Krajniak o kauze Pčolinský: Je to pomsta polície

Lívia Černická, Pravda, TASR | 13.03.2021 16:07, aktualizované: 
krajniak kollár Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak a predseda NR SR a Sme rodina Boris Kollár.
Pred budovou Národnej rady sa najvyšší predstavitelia hnutia Sme rodina Boris Kollár (predseda parlamentu) a Milan Krajniak (minister práce) vyjadrili ku kauze svojho nominanta riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Podľa Krajniaka z uznesenia o obvinení a medializovaných informácií vyplývajú tri nezrovnalosti. Prvá sa týka zbavenia mlčanlivosti šéfa tajných. Krajniak polemizoval s názormi, že trestná činnosť nie je utajovanou skutočnosťou a teda Pčolinský môže bez problémov vypovedať. „Ale čo ak kľúčové dôkazy, ktoré môže doktor Pčolinský uviesť na svoju obhajobu, nie sú trestnou činnosoťu?“ položil si rečnícku otázku.

VIDEO: Krajniak a Kollár žiadajú rýchle vyšetrenie obvinení riaditeľa SIS.

Video

Ako príklad uviedol, že ak by sa uznesenie o Pčolinského obvinení z korupcie opieralo o „nejaký odposluch“, ktorý bol však legálny, nemôže o ňom Pčolinský pred policajtmi hovoriť bez zbavenia mlčanlivosti.

V tejto súvislosti spomenul aj bývalého Pčolinského námestníka Borisa Beňu. Ten bol zadržaný v rámci akcie Judáš spolu s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským. Teraz spolu s ďalším kajúcnikom Ľudovítom Makóom, bývalým šéfom kriminálneho úradu finančnej správy, tvrdia, že úplatky mal brať aj Pčolinský. A to aj v čase, keď už viedol SIS. Podľa Krajniaka z uznesenia o Pčolinského obvinení vyplýva, že Beňa, hoci už bývalý príslušník SIS, nebol zbavený mlčanlivosti.

Logická línia, Mikulec a Matovič

Druhou nezrovnalosťou je podľa Krajniaka logická línia. „Malo to byť tak, že údajne pán Zoroslav Kollár mal dať nejaké peniaze pánovi Makóovi, pán Makó mal dať 40-tisíc pánovi Beňovi. A pán Beňa mal dať polovicu pánovi Pčolinskému. Ale obvinený je pán Pčolinský a Zoroslav Kollár,“ povedal Krajniak.

Makó aj Beňa majú štatút spolupracujúcich svedkov. Tzv. kajúcnikov. A usvedčujú bývalé, v prípade Pčolinského a konkurzného právnika Kollára, aj súčasné politické i ekonomické špičky. Okrem Lučanského aj ďalšieho bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, oligargu Norberta Bödöra, ďalších vysoko postavených policajtov. Od akcie Božie mlyny z vlaňajšieho septembra má polícia na konte aj akcie Judáš či Očistec.

Krajniak nerozumie, prečo sú v tomto prípade z úplatkárstva obvinení Pčolinský s Kollárom, ale „tí, čo sa priznávajú, údajne obvinení nie sú“.

Vzápätí však vo svojich úvahách minister Krajniak zašiel ešte ďalej. „A teraz sa pýtam: Ak by dnes pán Pčolinský vypovedal, že okamžite potom, čo mu údajne mal dať pán Beňa 20-tisíc eur, utekal napríklad za ministrom vnútra pánom Mikulcom, a desaťtisíc mu dal, znamená to, že bude obvinený pán minister vnútra a zajtra ráno o štvrtej k nemu vtrhne NAKA a obvinenie pánovi Pčolinskému bude zrušené? A keď pán Mikulec zajtra vypovie hypoteticky, že okamžite po tom, ako dostal od pána Pčolinského desaťtisíc eur, ich rozdelil na polovicu a zaniesol napríklad pánovi premiérovi, znamená to, že pozajtra vtrhne NAKA k pánovi premiérovi a obviní ho a obvinenie voči pánovi Mikulcovi zruší? Toto je hra na Čierneho Petra? Môže sa takto niekto vyviňovať do momentu, keď sa ten posledný cent nebude dať rozdeliť?“ zamyslel sa Krajniak pri obhajobe Pčolinského.

Roman Mikulec je nominantom v súčasnosti najsilnejšieho vládneho hnutia premiéra Igora Matoviča OĽaNO. Vládna koalícia práve prechádza vážnou krízou, ktorá by sa mala rozlúsknuť v pondelok.

Časová línia, vojna policajtov

A do tretice Krajniak upozornil na časovú líniu. Podľa neho 11. februára podal Vladimír Pčolinský v mene SIS a vo svojom mene „trestné oznámenie o závažných podozreniach o páchaní trestnej činnosti“. Krajniak tvrdí, že na základe tohto podnetu Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra začal 10. marca stíhanie vo veci. „Z toho logicky vyplýva, že ide o podozrenie z trestnej činnosti príslušníkov policajného zboru. A na druhý deň Národná kriminálna agentúra vybrala a zrealizovala riaditeľa SIS,“ tvrdí Krajniak.

Ten už počas týždňa pritom hovoril v súvislosti so zadržaním Pčolinského o mocenskej vojne a vojne policajtov. Teraz opäť naznačil, že zadržanie a obvinenie šéfa SIS je akousi pomstou policajtov. Zrejme nie radových policajtov.

„Tu nejde o to, že by sme chceli tvrdiť, že skutok sa nestal. My tvrdíme, že tu sa niečo stalo, a dôsledne žiadame, aby sa to čo najrýchlejšie preverilo – bez zametania pod koberec. Aby sa ustanovilo, kto to spáchal, kto je za to zodpovední a voči zodpovedným bola vyvodená konzekventná zodpovednosť,“ uzavrel vyhlásenie Krajniak.

Okrem toho, že Krajniak a Pčolinský sú bývalí spolupracovníci, obaja boli pri zakladaní hnutia Sme rodina, v parlamente sedí Pčolinského brat i manželka.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) bude rozhodovať o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) väzobne stíhať obvineného riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského v nedeľu. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Sudca pre prípravné konanie začne s neverejným výsluchom o 10.00 h. Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby obvineného riaditeľa SIS z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti a z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov. Prokurátorovi ÚŠP bol doručený podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby od vyšetrovateľa v piatok.

SIS je pripravená poskytnúť súhlas na zbavenie mlčanlivosti

Slovenská informačná služba je v súlade so zákonom pripravená okamžite poskytnúť prezidentke Zuzane Čaputovej svoje súhlasné stanovisko o oslobodení od povinnosti mlčanlivosti Vladimíra Pčolinského. Uvádza sa to v stanovisku SIS, ktoré poskytla jej hovorkyňa Zuzana Morávková.

„Vzhľadom na medializáciu okolností spojených s oslobodzovaním od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa SIS Vladimíra P. SIS ubezpečuje, že je v súlade so zákonom pripravená okamžite poskytnúť prezidentke SR Zuzane Čaputovej, ako orgánu oprávnenému na rozhodovanie o jeho oslobodení, svoje súhlasné stanovisko,“ objasnila hovorkyňa.

Zároveň SIS, ako štátny orgán zodpovedný za ochranu utajovaných skutočností vo svojej pôsobnosti, považuje za nevyhnutné poskytnúť aj verejnosti svoje stanovisko vo veci oslobodenia od povinnosti zachovávať mlčanlivosť o utajovaných skutočnostiach. „Pritom tak urobí po tom, čo predloží všetky relevantné informácie o aktuálnej situácii Osobitnému kontrolnému výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS, ktorého mimoriadne zasadnutie bolo zvolané na 15. marca,“ uvádza sa v stanovisku.

TASR

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ