Nezaočkovaných pendlerov Mikas nepotešil, vyhláška ich tlačí do vakcíny

cr, Pravda | 16.07.2021 16:17
Každý týždeň PCR test. Alebo plné zaočkovanie. Pendlerom sa situácia pri prechode hraníc veľmi nezjednoduší ani od pondelka.

Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá začne platiť v pondelok 19. júla od 6. hodiny ráno definuje pendlerov ako osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v iných krajinách EÚ alebo na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku alebo na Ukrajine, pričom za posledných 14 dní navštívili iba tieto krajiny a cestujú iba za prácou.

Ale aj osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt v iných krajinách Európskej únie, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku alebo vo Švajčiarsku a v prípade Ukrajiny do 100 km cesty od otvoreného hraničného priechodu, miesto výkonu práce na území SR a cestujú iba za prácou.

Nezaočkovaní pendleri sa budú do 1. septembra preukazovať na hraničných priechodoch potvrdením od zamestnávateľa o mieste výkonu práce a negatívnym výsledom PCR testu, ktorý nie je starší ako sedem dní. V takom prípade majú výnimku z karantény.

V praxi to znamená, že do 1. septembra musia stihnúť nielen dve dávky očkovania, ale povinných najmenej 14 dní od druhej vakcinácie, aby boli považovaní za plne zaočkovaných.

Do 1. septembra 2021 stačí jedna registrácia cez formulár eHranica.

Zaočkovaným pendlerom platí registrácia na eHranici 6 mesiacov, po vstupe na územie SR nemajú nariadenú karanténu, ani sa nemusia preukazovať negatívnym výsledkom PCR testu.

Rajka, pohraničie Čítajte viac Pendleri chystajú blokády. Obyvateľ Rajky: Nie sme nebezpečnejší ako kamionisti

Za pendlerov sa považujú osoby:

  • ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v iných krajinách EÚ alebo na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku alebo na Ukrajine, pričom za posledných 14 dní navštívili iba tieto krajiny a cestujú iba za prácou,
  • osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt v iných krajinách Európskej únie, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku alebo vo Švajčiarsku a v prípade Ukrajiny do 100 km cesty od otvoreného hraničného priechodu, miesto výkonu práce na území SR a cestujú iba za prácou.

Režim na hraniciach pre pendlerov:

Do 1. septembra 2021 stačí jedna registrácia cez formulár eHranica.

Do 1. septembra 2021 majú výnimku z karantény ak:

  • majú potvrdenie od zamestnávateľa o mieste výkonu práce,
  • majú negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 7 dní.

Zaočkovaným pendlerom platí registrácia na eHranici 6 mesiacov, po vstupe na územie SR nemajú nariadenú karanténu, ani sa nemusia preukazovať negatívnym výsledkom PCR testu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ