Finančníka Haščáka prepustili, budú ho stíhať na slobode

cr, Pravda | 07.01.2021 16:19, aktualizované: 
Najvyšší súd na neverejnom zasadnutí rozhodol, že finančník Jaroslav Haščák ide z väzby domov. "Senát 4T Najvyššieho súdu na neverejnom zasadnutí, na podklade sťažností obvinených Jaroslava H. a Dany A., zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu zo 4. decembra 2020 a prepustil oboch obvinených z väzby na slobodu. Senát dospel k záveru, že existencia väzobných dôvodov u obvinených nie je daná," informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Haščáka zadržali 1. decembra, keď prišiel na plánovaný výsluch na policajné prezídium. V sprievode asi 30 kukláčov ho previezli do Petržalky, kde polícia prehľadala sídlo spoločnosti Penta v Digital Parku. Zadržaná bola s ním aj bývalá príslušníčka SIS Dana Arpášová.

Polícia pred sídlom finančnej skupiny Penta v...
Jaroslav Haščák v sídle Penty v bratislavskom...
+10NAKA zasahovala v sídle Penty v Bratislave....

Jej manžel Ľubomír je vo väzbe od 26. novembra po tom, čo bol spolu s ďalšími štyrmi ľuďmi zadržaný pri akcii Babylon. Všetci traja sú obvinení z predaja materiálov Slovenskej informačnej služby týkajúcich sa kauzy Gorila a z následnej legalizácie tohto úplatku.

„V tomto štádiu konania existuje dostatočne dôvodný záver, že obaja obvinení mali vyvíjať aktivity, ktorých hlavným cieľom bolo získavanie spravodajských informácií, pričom uvedené informácie mali ,zbierať‘, s cieľom následne ich využiť vo vlastný prospech,“ skonštatovala sudkyňa Pamela Záleská v uznesení, ktorým 4. decembra vzala Jaroslava Haščáka a Danu Arpášovú do väzby. Obaja obvinení svoju vinu popierali.

Video: Zadržanie Jaroslava Haščáka v sídle finančnej skupiny Penta z 1. decembra 2020.

Video

Vyšetrovateľka vzniesla 1. decembra Haščákovi a manželom Arpášovcom obvinenie pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmov z trestnej činnosti spolupáchateľstvom a Haščákovi aj pre zločin podplácania. Keďže touto legalizáciou im mal vzniknúť prospech veľkého rozsahu, obvineným podľa Trestného zákona hrozí trest odňatia slobody na dvanásť až dvadsať rokov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ