Wu–chan po roku od apokalypsy: ani stopy po lockdowne

ČTK, zah | 25.01.2021 05:00
koronavírus, Wu-chan Foto: ,
Deti vo Wu–chane rozoznievajú zvon pri Veži žltého žeriava, hlavnej atrakcii mesta.
Čínsky Wu–chan si cez víkend pripomenul rok od chvíle, keď úrady v snahe zamedziť šírenie nového typu koronavírusu jedenásťmiliónové mesto hermeticky uzavreli.

Lockdown, neporovnateľne prísnejší, než aké odvtedy ľudia zažili inde vo svete, napokon trval dlhých 76 dní. Odvtedy sa život v prvotnom ohnisku pandémie vrátil prakticky do normálu. Kým prevažná časť sveta stále zápasí s ďalšími vlnami šírenia ochorenia COVID–19, Čína v sobotu ohlásila iba 107 nových prípadov nákazy a žiadne nové úmrtia.

Vo Wu–chane, kde sa vírus SARS–CoV–2 objavil už koncom roka 2019, bolo tento víkend ráno v uliciach vidieť rekreačných bežcov a v parku zahalenom hmlou cvičili ľudia tai–či. V meste fungujú reštaurácie, obchody i obávané „mokré“ trhy, kde sa podľa názoru niektorých expertov koronavírus pôvodne preniesol z divoko žijúcich zvierat na ľudí. Po večeroch sú kluby plné baviacich sa ľudí.

Čínsky Wu-chan, rok po najtvrdšom lockdowne

Mesto Wu-chan pre koronavírus 23. januára 2020 hermeticky uzavreli na 76 dní.

Fotogaléria
Výstava o boji proti koronavírusu v čínskom...
Graffiti znázorňuje čínskeho lekára, odborníka...
+8Život vo Wu-chane.

Najľudnatejšia krajina sveta s takmer 1,4 miliardy obyvateľmi zaznamenala od začiatku epidémie necelých 89–tisíc nákaz koronavírusom a 4 635 s nimi súvisiacich úmrtí, z čoho prevažná časť pripadá práve na Wu–chan. Na porovnanie: na Slovensku doteraz PCR testy potvrdili vyše štvrť milióna prípadov nákazy a komplikáciám súvisiacim chorobou COVID–19 podľahlo vyše 4 000 ľudí.

Informáciu o uzavretí mesta dostali ľudia vo Wu–chane na mobilné telefóny 23. januára 2020 o druhej nadránom. Osem hodín nato prestala fungovať hromadná doprava: neodlietali lietadlá, nejazdili vlaky, autobusy ani metro. Diaľkové vlaky mestom len prefrčali bez zastavenia. V uliciach vyrástli zátarasy, ktoré bránili v pohybe po meste, izolovali jednotlivé štvrte a uzatvárali ľudí do obytných komplexov.

Po týchto bariérach a apokalyptickej atmosfére podľa agentúry AP vo Wu–chane nezostala ani stopa. Uzávera mesta sa skončila 8. apríla a odvtedy vo Wu–chane zaznamenali len minimum prípadov. „Cítim sa úplne bezpečne. Situácia je pod kontrolou a už nás nedesí,“ povedal pre AFP 55–ročný Li Wen–fu, ktorý sa však pre istotu stále chráni rúškom.

Sedemdesiatšes­ťročný Chuang Ken–pen strávil vlani v nemocnici s koronavírusom 67 dní a očakával, že zomrie. „Keď som večer zatváral oči, nevedel som, či ich zase otvorím,“ povedal pre AFP. Teraz je už zase v plnej sile a dokonca na bicykli prešiel 600 kilometrov, aby osobne poďakoval svojim lekárom, ktorých vlani vyslali do Wu–chanu ako posily.

Väčšina nových infekcií v Číne je dnes sústredená v severnej provincii Chej–lung– ťiang, kde sa v sobotu objavilo 56 nových prípadov. Metropola Peking, rovnako ako mesto Šanghaj zaznamenali v prvý deň víkendu tri nové prípady, oba megapolisy spustili masívne testovanie obyvateľov a niektoré štvrte dali do karantény.

Čínske úrady sa obávajú novej vlny epidémie v súvislosti s oslavami lunárneho Nového roku, ktorý pripadne na 12. februára. Vyzvali preto ľudí, ktorí sa na sviatky tradične zvykli vracať z veľkých miest do domovských provincií na rodinné stretnutia, aby tento rok nikam necestovali.

Zastavenie epidémie koronavírusu vo Wu–chane vyzdvihuje čínska vláda ako úspech. Oslavujú ho veľkolepé výstavy, knihy, dokumentárne filmy i televízne programy. Čínske vedenie tvrdí, že uzávera mesta dala vlani v januári svetu cenný čas pripraviť sa na pandémiu.

Kritici, naopak, poukazujú na to, že vládnuca čínska komunistická strana infekciu najprv tajila a jej oneskorená reakcia prispela k rozšíreniu nákazy. Tento mesiac čínske úrady po viacerých odkladoch konečne vpustili do Wu–chanu medzinárodný tím odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorý má pátrať po pôvode ochorenia COVID–19.