Podporiť núdzový stav má väčšina klubu Za ľudí aj poslanci OĽANO a SaS

TASR, Pravda | 24.02.2021 11:22, aktualizované: 
kolíková grohling Foto: ,
Na snímke sprava minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pred zasadnutím 80. rokovania vlády SR 24. februára 2021 v Bratislave.
Väčšina poslancov Národnej rady (NR) SR z klubu Za ľudí je pripravená podporiť predĺženie núdzového stavu. Klub OĽANO je v otázke podpory jednotný a bude hlasovať za. Podľa poslancov z SaS je predĺženie núdzového stavu nevyhnutným krokom. Podporu by mali vyjadriť aj poslanci Sme rodina.

Vláda v stredu schválila materiál z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý má doplniť a rozšíriť informácie a argumenty k návrhu kabinetu na vyslovenie súhlasu NR SR s opakovaným predĺžením núdzového stavu. Poslanci začnú o núdzovom stave rokovať zrejme neskôr popoludní, hlasovanie sa preto očakáva až vo štvrtok.

Podľa šéfky klubu Za ľudí Jany Žitňanskej prináša tento materiál „veľmi dobré odôvodnenie“. Materiál majú dostať poslanci NR SR.

Kolíková: Ak nebudeme mať núdzový stav, necháme ľudí napospas osudu

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v súvislosti so schváleným materiálom, ktorým vláda SR doplnila dôvody, prečo žiada parlament, aby odobril opakované predĺženie núdzového stavu, uviedla, že ak ho nebudeme mať, necháme ľudí napospas osudu.

„Keďže núdzový stav znamená predpoklad závažného zásahu do základných práv a slobôd, zaoberali sme sa pripomienkami poslancov a rozoberali sme bližšie dôvody, pre ktoré je to potrebné,“ dodala ministerka. Vyhlásila, že vláda by v prípade nepredĺženia núdzového stavu stratila mandát na to, aby mohla zavádzať opatrenia, ktoré považuje za dôležité na predchádzanie šíreniu pandémie.

VIDEO: Ministerka Kolíková o núdzovom stave.

Video

Materiál obsahuje aj štatistické dáta, ktoré súvisia s využívaním oprávnenia takzvanej hospodárskej mobilizácie v súvislosti so zariadeniami sociálnych služieb a nemocnicami. „Vyrovnávame sa tu podľa možností aj s takzvaným testom proporcionality. Na jednej strane má vláda chrániť zdravie a životy ľudí, na druhej strane nemá prijímať také opatrenia, ktorými by sme neprimerane zasahovali do práva na slobodu pohybu a práva zhromažďovať sa,“ podotkla.

SaS: Otváranie prevádzok či kostolov nie je naviazané na núdzový stav

Poslanci NR SR za SaS súhlasia s vládou, že opätovné predĺženie núdzového stavu je legitímnym a nevyhnutným krokom. Šéfka poslaneckého klubu Anna Zemanová pripomenula, že otváranie prevádzok či kostolov nie je naviazané na núdzový stav.

Poslanci SaS podľa Zemanovej požiadali o doplnenie informácií k núdzovému stavu. Vláda v stredu schválila materiál, ktorým sa splnili podmienky SaS na jeho podporu. Zemanová skonštatovala, že núdzový stav dáva vláde možnosti použiť opatrenia naviazané naň, ale nie povinnosť všetky opatrenia uplatniť. Dodala, že aj v núdzovom stave sa môžu postupne otvoriť malé prevádzky či kostoly.

VIDEO: Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Šipoš o núdzovom stave.

Video

SaS vylúčila, že núdzový stav bude trvať, kým nebude zaočkovanosť obyvateľstva v rozsahu 60 až 80 percent. Zemanová upozornila, že miera zaočkovanosti nie je dôvodom na vyhlasovanie alebo predlžovanie núdzového stavu. Dodala, že k rokovaniu o núdzovom stave by sa mali poslanci dostať v stredu po 17.00 h. K hlasovaniu o jeho predĺžení by tak mohlo dôjsť až vo štvrtok.

Podľa poslanca Ondreja Dostála (SaS) je v novom materiáli odpoveď na právny aspekt predĺženia núdzového stavu. Obsahuje zdôvodnenie, prečo sú opatrenia nevyhnutné, vyhodnotenie doterajších opatrení, ako aj prognózu do budúcna. Pôvodný materiál odôvodňujúci predĺženie núdzového stavu podľa Dostála nedával odpoveď na jeho potrebu z právneho hľadiska.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predpokladá, že tí poslanci zo Sme rodina, ktorí nie sú v karanténe, predĺženie podporia. Dodal, že o podpore debatovali na klube. Pripomienky a odpovede na otázky poslancov sú podľa ministra zapracované v materiáli rezortu spravodlivosti. V izolácii sú poslanci Miloš Svrček i Patrick Linhart (obaja Sme rodina). Pozitívny test na nový koronavírus má aj predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho už avizovali, že núdzový stav nepodporia.

VIDEO: Šéf Hlasu Pellegrini o núdzovom stave.

Video

Smer prichádza s vlastným uznesením

Opozičný Smer odmieta opakované predlžovanie núdzového stavu, považuje to za hazardovanie so zdravím ľudí. Za núdzovým stavom tiež vidí snahu predĺžiť pokračovanie plošného testovania. Poslanci Smeru tiež kritizujú, že vláda núdzovým stavom zabraňuje ľuďom voči nej protestovať. Na rokovanie pléna prichádzajú s vlastným návrhom, ktorým chcú dosiahnuť, aby parlament neodobril predĺženie núdzového stavu.

Plošné testovanie podľa podpredsedu parlamentu Juraja Blanára (Smer) stále pokračuje, len ho po novom vláda nazvala COVID automat. Vláda podľa neho potrebuje minúť nakúpené antigénové testy. Vládou navrhované odôvodnenie núdzového stavu podľa Blanára nehovorí nič o tom, čo má núdzový stav riešiť. Dodal, že nehovorí nič ani o tom, aký je vývoj pandémie na Slovensku, aké opatrenia sa prijali a ktoré treba do budúcna prijať.

Smer preto do parlamentu predložil návrh na zmenu uznesenia. Národná rada (NR) SR by podľa Blanárovho návrhu nemala súhlasiť s opakovaným predĺžením núdzového stavu. Vyjadriť by tiež mala vážne znepokojenie nad vývojom pandemickej situácie a dať vláde úlohu prijať účinné opatrenia na zmiernenie dosahov pandémie vrátane ich oddelenia od inštitútu núdzového stavu. Vláda by tiež podľa návrhu mala zabezpečiť posilnenie odolnosti zdravotníckeho personálu a jeho mobilizáciu, no nie na základe donucovacích a represívnych nástrojov.

Vláda začiatkom mesiaca rozhodla, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní. Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní.