Biden: Vyslanie našej armády na Haiti po atentáte na prezidenta momentálne neplánujeme

TASR | 16.07.2021 18:35
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden vo štvrtok informoval, že Spojené štáty v súčasnosti neplánujú vyslať svojich vojakov na Haiti, aby tam po minulotýždňovom atentáte na haitského prezidenta Jovenela Moisa dohliadali na bezpečnosť.

„Príslušníkov americkej námornej pechoty posielame len na naše veľvyslanectvo, aby sme sa uistili, že sú v bezpečí a nič nie je v neporiadku,“ povedal Biden na tlačovej konferencii. „Myšlienka vyslania amerických síl (na Haiti) však momentálne v pláne nie je,“ dodal.

Haitského prezidenta Moisa (53) zavraždili minulý týždeň v jeho rezidencii. Podľa haitských úradov vtrhlo v noci na minulú stredu do domu Moisovej rodiny 28-členné komando zahraničných prevažne kolumbijských žoldnierov, ktorí strieľali na prezidenta a jeho manželku Martine. Tú neskôr s vážnymi zraneniami letecky prepravili do nemocnice v Miami.

Haiti / Jovenel Moise / Čítajte viac Ozbrojené komando zavraždilo haitského prezidenta

Dočasný predseda haitskej vlády Claude Joseph sa po atentáte obrátil na Bidenovu administratívu s listom žiadajúcim o „bezodkladné“ vyslanie amerických jednotiek, ktoré by v tejto karibskej krajine chránili kľúčovú infraštruktúru.

Biely dom informoval, že americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) poskytol haitským úradom pomoc pri vyšetrovaní, o ktorú žiadali, a naďalej im poskytuje aj bezpečnostnú pomoc.