Biden: V Kábule možno zostaneme dlhšie, zachránime všetkých Američanov

TASR | 19.08.2021 09:29
joe biden Foto: ,
Americkí vojaci nenechajú žiadneho spoluobčana napospas vyhrotenej situácii v Afganistane, a to ani vtedy, ak by to malo znamenať, že zostanú v Talibanom ovládanom Kábule dlhšie, než sa plánovalo. Vyhlásil to v stredu 18. augusta 2021 prezident USA Joe Biden ktorého citovala tlačová agentúra AFP.
Americkí vojaci nenechajú žiadneho spoluobčana napospas vyhrotenej situácii v Afganistane, a to ani vtedy, ak by to malo znamenať, že zostanú v Talibanom ovládanom Kábule dlhšie, než sa plánovalo. Vyhlásil to v stredu prezident USA Joe Biden, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Americkí lídri tvrdia, že sa pridržiavajú 31. augusta ako konečného termínu odchodu svojich posledných vojakov z Afganistanu a prenechajú moc víťaznému islamistickému hnutiu Taliban. Biden však po prvý raz naznačil, že americkí vojaci by tam mohli zostať dlhšie, ak sa nejakí Američania stále budú pokúšať utiecť z krajiny.

„Ak tam ešte budú americkí občania, zostaneme, aby sme ich všetkých dostali preč,“ uviedol Biden. Prezident ďalej upozornil, že „chaos“, ktorý sprevádza panický odchod cudzincov a afganských spojencov z Kábulu, je nevyhnuteľný. „Neviem si predstaviť spôsob, ako sa odtiaľ dostať preč bez toho, aby nenastal chaos,“ povedal.

Taliban momentálne stojí bokom a nebráni v činnosti americkým vojakom, ktorí prichádzajú na medzinárodné kábulské letisko na pomoc pri evakuácii. Militanti však majú úplnú kontrolu nad zvyškom mesta a rozhodujú, kto sa tam dostane, zatiaľ čo zahraničné sily majú veľmi obmedzenú schopnosť bezpečne manévrovať za hranicami letiska.

Biden v rozhovore pre stanicu ABC News dodal, že talibovia pomáhajú americkým silám pri odsune cudzích štátnych príslušníkov. „Spolupracujú, nechávajú amerických občanov odísť, rovnako ako zamestnancov veľvyslanectiev,“ uviedol šéf Bieleho domu s tým, že problémom sú iba Afganci, ktorí pracovali pre spojencov.

Prezident zároveň odmietol kritiku, že americké tajné služby v súvislosti s pádom Afganistanu pochybili. „Bola to jednoduchá voľba,“ vyhlásil šéf Bieleho domu. Podľa vlastných slov je presvedčený, že naplánovaný odchod americkej armády musí aj napriek kapitulácii Západom podporovanej afganskej vlády pokračovať.