Vláda pritvrdila. Bez novoročných návštev, lyžovačiek aj kostolov

cr, Pravda, TASR, SITA | 31.12.2020 13:07, aktualizované: 
Od 1. januára od piatej hodiny ráno platia prísnejšie opatrenia. Rozhodla o tom vláda na mimoriadnom rokovaní 31. decembra popoludní. Opatrenia podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová, len pripomenula, že prišli v hodine dvanástej.

Ako vysvetľoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), dovolené je len stretávanie osôb z jednej spoločnej domácnosti. Stretávať by sa už nemali teda ani dve domácnosti, ktoré vytvorili spoločnú bublinu. V praxi to teda znamená, že sú zakázané návštevy aj v rámci rodiny.

Krajčí zdôraznil, že sa zatvárajú aj lyžiarske strediská (viac v článku Lyžiarske strediská sa od polnoci zatvárajú. Menia sa aj podmienky pre hotely). Ten, kto už je ubytovaný v rekreačnom zariadení, môže tam zotrvať do konca zaplateného pobytu, no hotely, penzióny a ubytovacie zariadenia nesmú prijímať nových hostí. Pre verejnosť zostanú zatvorené aj kotoly.

Zložitá situácia v nemocniciach

Ministerstvo zdravotníctva, 31. 12. 2020

Fotogaléria
+6

Reštaurácie môžu podávať jedlo len cez okienko. Nie je už dovolené, aby jedlo zjedli pred reštauráciou. Ako dodal Krajčí, zákazníci si môžu jedlo len vziať so sebou. Vychádzky, resp. poby v prírode je povolený – ale len v rámci okresu. Mestá Bratislava a Košice sa rátajú ako jeden okres.

opatrenia 1

Výnimky zo zákazu vychádzania platia pre dochádzanie do zamestnania. V tom prípade je možné aj prekročiť hranice okresu. Odporúča sa, aby všetci, ktorí idú do práce, mali pri sebe potvrdenie od zamestnávateľa, že je nutné, aby išli do práce. Inak sa odporúča, aby každý, kto môže, pracoval z domu.

„Rozhodli sme sa, že nezastavíme výrobu vo veľkých fabrikách, pôjdeme cestou čo najväčšieho minimalizovania počtu pracovníkov,“ uviedol Krajčí, ktorý zdôraznil, že aj na základe odporúčania konzília odborníkov sa rozhodli zatiaľ neisť cestou zatvárania pracovísk. „Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať, ale zatiaľ sme sa rozhodli najtvrdší kritický variant lockdownu nepoužiť,“ povedal.

opatrenia 2

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) priznal, že sám bol proti tomu, aby sa zatvárali veľké prevádzky. „To, že Slovensko relatívne dobre ekonomicky prežilo prvú vlnu, bolo tým, že sme dokázali ochrániť zamestnancov v podnikoch, ktoré tvoria väčšinu HDP. Mohli platiť dane, odvádzať odvody, tým sa nám nezrútila ekonomika a mali sme aj na vyplácanie pomoci tým, ktorí pracovať nemohli,“ dodal. Ak by sa zatvorili veľké výrobné prevádzky, malo by to podľa neho nedozerné ekonomické i sociálne dosahy. Krajniak tiež verí, že počas začiatku januára už bude k dispozícii dostatok testov, aby bolo možné zabezpečiť s veľkými zamestnávateľmi pravidelné testovanie zamestnancov.

Teraz je to podľa neho na zamestnávateľoch, aby určili režim, v ktorom dokážu čo najviac pracovníkov nechať pracovať z domu, respektíve minimalizovať počet ľudí priamo na pracoviskách.

Pripomenul, že tí, ktorí budú musieť za prácou cestovať, respektíve budú musieť pre pracovné povinnosti opustiť trvalé bydlisko, majú mať potvrdenie od zamestnávateľa, ktorým bude potrebné sa preukázať pri prípadnej kontrole bezpečnostných zložiek. Naznačil, že ďalšou možnosťou sprísnenia kontroly by boli SMS správy, ktorými by sa zaregistrovali tí, čo opustia bydlisko z dôvodu povolených výnimiek, teda nielen v prípade práce.

K výnimkám zo zákazu vychádzania patrí cesta do najbližších potravín, do lekárne, k lekárovi, v prípade starostlivosti o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierať do tisíc metrov od bydliska, pohreby, svadby (6 ľudí), krsty, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservidsu, na benzínku. Povolená je aj cesta na testovanie – či už PCR alebo antigénovými testami.

Deti do škôl?

Pokiaľ by sa na Slovensku dodržiavali opatrenia, deti by sa do škôl mohli vrátiť od pondelka 11. januára, keď sa im skončia prázdniny. Predchádzalo by tomu testovanie, ktoré by sa spustilo 8. januára. Avizoval to šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). Upozorňuje však, že je veľmi skoro ešte o návrate detí do škôl hovoriť. Ak by sa situácia nelepšila, termín by bol podľa neho nereálny.

Čaputová: V hodine dvanástej

Prezidentka Zuzana Čaputová opatrenia podporuje, len pripomína, že prišli v hodine dvanástej.

„Je treba si priznať pravdu – situácia je mimoriadne vážna, nevieme, ako dlho potrvá a jej zlepšenie nám ukáže až stav v našich nemocniciach v nasledujúcom období. Pripravme sa na náročné dni a držme spolu! Ochrana zdravia a životov musí byť na prvom mieste,“ uviedla na sociálnej sieti.

Sprísnenie opatrení už skôr avizoval premiér Igor Matovič na sociálnej sieti. Neskôr večer v televízii vyzval ľudí, aby dodržiavali prijaté opatrenia.

„Inštitút zdravotných analýz (IZA) vláde na základe najčerstvejších údajov práve poslal odporúčanie ,Výrazne odporúčame znovuzavedenie celoplošného testovania', kde podľa ich štúdie spolu s Londom school of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) ide o mimoriadne efektívny intervenčný nástroj,“ uviedol Matovič s tým, že testy nie sú nakúpené už piaty týždeň. „Zostáva nám preto, bohužiaľ, len lockdown, respektíve jeho sprísnenie,“ uviedol Matovič na sociálnej sieti.

„Najzásadnejšie z nich je zrušenie akýchkoľvek domácich návštev, t.j. vytváranie akýchkoľvek tzv. bublín bude zrušené,“ upozorňuje premiér ešte pred zasadnutím a rozhodnutím vlády. Podľa neho totiž,,nedodrži­avanie odporúčaní a opatrnosti pri stretávaní v domácnostiach, sa dnes javí ako najzásadnejší epidemiologický problém". Tvrdí, že „mnohí ľudia chodia po návštevách krížom-krážom … a nemocnice kolabujú“.

„Práve nedodržiavanie odporúčaní a opatrnosti pri stretávaní v domácnostiach sa dnes javí ako najzásadnejší epidemiologický problém. Bohužiaľ, mnohí ľudia chodia po návštevách krížom-krážom a nemocnice kolabujú. Masovo v nich pribúdajú starí rodičia, ktorých prišli na sviatky deti navštíviť. Bohužiaľ, aj s neželaným darčekom,“ napísal Matovič.

V závere prosím, aby ľudia zostali doma, resp. tam, kde sú, zrušili plány na bujaré oslavy s ľuďmi mimo domácnosti, apeloval premiér.

Situácia v nemocniciach podľa krajov

Ministerstvo zdravotníctva, situácia k 30. 12. 2020

Fotogaléria
+8

Ešte pred dvoma dňami to bola pritom vláda, ktorá nevzala do úvahy žiadne upozornenia lekárov a odborníkov, aby boli opatrenia sprísnené, odporúčala stretávanie sa iba v bublinách, pričom sa mohli stretávať dve bubliny. A bola to vláda, ktorá do výnimiek zákazu vychádzania zaradila lyžovanie či možnosť vycestovať do rekreačných zariadení.

Matovič pripomína, že „ak by sme poctivo dodržiavali len súčasné opatrenia, do dvoch týždňov by sme Covid na Slovensku nemali“. Pritom doteraz nebol schopný objasniť, ako sa koronavírus rozšíril medzi členmi vlády, ktorých izolácia sa skončila len tesne pred rokovaním vlády. A infikovaný bol aj Matovič.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) už niekoľko týždňov žiada, aby sa opatrenia sprísnili. A na preťažené nemocnice upozorňovali začiatkom decembra napríklad odborníci združení v iniciatíve Veda pomáha – COVID-19, či najnovšie aj Konzílium odborníkov, ktoré je poradným orgánom. Aj šéf IZA, na ktorého sa Matovič odvoláva, už pred niekoľkými dňami odporúčal, aby sa zatvorili lyžiarske strediská a kostoly.

Premiér: Zrušte oslavy, ide o život

Vzhľadom na vyčerpaných zdravotníkov a kritický stav v nemocniciach premiér žiada ľudí, aby ostali doma a zrušili plány na silvestrovské oslavy mimo domácnosti. „Ide doslova o život. Naďalej platí, že ak by sme poctivo dodržiavali len súčasné opatrenia, do dvoch týždňov by sme Covid na Slovensku nemali. Je to preto len a len v našich rukách opatrenia sú tak silné, ako sme my sami. Tento boj nie je o Matovičovi, je o našej schopnosti bojovať za zdravie a život aj nám neznámych – tých najzraniteľnejších ľudí,“ dodal.

Remišová: Aktuálne miernejšie opatrenia sa zjavne nedodržiavajú

Koaličná strana Za ľudí požiadala svojich partnerov, aby vláda rokovala o sprísnení protiepidemických opatrení ešte vo štvrtok. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia Za ľudí.

„Vzhľadom na to, že aktuálne miernejšie opatrenia sa zjavne nedodržiavajú a počet chorých stúpa, strana Za ľudí požiadala koaličných partnerov, aby sa vláda zišla ešte dnes a sprísnila okamžite opatrenia,“ uviedla vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová. Zdôraznila, že pri takýchto vysokých číslach nie je čas váhať a odkladať opatrenia.

SaS podporuje sprísnenie opatrení

Situácia na Slovensku v súvislosti s koronavírusom je neudržateľná a hrozí kolaps nemocníc, SaS preto zdôrazňuje potrebu sprísnenia opatrení. Podľa koaličnej strany len prísnejšie a nepopulárne opatrenia, akými je napríklad aj zatvorenie lyžiarskych stredísk, sú správnou cestou, ako prekonať náročné obdobie. Riešením by bolo tiež vybudovanie poľnej nemocnice. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Ak by sme postupovali na základe pravidiel, ktoré sme predstavili už v novembri, tak by sme automaticky prešli do čierneho pásma, ktoré by znamenalo zákaz vychádzania okrem šiestich výnimiek. Takže by to znamenalo, že by boli zakázané omše, pričom by boli dovolené len pohreby maximálne pre šiestich ľudí. Rovnako by to znamenalo aj obmedzenie v ubytovacích zariadeniach,“ skonštatovala predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková.

Šéf SaS Richard Sulík zopakoval, že tam, kde je horšie, bolo treba pravidlá sprísňovať, kde lepšie, povoľovať. „Keďže sa doteraz neprijali regionálne opatrenia, ako sme žiadali, horšie už je na celom Slovensku,“ podotkol Sulík s dôvetkom, že opätovne vyzývajú obyvateľov na zodpovednosť a zdržanlivosť pri oslavách príchodu nového roka. Vyzývajú tiež na dodržiavanie opatrení.