Si Ťin-pching na virtuálnom "Davose" varoval pred obnovením studenej vojny

TASR | 25.01.2021 13:40, aktualizované: 
Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok varoval svetových lídrov pred vypuknutím "novej studenej vojny" a žiadal spoločný postup medzinárodného spoločenstva proti pandémii koronavírusu a klimatickým zmenám. Jeho apel zaznel na virtuálnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF), ktoré sa ináč každoročne koná vo švajčiarskom Davose, informovala agentúra AFP.

„Vytváranie malých klík (štátov), vypuknutie studenej vojny…alebo zastrašovanie ostatných vyvolá vo svete len väčšie rozdelenie,“ vyhlásil Si Ťin-pching vo svojom príhovore, ktorý k účastníkom virtuálneho fóra v Davose predniesol z Pekingu.

Varoval, že konfrontačná politika nevyhnutne skončí v slepej uličke, pričom však nespomenul žiadnu konkrétnu krajinu.

Samotná Čína pod Si Ťin-pchingovým vedením začala viesť omnoho asertívnejšiu zahraničnú politiku, ktorú mnohí pozorovatelia označujú za konfrontačnú. Počas vlády bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa sa dostala do ostrých sporov s Washingtonom.

Za najnaliehavejšiu úlohu medzinárodného spoločenstva čínsky prezident v pondelok označil boj proti pandémii, predovšetkým posilnenie spolupráce v oblasti vývoja, výroby a distribúcie vakcín.

Výročné Svetové ekonomické fórum (WEF) sa koná prostredníctvom videokonferencie v dňoch 25.-29. januára. Hlavnými rečníkmi počas otváracieho dňa sú čínsky prezident Si Ťin-pching a generálny tajomník OSN António Guterres. V rámci tohtoročného fóra s prejavom vystúpi aj ruský prezident Vladimir Putin.

Fórum, na ktorom sa stretávajú obchodní šéfovia, politickí myslitelia a lídri štátov, sa tohto roku bude z dôvodu epidémie covidu konať iba on-line.

Putin sa nezúčastnil na WEF v Davose od roku 2009, keď zastával post premiéra. Ak sa teraz na podujatí zúčastní, pravdepodobne sa stretne s kritikou Západu, ktorý zvažuje uvalenie sankcií na Moskvu v súvislosti so zatknutím protikremeľského aktivistu Alexeja Navaľného.

WEF bude mať on-line formát vôbec po prvý raz vo svojej histórii. Organizátori očakávajú diskusiu približne 2-tisíc účastníkov fóra. Hovoriť sa bude o riešení pandemickej krízy, lepšieho rozdelenia bohatstva a efektívnejšej ochrane životného prostredia. Podujatie bude trvať do piatka.

Kľúčovými rečníkmi počas otváracieho dňa budú okrem čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, aj generálny tajomník OSN António Guterres. Svoju účasť potvrdili aj politickí lídri Nemecka, Francúzska, Indie, Japonska, Južnej Kórey a Juhoafrickej republiky.

Hoci nový americký prezident Joe Biden nie je medzi tohtoročnými účastníkmi fóra, jeho administratívu bude v Davose zastupovať hlavný zdravotnícky poradca Anthony Fauci a vyslanec USA pre klimatické záležitosti John Kerry, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

Koncom mája sa v Singapure uskutoční aj fyzický summit WEF, na ktorom sa stretnú poprední svetoví politici a šéfovia korporácií.