Matovič predpovedá tisícky nových obetí. Pre sabotáž a 'bludárov'

cr, Pravda | 15.02.2021 09:09
Igor Matovič má jasno, prečo inde lockdown zaberá a na Slovensku nie - koaličné strany, opozícia a prezident tam podľa neho držia spolu.

Ďalšie tisícky životov bude podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) stáť boj s pandémiou. Môže za to narastajúci podiel britskej mutácie a ochota mnohých ľudí obchádzať opatrenia.

Premiér pritom argumentuje, že „mimoriadne prudký nárast pacientov v októbri plošné testovanie na mesiac úplne zastavilo“. Tvrdí, že „kvôli odporu múdrych“ sa poriadne testovalo len jedno kolo.

V tom čase sa pilotne testovalo najskôr v troch najhorších okresoch na Orave a v okrese Bardejov, kde bola najhoršia situácia a najvyšší počet novoinfikovaných. Potom sa testovalo celoslovensky, v ďalšom kole sa testovalo v časti Slovenska, v okresoch, kde bol vyšší podiel infikovaných po plošnom testovaní.

Na Orave a v Bardejove však v tom čase platili aj prísnejšie opatrenia, polícia kontrolovala pohyb po uliciach.

Ďalšie kolá testovania boli naplánované v decembri. Podľa pôvodného plánu sa mali opäť uskutočniť tri kolá. Podľa Matoviča sa neuskutočnili „z dôvodu sabotáže nákupu testov“. Obstaranie testov dostal vtedy na starosť minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS). Po zdĺhavej komunikácii s ministerstvom zdravotníctva, ktorá sa týkala špecifikácie antigénových testov, nakoniec na Slovensko prišli v januári tohto roka.

„…a tak dnes môžeme počítať obete na tisíce – presne tak, ako som v decembri varoval a pritom kolegu idiotom nazval,“ pokračuje Matovič na sociálnej sieti. Idiotom nazval svojho vicepremiéra Sulíka.

Odhaduje sa, že v podstate už takmer každý nový prípad ochorenia COVID-19 už má na svedomí britská mutácia vírusu. Tá bola na Slovensku už v novembri, no prišlo sa na to tiež až v januári, dovtedy nikto neskúmal, či ochorenie spôsobuje pôvodný vírus z čínskeho Wu-chanu, alebo jeho zmutovaná verzia, ktorá prišla z Veľkej Británie.

„A keďže nám medzičasom podiel britskej mutácie narástol do výššin, dostať situáciu pod kontrolu – pri existujúcej ochote mnohých ľudí obchádzať opatrenia – bude veľmi veľmi náročné … a bude stáť ďalšie tisícky životov,“ predpovedá premiér.

Tvrdí, že v decembri „sme mohli hasiť stredný oheň“. „Ľudia však verejne podporovali bludárov kričiacich po otváraní reštaurácií a tvrdiacich, že ‚krivku pozitívnych sa netreba snažiť znižovať, lebo ona opäť narastie‘,“ píše Matovič.

Emmanuel Macron a Igor Matovič, Paríž 3. 2. 2021
Emmanuel Macron a Igor Matovič, Paríž 3. 2. 2021
+5Emmanuel Macron a Igor Matovič, Paríž 3. 2. 2021

V decembri pritom vláda presadila uzavretie obchodov tesne pred sviatkami – pred tzv. zlatou nedeľou. Otvorila však lyžiarske strediská, dovolila, aby rodiny v tzv. bublinách vycestovali na zimné dovolenky.

Dokonca nie správne odkomunikovala stretávanie sa rodín v tzv. bublinách. Podľa vyhlásenia ministrov sa mohli stretnúť dve rodinné bubliny a spolu stráviť sviatky. V skutočnosti, a Pravde to potvrdil infektológ Vladimír Krčméry, sa medzi stretávani mali dodržiavať týždňové medzery. Ak sa chcela rodina stretnúť s inou rodinou, mala sa týždeň udržiavať v čo najväčšej izolácii, kým sa opäť stretli.

„Napriek populárnym bludom sme presadili lockdown, ktorý rast chorých v nemocniciach nezastavil, na Silvestra sme prijali tvrdší, nezastavil to ani on,“ podotýka premiér.

Vláda naozaj tesne pred polnocou, v ktorej sa striedali roky, vyhlásila lockdown. Ľudí na dovolenkách nechala dodovolenkovať, neurčila ich presný návrat domov. Skutočný ako-taký lockdown začal platiť až po Troch kráľoch, keď sa po vianočných prázdninách neotvorili školy.

„Tieto týžne už ideme len podľa Covid Automatu navrhnutého epidemiológmi … a vôbec to nevyzerá na rýchly pokles,“ upozorňuje Matovič. „Ak by ste si dávali otázku, ako je možné, že v iných krajinách rovnako silný lockdown zabral omnoho skôr … odpoveď je jednoduchá – koaličné strany, opozícia a prezident tam držia spolu … lebo dobre vedia, že v čase pandémie populizmus a hra na % popularity zabíja,“ uzatvára svoj príspevok premiér s poukazom na čoraz nižšie volebné preferencie jeho hnutia a na čoraz nižšiu jeho dôveryhodnosť vo verejnosti.