Briti štengrovali Rusov na Kryme. Hovoria o tom tajné dokumenty nájdené na ulici

TASR, ČTK | 27.06.2021 12:56, aktualizované: 
Tajné dokumenty britského ministerstva obrany sa našli minulý týždeň pri autobusovej zastávke v grófstve Kent na juhovýchode Anglicka.
Video

Osoba, ktorá si želala zostať v anonymite, objavila 50 strán premočených spisov vrátane detailných informácií o britskom vojenskom plavidle HMS Defender v utorok a následne kontaktovala spravodajskú stanicu BBC.

Zamestnanec rezortu obrany, ktorý citlivé spisy stratil, tento incident nahlásil minulý týždeň a ministerstvo následne spustilo vyšetrovanie, informovala britská stanica na svojej webstránke v nedeľu.

Medzi dokumentmi boli informácie o možnej ruskej reakcii na stredajšie operácie britského torpédoborca pri pobreží Krymského polostrova, po ktorom ruská strana údajne vypálila varovné výstrely.

Dokumenty podľa BBC napríklad dokazujú, že to bola naplánovaná akcia s jasným očakávaním ruskej agresívnej reakcie. Oficiálne po incidente britské ministerstvo obrany všetko označilo za „nevinné preplávanie ukrajinskými teritoriálnymi vodami“.

Ruská strana tvrdí, že vypálila výstražné výstrely kvôli plavbe Defenderu v ruských výsostných vodách. Za tie Moskva pokladá more v okolí ukrajinského polostrova Krym, ktorý anektovala na jar 2014. Ukrajina ani západné krajiny túto anexiu neuznávajú. Podľa Londýna na torpédoborec ale žiadne výstrely vypálené neboli. Británia poprela aj ruské tvrdenie, že do predpokladanej trasy plavby britskej lode boli zhodené bomby.

Stredajšia misia prezývaná „Op Ditroite“ bola predmetom diskusií na vysokej úrovni, ukazujú dokumenty. Vysokí predstavitelia obrany v nájdených e-mailoch špekulujú o ruskej reakcii, ak by sa loď Defender plavila v blízkosti Krymu. O možnej ruskej reakcii hovoria ako o „uvítacom večierku“.

„Ako verejnosť očakáva, ministerstvo obrany plánuje dôkladne,“ uviedol hovorca rezortu s tým, že to zahŕňa „analýzu všetkých možných faktorov ovplyvňujúcich rozhodnutia týkajúce sa (vojenských) akcií“.

Rusko uviedlo, že jedna z jeho vojenských lodí vypálila v stredu varovné výstrely a vojenské lietadlo zhodilo bomby na trasu britského plavidla, aby ho vyhnala z oblasti neďaleko Sevastopola. Británia tento popis situácie poprela a trvala na tom, že na jej loď sa nestrieľalo, pričom sa plavila v ukrajinských vodách.

Británia, tak ako väčšina medzinárodného spoločenstva, považuje Krym sa ukrajinské územie aj napriek jeho anektovaniu Ruskom v roku 2014. Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok už skôr uviedol, že britský torpédoborec legálne operoval v medzinárodných vodách.

Ďalší z utajených dokumentov obsahoval plány o možnej britskej vojenskej prítomnosti v Afganistane po skončení operácií NATO pod vedením Spojených štátov.