financií a ďalší vicepremiér Eduard Heger (OĽaNO).

Matovič pomerne často informuje na sociálnych sieťach o svojej izolácii a o tom, ako mu ju rodina pomáha prekonávať. Tentokrát sa však zamyslel, kto môže za uzavretie krajiny, lockdown, a kto je vinníkom rastúcej krivky nových infikovaných a rovnako aj rastúcej krivky nových prípadov hospitalizácie.

„Prvú vlnu sme zvládli na európsku jednotku … lebo ľudia v rešpekte pred nepoznaným brali slová tých, čo silu pandémie merali počtom zatvorených barov, na ľahkú váhu. Ich blúznenie im bolo síce sympatické, ale zdravý rozum kázal opatrnosti. Prišlo leto a dni, keď sme mali aj nula prípadov denne. Ale konšpirátori a spochybňovači covidu išli na plné obrátky … až sme sa stali krajinou s najväčšou vierou v konšpirácie v EÚ. A prinieslo to výsledky … prišla druhá vlna, stonásobne silnejšia ako prvá. Kde sa vzala? Z Gurunu nepristála, bola v nás. Vírus cez leto nezoslabol, len naša schopnosť a ochota mu čeliť, zoslabla výrazne,“ píše Matovič.

Podľa neho začali opatrenia spochybňovať aj „kľúčoví hráči verejnej mienky“ a „vlastní spoluhráči“. Poukazuje tým na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá pred prvým kolom celoslovenského testovania žiadala o zdobrovoľnenie testovania a zmiernenie trestov pre tých, ktorí sa odmietli podrobiť testovaniu. Vlastným spoluhráčom je vicepremiér a líder SaS Richard Sulík, ktorí neustále poukazuje na nepredvídateľnosť prijímaných opatrení.

„Prišla doba nenormálna. Priam hystericky fanatická svätá vojna proti opakovaniu plošného testovania, blúznenie o jeho nutnej dobrovoľnosti … až po mnohotýždňovú zlomyselnú sabotáž nákupu 8 miliónov testov potrebných na zastavenie ďalšej vlny … spolu s choromyseľným blúznením o nutnom okamžitom otvorení reštaurácií a barov,“ pokračuje premiér. Zo sabotáže nákupu testov už niekoľkokrát obvinil Sulíka, ten mu však zasa vysvetľoval, že ak by postupoval podľa požiadaviek vlády a premiéra, porušil by zákon.

Chodbová tlačovka Igora Matoviča
Chodbová tlačovka Igora Matoviča
+2Chodbová tlačovka Igora Matoviča

Istý čas sme boli svedkami aj prestrelky medzi Sulíkom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO). Verejne si vymieňali názory na to, kto nepripravil podklady na verejné obstarávanie antigénových testov.

„To nemohlo mať iné následky ako tie, ktoré si začíname “užívať”. Tisícky zbytočne mŕtvych ľudí. Tisícky s trvalými vážnymi následkami. Nesmierne ekonomické škody, na ktoré sa posladajú zas len obyčajní ľudia cez svoje dane a odvody … a paradoxne zbytočné mesiace navyše zatvorené bary, reštaurácie či posilky, za ktoré sa “bojovníci” proti opatreniam ľúbivo a podlo skrývali. Áno, sociopati v politike budú radi. Veď umrú najmä starí a chorí. Čo tam po nich! Veď ušetríme na dôchodkoch a zdravotnej starostlivosti na nich! Choré, cynické a sebecké myslenie bez akejkoľvek štipky empatie a ľudskosti. A že zomrú aj mladí, či budú mať následky? Vraj, stáva sa, vraj život je taký,“ Matovič udrel na citlivú strunu.

Opäť zopakoval, že „mohli sme mať pokojné a normálne Vianoce“, keby sa zrealizovali tri kolá celoplošného testovania. Pritom za lokálne testovanie sa verejne prihovárali tak odborníci združení v iniciatíve Veda pomáha – COVID-19, tak Pandemická komisia a nakoniec to v praxi ukázal aj primátor Trenčína Richard Rybníček, ktorý je členom Ústredného krízového štábu. Počas víkendu zorganizoval testovanie v Trenčíne, pretože tento región patrí s najvyššími číslami novoinfikovaných a nemocnica už jednoducho nevládze.

„Prepáčte, prosím, tí, ktorí ste odo mňa čakali, že napriek všetkej zlomyseľnosti opäť zrealizujem plán decembrového plošného testovania, aby sme nemuseli skončiť v lockdowne a mnohí neumreli. Nemal som dosť síl. Vlastní zradili,“ uzatvára Matovič svoj status na sociálnej sieti.

Už minulý týždeň dal pritom verejne ultimátum Sulíkovi, aby abdikoval na post ministra hospodárstva. Do Vianoc. Takto si zrejme pripravuje pôdu na zmenu koaličnej zmluvy. Pred hromadným priznaním o pozitívnych výsledkoch PCR testov sa totiž Matovič, Remišová a Boris Kollár (Sme rodina) stretli u Kollára.

Podľa informácií Pravdy rokovali aj o možnosti, že SaS vytlačia z koalície.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ