Matovič ďakuje Maďarom za pomoc so Sputnikom, prehliada rokovanie v Komárne

SITA, TASR | 05.03.2021 13:29, aktualizované: 
matovič Foto: ,
Igor Matovič
Premiér Igor Matovič (OĽANO) priznal, že mu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó pomohol pri zabezpečení dvoch miliónov vakcín Sputnik V. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že na maďarského ministra ho odkázal tamojší premiér Viktor Orbán. Práve Szijjártó mu mal poskytnúť prvé informácie a kontakt na ruského ministra hospodárstva Denisa Manturova. Následne mal už Matovič s ruskou stranou rokovať sám.

„Chcem verejne poďakovať ministrovi zahraničných vecí Maďarska Péterovi Szijjártóovi za jeho veľkú pomoc pri zabezpečení dvoch miliónov vakcín Sputnik V pre ľudí na Slovensku,“ uviedol Matovič. Vzťah so Szijjártóom a Orbánom označil za dostatočne priamy na to, aby sa kedykoľvek dokázali rozprávať aj o vážnych témach, ako je otázka dvojakého občianstva. To má riešiť novela zákona o štátnom občianstve. Umožniť by mala ľuďom s dlhodobým pobytom v inej krajine získať tamojšie občianstvo bez straty slovenského.

Premiér poukazuje na vzťahy v súvislosti s kritikou, ktorá prišla po návšteve Szijjártóa v Komárne, kde sa malo hovoriť aj o novele zákona. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si predvolalo maďarského veľvyslanca, ktorý má vysvetliť konanie maďarskej strany pri tejto návšteve.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) na piatkovom stretnutí s podpredsedom Trnavského samosprávneho kraja Józsefom Berényim zdôraznil, že je za otvorenú a transparentnú spoluprácu s Maďarskom. Dodal, že ako šéf slovenskej diplomacie urobí pre dobré vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom maximum.

„Prediskutovali otázku práce zmiešanej slovensko-maďarskej Komisie pre národnostné menšiny a tie časti programového vyhlásenia vlády, ktoré sa týkajú menšinovej problematiky,“ povedal s tým, že s Berényim sa rozprávali aj o Szijjártóovej návšteve v Komárne.

Aj poslanec z OĽANO

Korčok deklaruje, že Slovensko má záujem o dobré susedské vzťahy, ale je podľa neho potrebné rešpektovať, že zákon o štátnom občianstve je slovenskou vnútornou záležitosťou. „V rámci diskusie bolo zdôraznené, že všetky otvorené otázky menšín je možné riešiť v pokojnom a konštruktívnom duchu v rámci našich domácich inštitúcií a organizácií,“ skonštatoval rezort slovenskej diplomacie.

Szijjártó v Komárne uviedol, že sa zrejme zatiaľ z pohľadu maďarskej menšiny nepodarilo doriešiť otázku dvojakého občianstva na Slovensku. Po stretnutí s primátorom Komárna Bélom Keszeghom a zástupcami maďarskej menšiny žijúcej v SR mal vyjadriť nádej, že otázka bude raz vyriešená. V súvislosti s prebiehajúcim sčítaním ľudu na Slovensku požiadal Maďarov v SR, aby sa prihlásili k maďarskej národnosti.

Problém vyvolal aj fakt, že s maďarským ministrom o novele rokoval poslanec Národnej rady SR György Gyimesi (OĽANO).

Absurdné, reaguje Remišová

Strana Za ľudí očakáva, že premiér Matovič sa bude od krokov svojho poslanca Gyimesiho dištancovať a radikálne odmietne zasahovanie cudzích štátov do slovenskej legislatívy. Vyhlásila to predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

„Je absolútne neprípustné, aby minister zahraničných vecí cudzej krajiny rokoval na Slovensku s poslancom Národnej rady o zmene našej legislatívy," skonštatovala Remišová.

Označila za absurdné, že sa premiér zastal maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa a nie vlastného ministra zahraničných vecí Korčoka, ktorý sa postavil na ochranu suverenity SR. „Oceňujeme krok ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, ktorý si pozval maďarského veľvyslanca na pohovor,“ dodala.