Koalícia: Slováci v SNP ukázali svoju odvahu postaviť sa extrémizmu

TASR, SITA | 29.08.2021 10:29, aktualizované: 
SNP Foto:
Účastníci pietneho aktu pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania pri pamätníku SNP v Bratislave 26. augusta 2021
Slovenské národné povstanie je významným historickým míľnikom, v ktorom Slováci ukázali svoju odvahu postaviť sa extrémistickej ideológii. Vďaka tomu sme sa zaradili medzi víťazné mocnosti.

Pri príležitosti 77. výročia vypuknutia Povstania to skonštatovali predstavitelia koaličných strán. Pripomenuli, že na odkaz Povstania a jeho účastníkov nesmieme zabudnúť.

„Slovenské národné povstanie je pre nás silným mementom túžby postaviť sa zlu a totalite. Je našou morálnou povinnosťou pripomínať si tých, ktorí neváhali zomrieť za slobodu,“ pripomenula predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Video: Oslavy SNP v Banskej Bystrici.

Video

Dodala, že tento odkaz je dnes ešte aktuálnejší vzhľadom na vyjadrenia niektorých politikov, ktorí podľa nej pohŕdajú týmto sviatkom a otvorene glorifikujú fašizmus. „Ich rétorika a prekrúcanie histórie je nebezpečné. Za slobodu sa ťažko bojuje, preto už viac nedovoľme, aby sme o ňu prišli,“ doplnila.

Obyvatelia Slovenska v SNP preukázali podľa hnutia OĽaNO svoju mimoriadnu odvahu a morálnu silu postaviť sa na odpor extrémistickej ideológii. „Vďaka hrdinstvu vojakov a partizánov, ako aj obetavosti bežných občanov na povstaleckom území mohlo Slovensko na konci vojny hrdo stáť na strane víťazov,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

„Je dôležité, aby sme si tento deň pripomínali, pretože patrí k najvýznamnejším medzníkom našej novodobej histórie,“ pripomenulo hnutie Sme rodina s tým, že Slovákom, ale aj iným národom sa podarilo vďaka svojej obetavosti a hrdinstvu povstať proti nenávisti, násiliu a rasizmu. „Bol to ďalší dôkaz toho, že keď sa spojíme, dosiahneme vyššie ciele,“ uviedli z tlačového oddelenia hnutia.

Video: Stanislav Mičev o oslavách SNP.

Video

Strana Za ľudí pripomenula, že vďaka odvážnym Slovákom a Slovenkám sme sa zaradili medzi víťazné mocnosti, ktoré porazili nacizmus. „Je našou povinnosťou viesť nové generácie k tomu, aby sa podobná zvrátená ideológia už nikdy neopakovala. Za našu slobodu vďačíme všetkým tým ľuďom, ktorí neváhali a bránili svoju krajinu. Preto si nielen počas spomienkových slávností, ale po celý rok musíme uvedomovať, že sloboda a mier nie sú samozrejmosťou,“ skonštatovala strana.

Rezort obrany eviduje celkovo 315 žijúcich účastníkov SNP

Ministerstvo obrany SR (MO SR) eviduje celkovo 315 žijúcich účastníkov Slovenského národného povstania. Z nich má 45 osôb na základe žiadosti priznané postavenie vojnového veterána. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Dodala, že hrdinský odkaz bojovníkov SNP si dnes v Banskej Bystrici pripomenuli aj najvyšší predstavitelia rezortu obrany – minister obrany Jaroslav Naď, štátny tajomník Marian Majer a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Naď si 77. výročie SNP pripomenul aj tichým kladením vencov v obci Žemberovce (okres Levice).

Naď podotkol, že v slovenských a aj v európskych dejinách protifašistického odporu je SNP zapísané ako dôležitý a neprehliadnuteľný historický fakt. „Dnešný deň je mementom hrdinstva, odvahy a nebojácnosti – práve tieto pojmy najlepšie vystihujú našich hrdinov a ich činy počas národného boja za oslobodenie. Česť ich pamiatke,“ povedal. Zároveň vzdal hold všetkým, ktorí v bojoch druhej svetovej vojny prišli o životy.

Kovaľ Kakaščíková objasnila, že v Banskej Bystrici sídlilo veliteľstvo 1. čs. armády na Slovensku. Za úlohu malo brániť povstalecké územie, na ktorom žilo zhruba 1,7 milióna obyvateľov a rozprestieralo sa na ploche 20-tisíc kilometrov štvorcových, a to až do príchodu sovietskej Červenej armády.

„Počas druhého mesiaca bojov dosiahli povstalecké ozbrojené sily súhrnný stav cca 77 500 osôb. Napriek vojenskej porážke z októbra 1944 nedošlo k úplnému zničeniu ani ku kapitulácii či skončeniu organizovaného ozbrojeného odporu,“ uviedla.

Partizánsky spôsob boja totiž pokračoval až do definitívneho oslobodenia Slovenska. Ozbrojeným protifašistickým vystúpením v SNP sa slovenský národ podľa rezortu obrany zaradil medzi pokrokové demokratické sily protihitlerovskej koalície.

Vybojoval si tiež rozhodujúce predpoklady pre vytvorenie novej, vlastnej demokratickej štátnosti, položil základy novej národnej a štátnej idey postavenej na tradíciách antifašizmu, demokratizmu a humanizmu.