Interpol zadržal Michala Suchobu, pomohli aj Lovci lebiek

Pravda, TASR | 17.02.2021 15:34, aktualizované: 
Polícia potvrdila zadržanie Michala Suchobu, obvineného v kauze Mýtnik, ktorý sa nachádzal v Spojených arabských emirátoch (SAE). Innformovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Lovci lebiek získané operatívne informácie poskytli prostredníctvom Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Národnej ústredni Interpol Slovensko a tí ju v rámci siete Interpol poskytli svojim partnerom v Spojených arabských emirátoch. Hľadaného muža dnes zadržali príslušníci Interpol SAE,“ povedala.

To, že Interpol Abú Zabí v stredu oznámil Špecializovanému trestnému súdu informáciu o zadržaní Suchobu v SAE, potvrdila aj hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

zväčšiť Michal Suchoba spolu s lyžiarom Adamom Žampom... Foto: twitter/Michal Suchoba
suchoba, žampa Michal Suchoba spolu s lyžiarom Adamom Žampom na zábere z 15. februára 2014. Suchoba k záberu uviedol: „Takto sme si pred vianocami v Alta Badii štrngli s Adamom Žampom k jeho úspechu v Soči“.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic reagoval, že v tomto štádiu nebude o veci informovať, aby sa nezmaril ďalší postup v konaní.

Hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla uviedol, že ak Interpol potvrdí Suchobovo zadržanie v Spojených arabských emirátoch, žiadosť o jeho vydanie na Slovensko musí byť zaslaná diplomatickou cestou na základe reciprocity do 30 dní od zadržania.

Chýba dohoda o vydávaní osôb

„Ministerstvo spravodlivosti na Špecializovaný trestný súd odošle informáciu so žiadosťou o preložené podklady nevyhnutné k vypracovaniu a zaslaniu žiadosti o vydanie," spresnil s tým, že medzi SR a SAE neexistuje bilaterálna zmluva a SAE nepristúpili k nijakému medzinárodnému Dohovoru, ktorý by explicitne upravoval vyžiadanie na trestné konanie alebo výkon trestu odňatia slobody.

zväčšiť Fotografia Michala Suchobu z databázy hľadaných... Foto: SITA, PSR
suchoba Fotografia Michala Suchobu z databázy hľadaných osôb na internetovej stránke ministerstva vnútra.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vydal na Suchobu medzinárodný a európsky zatýkací rozkaz v pondelok 8. februára. Národnú ústredňu Interpol Bratislava požiadalo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR o vyhlásenie medzinárodného pátrania po obvinenom o dva dni neskôr.

ŠTS v rámci akcie Mýtnik poslal do väzby piatich obvinených. Konkrétne exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho, podnikateľa Jozefa Brhela, jeho brata Petra Brhela, Janu Rovčaninovú a tiež bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana Gregu. Obvinenia sa podľa polície týkajú trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupciou.