Taliban ukoristil aj viac než stovku ruských vrtuľníkov

ČTK | 25.08.2021 17:46
Mi-17 Foto:
Na ilustračnej snímke ruský vrtuľník Mi-17.
Taliban ukoristil vyše 100 vrtuľníkov ruskej výroby, ktoré sa nachádzajú v rôznom technickom stave.

S minimálnym prístupom k špecializovaným mechanikom a k náhradným dielom ich ale prevažne nebude schopný používať. S odvolaním sa na ruského štátneho vývozcu zbraní o tom informoval spravodajský server The Guardian.

Lacnejšie a jednoduchšie

Keď Taliban zahnal afganskú armádu a prevzal kontrolu nad veľkými skladiskami zbraní a vozidiel, ukoristil tiež najmenej 100 vrtuľníkov Mi-17 Hip. Tieto dopravné vrtuľníky ruskej výroby objednali Spojené štáty pre afganské ozbrojené sily, pretože boli lacnejšie a jednoduchšie na ovládanie, než americké vrtuľníky UH-60 Black Hawk.

„Vrtuľníková letka je veľká – okolo 100 vrtuľníkov Mi-17 rôznych typov,“ povedal podľa tlačovej agentúry Interfax riaditeľ ruskej štátnej spoločnosti pre export zbraní Rosoboronexport Alexandr Michejev. „Samozrejme taká letka vyžaduje opravy, údržbu a dodávku náhradných dielov.“ Veľká časť vrtuľníkov môžem byť už teraz neschopná prevádzky, dodal.

Pavel Macko, rozhovor Čítajte viac Generálporučík Macko: Čína potrebuje to, čo sa v Afganistane skrýva pod zemou

Michejevov odhad počtu vrtuľníkov ruskej výroby v Afganistane je podstatne vyšší, než hlásený inventár. Podľa júlovej správy nezávislého úradu amerického osobitného generálneho inšpektora pre obnovu Afganistanu (SIGAR) mala afganská armáda 56 vrtuľníkov Mi-17, z ktorých bolo použiteľných iba 32.

Mi-17 sú exportné verziie ruských vrtuľníkov Mi-8, ktoré sa vyrábajú v dvoch továrňach v Kazani a v Ulan-Ude. Letka vrtuľníkov Mi-17 tvorila po celé roky chrbticu afganských vzdušných síl. Pravidelne slúžili na prepravu vojakov, streliva aj evakuáciu zranených.

taliban Čítajte viac Taliban sa zmocnil amerických zbraní. Krajine hrozí občianska vojna