USA po takmer 20 rokoch opustili svoju hlavnú vojenskú základňu v Afganistane

TASR | 02.07.2021 08:46
Afganistan / Vojak / Vojaci / Armáda USA / Foto: ,
Na snímke z decembra 2015 príslušníčka americkej armády salutuje svojim padlým kolegom, ktorí zahynuli počas samovražedného útoku na základni Bagrám.
Spojené štáty americké odovzdali afganským silám po takmer 20 rokoch Bagrám, svoju hlavnú vojenskú základňu v Afganistane. Pre agentúru AP to v piatok uviedli nemenovaní americkí predstavitelia.
VIDEO: Pozrite si opustenú americkú vojenskú základňu v Afganistane
Video

Podľa jedného zo zdrojov má však veliteľ jednotiek USA a NATO v Afganistane generál Austin S. Miller stále „všetky schopnosti a právomoci na ochranu“ amerických síl v krajine.

Odchod Američanov zo základne Bagrám má byť jasným znakom toho, že posledných 2 500 až 3 500 amerických vojakov opustilo alebo čoskoro opustí Afganistan.

K odchodu vojsk USA z Afganistanu by tak mohlo prísť o niekoľko mesiacov skôr, ako sľuboval americký prezident Joe Biden. Ten určil ako dátum odchodu symbolicky 11. september, teda deň 20. výročia teroristických útokov v Spojených štátoch z roku 2001.

Spojený štáty odmietajú z bezpečnostných dôvodov uviesť, kedy presne opustia poslední americkí vojaci Afganistan. V stredoázijskej krajine ostane aj po odchode vojsk NATO približne 650 amerických vojakov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť ambasády USA v Kábule.

Naďalej ostáva nedoriešená aj otázka ochrany letiska v Kábule, ktoré predstavuje dilemu pre USA i iné krajiny, ktorých vojaci odchádzajú z Afganistanu, najmä v súvislosti s tým, ako by evakuovali svojich diplomatov a ďalších občanov v prípade rozšírenia bojov.

Ochranu letiska v súčasnosti zabezpečujú Turecko a USA a o tom, kto bude letisko strážiť po odsune vojsk NATO, sa v súčasnosti rokuje.

Odsun vojakov USA a NATO z Afganistanu odštartoval 1. mája a má byť dokončený do 11. septembra. Väčšina vojakov Severoatlantickej aliancie už Afganistan opustila v tichosti do tohto týždňa.

Vstupná brána na vojenskej leteckej základni v... Foto: SITA/AP, Rahmat Gul
Afganistan / Bagrám / Vojenská základňa / Vstupná brána na vojenskej leteckej základni v afganskom meste Bagrám