Pellegrinimu za let špeciálom vyúčtovali 9 904 eur

cr, hdm, Pravda | 29.01.2021 06:28
Takmer desaťtisíc eur zrejme zaplatí expremiér Peter Pellegrini (Hlas) za cestu vládnym špeciálom do Nemecka.

Podľa riaditeľky tlačového odboru ministerstva vnútra Barbory Túrosovej boli náklady, ktoré vznikli leteckému útvaru ministerstva, teda ubytovanie posádky, palivo, letiskové poplatky, preletové a podobne – vyčíslené na 9 904 eur.

„Ubytovanie premiérovej ochranky nebolo hradené Úradom pre ochranu ústavných činiteľov, resp. ministerstvom vnútra, ako to býva zvykom. O hradení ubytovania, stravy vtedajšieho predsedu vlády nemáme informácie,“ dodala Túrosová.

V posledný deň roka 2019 Pellegrini odletel špeciálom na vystúpenie slovenského tenoristu s Dráždňanskou operou. Vrátil sa na druhý deň.

„Dostal som pozvanie od nášho špičkového tenoristu, ktorý ma spolu s Drážďanskou operou pozvali na záverečný koncert, ktorý bol prenášaný v priamom prenose v nemeckej televízii. Nešlo o tajnú návštevu ani súkromný výlet. Považoval som za celkom vhodné podporiť ako predseda vlády takúto významnú udalosť,“ reagoval Pellegrini.

Peter Pellegrini v parlamente s Alojzom Hlinom...
Robert Fico podal demisiu, nahradil ho Peter...
+8Robert Fico podáva demisiu, nahradí ho Peter...

Podľa denníka N požiadavka na letecký útvar ministerstva vnútra prišla z protokolu Úradu vlády dopoludnia 31. decembra 2019. Podľa Pellegriniho politici chodia do zahraničia bežne podporovať napríklad športovcov. „Ale aj umelci si zaslúžia našu podporu,“ dodal Pellegrini s tým, že na takúto cestu nie je potrebné uznesenie vlády.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) však považuje Pellegriniho let za „nechutne papalášsky“. „… zobrať si vládny špeciál a za štátne desiatky tisíc eur súkromne letieť na silvestrovskú operetku do Drážďan, je tak nechutne papalášske, že nemám slov. Zajtra očakávam lup vrátený na účte MV … len sa veľmi obávam, že takýchto špinavostí napáchal desiatky,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.