Kováčika jeho bývalí podriadení nepodržali

Dominik Hutko, Pravda | 13.07.2021 08:56, aktualizované: 
Dušan Kováčik Foto:
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prichádza v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže na pokračovanie hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v utorok 13. júla 2021
Na pojednávaní s obžalovaným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom vypovedala štvorica jeho bývalých podriadených z Úradu špeciálnej prokuratúry - Juraj Novocký, Tomáš Honz, Bohdan Čeľovský a Vasiľ Špirko. Zhodli sa, že aj keď bol Kováčik ako šéf dobrý, o viacerých jeho postupoch mali pochybnosti. Kováčik sa údajne dokonca Honzovi zveril, že očakáva zadržanie.

Hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom pokračuje štvrtým dňom. Eskorta Zboru väzenskej a justičnej stráže priviezla Kováčika na Špecializovaný trestný súd v Pezinku aj dnes.

Hneď na začiatku pojednávania samosudkyňa Pamela Záleská informovala, že obžalovaný Kováčik požiadal o prepustenie z väzby. O žiadosti z pondelka 12. júla by sa malo rozhodnúť do 15. júla, keď sa uskutoční posledný z doteraz naplánovaných pojednávacích dní.

Kováčik je obžalovaný zo štyroch skutkov – z podporovania zločineckej skupiny, z prijímania úplatku, zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, ako aj z ohrozenia utajenej a vyhradenej skutočnosti. Ešte minulý týždeň Kováčik pred samosudkyňou vyhlásil, že je nevinný, a odmietol záujem o uzavretie dohody o vine a treste.

Video: Na súde s Kováčikom vypovedajú jeho bývalí podriadení.
Video

Podľa obžaloby Kováčik pomohol bosovi bratislavskej mafiánskej skupiny takáčovcov Ľubomírovi Kudličkovi k prepusteniu z väzby. Po prijatí peňažnej záruky Špecializovaným trestným súdom 18. júla 2017 už prípad neputoval na Najvyšší súd.

Na Kováčikov pokyn totiž prokuratúra proti kaucii nepodala sťažnosť. Vynášaním utajovaných informácií zasa mal pomôcť vtedajšiemu šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítovi Makóovi, ktorý ho požiadal o pomoc v súvislosti s jeho obvinením z prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu.

Nebola vo svojej koži

Ako prvého svedka samosudkyňa Pamela Záleská určila Novockého, ktorý je v súčasnosti zástupcom Slovenska na Európskej prokuratúre. Vedomosť má podľa vlastných slov len o jednom skutku – nepodaní sťažnosti proti Kudličkovej väzbe.

V roku 2017 bol Novocký riaditeľom odboru všeobecnej kriminality. Priblížil, že v čase rozhodovania o prepustení Kudličku na kauciu mal riadneho dozorového prokurátora Michala Stanislava zastupovať prokurátor Honz.

Ten však vraj mal kolíziu s iným pojednávaním, preto ako šéf odboru oslovil na zastupovanie prokurátorku Godžovú, ktorá v ten deň mala pojednávanie v Banskej Bystrici a zastupovanie tak prijala.

Juraj Novocký, Bohdan Čelovský, Vasiľ Špirko a... Foto: Martin Martiš, Pravda
Bohdan Čelovský, Tomáš Honz, Juraj Novocký, Vasiľ Špirko. Juraj Novocký, Bohdan Čelovský, Vasiľ Špirko a Tomáš Honz.

„Asi deň alebo dva pred rozhodnutím ma kontaktoval Kováčik a pýtal sa ma, kto ide na pojednávanie,“ opísal Novocký. „Po skončení tohto telefonátu som povedal Godžovej, že sa Kováčik zaujímal, kto na toto konanie ide. Mne to neprišlo zvláštne, keďže ako nadriadený sa občas o zastupovania zaujímal,“ vysvetlil.

O prepustení Kudličku sa dozvedel o pár dní. „Po návrate do práce sme to riešili a mňa osobne informácia o Kudličkovom prepustení prekvapila,“ uviedol. Neriešil to ale, keďže nebol oboznámený s obsahom spisu a nemal znalosť o stave veci.

„Pamätám sa, že Godžová nebola vo svojej koži, ak to tak môžem povedať. Lebo keď sa jej kolega Stanislav na túto vec pýtal, uvádzala, že na to mala od Kováčika taký súhlas alebo pokyn. Pamätám si tiež, ako povedala, že o tom spísala úradný záznam,“ popisoval Novocký.

Na záver jeho výpovede sa Kováčik posťažoval, že si Novocký nespomenul, ako vraj na Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 prišiel s informáciou o zámere sudcu Jána Hrubalu prepustiť Kudličku z väzby.

Snažil sa zbavovať spisov?

Prokurátor Honz pred súdom potvrdil Novockého slová, že bol v roku 2017 zastupujúcim prokurátorom Michala Stanislava, ktorý mal trestnú vec Kudličku na starosti. „O Kudličkovi som nevedel vôbec nič,“ povedal Honz s tým, že o prípade nemal detailné vedomosti, keďže sa venoval najmä problematike korupcie a extrémizmu.

Zároveň však skonštatoval, že nie je dobrým signálom, keď Úrad špeciálnej prokuratúry súhlasí s prepustením šéfa zločineckej skupiny.

Honz poznamenal, že nevedel, či sa prokurátorka Godžová s niekým o postupe v tejto veci radila. „Ja by som sa bál niečo také urobiť,“ zdôraznil. Uviedol, že ku koncu výkonu funkcie bol Kováčik viditeľne unavený a pripustil možnosť svojho zadržania. „Niečo sa v ňom jednoducho zlomilo,“ povedal Honz.

Spomenul, že mu obžalovaný poslal spis prípadu skartácie spisu Gorila, ktorý mu nariadil prideliť prokurátorovi Mariánovi Vargovi. Kováčik pritom podľa Honza dozoroval eurofondovú trestnú kauzu, v ktorej figuroval Vargov syn. „Mal som z toho veľmi zlý pocit, akoby sa snažil zbavovať spisov,“ vyhlásil s tým, že lístok s odkazom od obžalovaného prilepený k spisu si pre istotu aj odfotografoval. Vysvetlil, že sa takto chcel chrániť.

Video: Na stole už je obžaloba aj na takáčovcov a ich šéfa Kudličku.
Video

Pojednávanie následne pokračovalo výsluchom prokurátora Bohdana Čeľovského, ktorý dozoroval prípad prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu. Kováčik údajne podľa obžaloby vyniesol utajované informácie bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítovi Makóovi, ktorý bol z prípravy vraždy aj obvinený, ale vyšetrovanie bolo na začiatku roka pre nedôvodnosť zastavené.

Čeľovský priblížil, že vyšetrovanie sa začalo na základe debaty v jednej nitrianskej reštaurácii, kde sa vraj rozprával Makó s nitrianskym podnikateľom a menovcom známeho odsúdeného podnikateľa Mariánom Kočnerom.

Makó prejavil zlosť na vyšetrovateľa Čurillu, ktorý dozoroval kauzu takáčovca Martina Mikulca. Ten sa vraj kvôli vyšetrovaniu obesil, pričom na stretnutí malo odznieť, že Mikulcov bratranec je horúca hlava, nenechá to len tak a do týždňa dajú Čurillu dolu.

Ako posledný pred súd predstúpil Vasiľ Špirko, ktorý vypovedal najmä o nakladaní so spisom týkajúcim sa obvineného Kudličku. Opísal, že pred odchodom na dovolenku za ním prišiel kolega Stanislav, ktorý ho ako službukonajúceho požiadal o zastupovanie pri zasadnutí o Kudličkovom prepustení z väzby. Keď zistil, že kolegyňa Godžová bude v ten deň pojednávať v Banskej Bystrici, požiadal ju, aby Stanislava zastúpila ona.

Kováčik už nemá previerku

Kováčik už nemá bezpečnostnú previerku. Odobral mu ju Národný bezpečnostný úrad. Bezpečnostná previerka je potrebná na to, aby sa mohol špeciálny prokurátor oboznamovať s utajovanými skutočnosťami. Informovali o tom tvnoviny.sk.

Kajúcnik Ľudovít Makó minulý týždeň pred súdom vypovedal aj o tom, že mal cez vtedajšieho námestníka SIS Borisa Beňu, toho času už právoplatne odsúdeného kajúcnika, Kováčikovi minulý rok vybaviť človeka, ktorý ho pripraví na test na detektore lži. Ten je súčasťou bezpečnostnej previerky.

Kováčik pôsobil vo funkcii špeciálneho prokurátora dovedna takmer tri celé funkčné obdobia. Na návrh vtedajšieho špeciálneho prokurátora Dobroslava Trnku ho v roku 2004 zvolila Národná rada do funkcie dokonca ústavnou väčšinou a svoj post obhájil aj v rokoch 2009 a 2014.

Bývalého špeciálneho prokurátora zadržala Národná kriminálna agentúra 22. októbra 2020 v rámci akcie Božie mlyny spoločne s funkcionárom útvaru zvláštnych policajných činností, ktorý má na starosti aj odpočúvanie, Norbertom Paksim. Obvinili ho zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužívania právomocí verejného činiteľa ako aj ohrozenia utajenej a vyhradenej skutočnosti.

Špecializovaný trestný súd ho následne 25. októbra vzal do väzby z obavy pre pokračovanie v trestnej činnosti a marenia vyšetrovania. Toto rozhodnutie potvrdil vlani 10. novembra aj Najvyšší súd. Ešte v ten deň sa preto svojej funkcie vzdal.

V súčasnosti má dočasne pozastavený výkon funkcie prokurátora a je služobne zaradený na trestnom odbore Generálnej prokuratúry, pričom zo zákona poberá 30 percent platu. Obžalobu na Špecializovaný trestný súd podal 20. apríla 2021 prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

Dušan Kováčik Čítajte viac Kováčikovi odobrali bezpečnostnú previerku

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ