V Rusku našli nezvestného lekára, ktorý liečil Navaľného. Stratil sa v lese počas lovu

TASR, ČTK | 10.05.2021 05:30, aktualizované: 
navaľný navalnyj Foto: ,
Alexej Navaľnyj na fotografii z februára 2021.
V Omskej oblasti na Sibíri v pondelok našli nezvestného ministra zdravotníctva oblastnej vlády, ktorý bol tri dni stratený v hlbokom lese. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na miestne úrady. Nezvestný Alexander Murachovskij predtým pôsobil ako primár nemocnice, kde bol vlani v auguste hospitalizovaný s podozrením na otravu opozičný politik Alexej Navaľnyj.

Murachovskij bol nezvestný od 7. mája, keď na terénnej štvorkolke odišiel z loveckej základne v dedine Pospelovo do hlbokého lesa. Známi sa ho najprv pokúšali nájsť sami, ale nakoniec sa v sobotu obrátili na políciu. V nedeľu sa podarilo nájsť ministrovu štvorkolku, ale Murachovskij zostával nezvestný.

Do pátrania sa zapojila stovka policajtov, záchranárov a dobrovoľníkov, ako aj vrtuľník a bezpilotné stroje. Minister sa nakoniec objavil sám, keď prišiel do dediny Basly. „Bol prepravený do okresnej nemocnice a podľa predbežných údajov sa cíti uspokojivo,“ citovala agentúra TASS vyjadrenie oblastných úradov, ktoré sľúbili neskôr podať podrobnejšie informácie.

Štyridsaťdeväťročný Murachovskij sa stal členom oblastnej vlády vlani v novembri. Po jeho predchodkyni Irine Soldatovovej úrady vyhlásili medzinárodné pátranie pre podozrenie, že sa pri nákupe zdravotníckeho zariadenia dopustila sprenevery v hodnote miliónov rubľov.

Ako primár dal Murachovskij vlani v auguste – po prieťahoch a naliehaní nemeckých lekárov – súhlas s prepravou Navaľného do Berlína. Tvrdil, že lekári v Omsku nenašli v tele Navaľného stopy jedu a že sa pravdepodobne jednalo o metabolickú poruchu.

Denník Kommersant pripomenul, že v rovnakej omskej nemocnici pracovali dvaja lekári, ktorí tento rok náhle zomreli: Rustam Agišev, vedúci oddelenia traumatológie a ortopédie, zomrel podľa portálu taiga.info v marci vo veku 63 rokov na následky mozgovej príhody, ktorú utrpel v decembri. Začiatkom februára podľahol údajne infarktu zástupca primára anestéziologického a resuscitačného oddelenia Sergej Maximišin, ktorý mal 55 rokov.

Navaľnyj bol od 22. augusta 2020 hospitali­zovaný v nemocnici v Berlíne po tom, ako mu dva dni predtým prišlo zle počas letu z Tomska do Moskvy. Lietadlo núdzovo pristálo práve v Omsku, kde ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti toxikologického oddelenia. Analýzy urobené po prevoze do Nemecka, kde sa liečil niekoľko týždňov, ukázali, že bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok.