ÚŠP: Útok obhajcov Haščáka na Lipšica je poľutovaniahodný

TASR | 09.09.2021 09:35
Daniel Lipšic Foto:
Daniel Lipšic
Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vyslovuje poľutovanie, že sa obhajcovia finančníka Jaroslava Haščáka rozhodli pre ďalší útok na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica namiesto vecnej argumentácie. Uvádza sa to v stanovisku ÚŠP, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

„Analýza ÚŠP, ktorá bola zverejnená v trestnej veci Haščák/Arpáš/Ar­pášová, bola vypracovaná dozorovým prokurátorom Matúšom Harkabusom. S jej obsahom sa stotožnilo aj vedenie ÚŠP. Je nám ľúto, že namiesto vecnej argumentácie k právnym názorom, ktoré uvedená analýza obsahuje, sa obhajcovia Jaroslava Haščáka rozhodli pre ďalší osobný útok na špeciálneho prokurátora,“ uvádza sa v stanovisku.

Taktika obhajoby je podľa ÚŠP vecou každého obvineného či podozrivého. „Analýza ÚŠP uvádza podrobný rozbor judikatúry Najvyššieho súdu a Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorej presvedčivosť obhajoba Haščáka zrejme nevie spochybniť,“ dodáva ÚŠP.

Daniel Lipšic, parlament, 2013 Čítajte viac Lipšic: Generálny prokurátor nemá oprávnenie zastaviť stíhanie bez obvinenia

Prezentácia analýzy ÚŠP hraničí so zneužitím právomoci verejného činiteľa. Uviedli to v stredu (8. 9.) právni zástupcovia Haščáka. Reagovali tak na materiál, ktorý špeciálny prokurátor Lipšic v utorok (7. 9.) sprostredkoval médiám.

Advokáti sú presvedčení, že by mal „prestať zverejňovať nikým nepodpísané analýzy“. Z analýzy vyplýva, že uznesenie generálneho prokurátora SR, ktorým Maroš Žilinka zrušil obvinenie voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke v súvislosti s korupčnou kauzou Gorila, vyvoláva sporné otázky. Uznesenie sa podľa nej tiež odkláňa od doterajšej rozhodovacej praxe GP SR, ale aj súdov.

Peter Kysel Čítajte viac ÚŠP: Rozhodnutie k Pčolinskému nemá obdobu, Kandera suploval súd

Advokáti Haščáka zdôraznili, že nemajú principiálnu výhradu, aby ÚŠP analyzoval dosah rozhodnutí Generálnej prokuratúry SR či Európskeho súdu pre ľudské práva na jeho činnosť v konkrétnych veciach. Za absurdné však považujú, aby takéto analýzy verejne prezentoval práve Lipšic.

Žilinka zrušil obvinenie Haščákovi, Arpášovi a Arpášovej manželke na konci augusta. Haščák čelil obvineniu pre zločin podplácania a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.