Jankovská siaha po slobode: Pomôže jej fingovaná samovražda?

Dominik Hutko, Pravda | 16.02.2021 15:30, aktualizované: 
Monika Jankovská, súd Foto: ,
Monika Jankovská odchádza zo súdu.
Súd rozhodol o prepustení bývalej sudkyne a štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej na slobodu. Väzbu jej po takmer roku chce nahradiť monitorovacím náramkom. Keďže prokurátorka sa odvolala, definitívu dá až Najvyšší súd.

Len pred dvoma týždňami sa pritom mala Jankovská údajne pokúsiť o samovraždu. Podľa informácií denníka Pravda však najprv s istotou deklarovala, že si nechcela ublížiť a verziu o samovražde spomenula až na druhý deň. Jej obhajca spájanie rozhodnutia súdu s pokusom o samovraždu považuje za účelové.

Bývalá sudkyňa je vo väzbe od 14. marca minulého roka. Dostalo ju tam obvinenie z korupcie, ktoré jej bolo vznesené po policajnej akcii Búrka spolu s ďalšími 12 sudcami. O prepustenie z väzby žiadala už viackrát, vždy však neúspešne. Nepomohla ani hladovka. Tentokrát však mohol byť sudca zhovievavejší práve kvôli jej údajnému pokusu o samovraždu.

„Sudca pre prípravné konanie obvinenú M. J. prepustil z väzby na slobodu a súčasne väzbu obvinenej nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Súd obvinenej uložil povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu každú zmenu miesta pobytu, uložil jej povinnosti a obmedzenia a nariadil kontrolu obvinenej technickými prostriedkami – zariadením na určenie polohy,“ potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Ako dodala, rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Službukonajúca prokurátorka Valéria Simonová totiž avizovala voči rozhodnutiu sťažnosť. Rozhodovať o nej by mal v priebehu niekoľkých dní Najvyšší súd.

Hovorkyňa nespresnila, v čom sa zmenili dôvody väzby a súd Jankovskú prepustil. Jej obhajca Peter Erdös však vo svojom vyjadrení zdôraznil, že jeho klientka sa rozhodovania súdu nezúčastnila vzhľadom na jej zlý zdravotný stav, predovšetkým na incident, ktorý sa stal koncom januára.

Poprel však, že by na tom mal stáť ich návrh na prepustenie z väzby. „Poukazovať na rozhodnutie siahnuť si na život len z dôvodu, že sa má rozhodovať o predĺžení trvania väzby, je účelové,“ zdôraznil Erdös.

Zhoršenie kvôli Lučanskému

Jankovská je od vlaňajšieho marca umiestnená v ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici. Po dvojtýždňovej hladovke, ktorú začala 12. septembra kvôli údajnému porušovaniu jej základných ľudských práv, jej bola povolená korešpondencia, ako aj telefonovanie s rodinou. Aj keď bola v najprísnejšej kolúznej väzbe, mohla chodiť na vychádzky a pozerať aj televízor. Čas vo väzbe si vraj krátila krajčírskymi prácami.

Jej psychický stav nebol najlepší ani v čase nástupu do väzby. Výraznejšie sa jej mal zhoršiť na konci minulého roku. Dokonca jej kvôli tomu príslušníci Zväzu väzenskej a justičnej stráže ponúkli psychologickú pomoc, ktorú však odmietla. Zhoršenie psychického stavu mala vysvetliť tým, že sa dozvedela o samovražde bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Ani vtedy však nemala spomenúť žiadne samovražedné úmysly.

O prepustenie z väzby žiadala Jankovská naposledy pred troma týždňami. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici však 22. januára jej prepustenie zamietol. Nepomohla jej vtedy ani ochota spolupracovať s vyšetrovateľom.

Na konci novembra rozsiahlo vypovedala na Národnej kriminálnej agentúre v Nitre. Ako však vyplývalo zo zápisnice z jej výsluchu, vypovedala takmer výhradne proti ľuďom, ktorí to už mali u polície nahnuté. Svojich blízkych, vrátane dvoch obvinených sudkýň, však popisovala skôr ako nič netušiacich ľudí, ktorí sa v korupčných schémach vyskytli len náhodou.

Spoluprácu s vyšetrovateľmi preto neposúdil ani dozorový prokurátor Ján Hrivnák ako dostatočnú na prepustenie z väzby. „Je pravda, že spolupracuje, ale očakávalo by sa intenzívnejšie spolupracovanie,“ komentoval vtedy rozhodnutie súdu Hrivnák. Ten zároveň označil za pozoruhodný fakt, že Jankovská sa vzdala možnosti opravného prostriedku.

Dva týždne pred predlžovaním väzby

Odvtedy prešlo len niekoľko dní, keď si príslušníci stráže pri rannej kontrole všimli u Jankovskej zvýšenú apatiu. Posledný januárový deň sa začala sťažovať na malátnosť a ospalosť. Podľa informácií denníka Pravda až poobede priznala, že užila väčšie množstvo predpísaných liekov. Ako však tvrdila, lieky užila kvôli problémom so spánkom a „v žiadnom prípade si nechcela ublížiť“.

Potvrdzovať to má aj jej správanie v noci, keď lieky užila. V cele mala svietiť až do skorej rannej hodiny. Samovražedné úmysly mala naznačiť až na druhý deň. Jej pokus o samovraždu nemusel byť vôbec skutočný. Naznačuje to malé množstvo užitých liekov, žiadny list na rozlúčku, ako aj fakt, že pri predávkovaní neužila aj ďalšie lieky, ktoré mala mať k dispozícii.

Predpísané mala antidepresíva novej generácie s výrazným pôsobením na stavy úzkosti, pocity napätia, nepokoja, poruchy spánku a sexuálne funkcie. Liek je veľmi dobre znášaný. Predávkovanie sa najčastejšie prejavuje ospalosťou, závratmi, nevoľnosťou a vracaním. V závažnejších prípadoch to môže byť aj kóma, zrýchlená činnosť srdca alebo, naopak, aj spomalenie rytmu srdca, nízky krvný tlak, kŕče a zlyhávanie dýchania. Už ústavní lekári mali na základe prvotných vyšetrení zistiť, že jej stav bol stabilizovaný, a nie príliš život ohrozujúci. Napriek tomu ju však lekár nariadil eskortovať do fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, odkiaľ putovala do nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne na psychiatrické oddelenie s neustálym monitorovaním. Tam sa nachádza doteraz.

Lieky už len na deň

Po medializácii Jankovskej incidentu poslala do väznice ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) rezortnú kontrolu na preskúmanie postupov Zboru väzenskej a justičnej stráže. Okrem tej sa prípadom zaoberala aj Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici.

„Z vykonanej mimoriadnej previerky vyplynulo, že o samovražednom pokuse obvinenej Moniky Jankovskej službukonajúci strážcovia nevedeli a nebola zistená žiadna okolnosť, na základe ktorej by takéto predpokladané konanie mali zistiť. O možnom suicidiálnom pokuse sa obvinená zmienila až ústavnej lekárke v poobedňajších hodinách. Ústavná lekárka potom prijala adekvátne opatrenia,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár.

Ministerka tiež už nariadila vo väzniciach zmenu dávkovania liekov, najmä psychofarmák. „Ak ide o obvinené osoby, tým sú už takéto lieky dávkované na dennej báze a pod kontrolou ich užívania,“ priblížila minulý týždeň ministerka.

Jankovská bola zadržaná 11. marca minulého roka krátko pred šiestou hodinou ráno v rámci policajnej akcie Búrka. O tri dni neskôr ju Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vzal do väzby. Tá jej bola uložená z obavy, že by mohla ovplyvňovať svedkov, mariť dôkazy, alebo dokončiť trestný čin. Jankovská je obvinená zo zločinu prijímaniu úplatku formou spolupáchateľstva a prečinu podplácania. Keďže sa týchto skutkov mala dopustiť ako verejný činiteľ, v prípade uznania viny jej hrozí päť až 12 rokov väzenia. Následne jej 9. septembra pribudlo obvinenie z trestných činov krivej výpovede a marenia spravodlivosti aj v kauze nepriateľského prebratia trenčianskeho baru Fatima.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.