Vyšetrovatelia NAKA sú na slobode. Ako to vidia Heger či Fico?

zor, Pravda | 02.10.2021 00:00
vyšetrovateľ NAKA Foto: ,
Vyšetrovateľ NAKA Milan Sabota ide na slobodu, z väzby ho prepustil súd.
Štyroch vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec a dočasne povereného šéfa policajnej inšpekcie Petra Scholtza v piatok bratislavský krajský súd prepustil z väzby, aj spochybnil celé trestné stíhanie ako neodôvodnené. Čo na to hovoria politici?

Eduard Heger (OĽaNO), premiér

Rešpektujem rozhodnutie krajského súdu. Ak by sa totiž potvrdili podozrenia, že vyšetrovatelia nepostupujú v súlade so zákonom, bola by to čierna škvrna v našom zápase za očistu spoločnosti od korupcie. Objektívne a poctivé rozhodovanie súdov, ochrana zákonnosti zo strany prokuratúry a profesionálna práca polície sú absolútne zásadné pre presadzovanie spravodlivosti. To je jediná cesta k obnove dôvery verejnosti v právny štát.

Boris Kollár (Sme rodina), predseda parlamentu:

Mne neprináleží hodnotiť rozhodnutie súdov, ale podľa mojich informácií súd zatiaľ rozhodoval iba o väzbe, nie o vine a treste, takže zatiaľ sa ani nie je k čomu vyjadriť.

Igor Matovič (OĽaNO), minister financií:

Trestné stíhanie odvážnych vyšetrovateľov „je neopodstatnené“. Čiže blud. Nech sa mafoš Fico a spol. snažia akokoľvek pravdu znásilniť.

Mária Kolíková (Za spravodlivé Slovensko), ministerka spravodlivosti:

Za výhru pre justíciu v tejto veci by som považovala, ak by danému rozhodnutiu uverili všetci, že je spravodlivé, pretože bude také presvedčivé vo svojom odôvodnení, a to bez ohľadu na to, na ktorej strane kto stál pred tým, ako daná vec prišla na súd. Zrozumiteľnosť a presvedčivosť daného rozhodnutia budú kľúčové. Mám základnú dôveru, že náš systém vo svojej podstate funguje. Osobitne mám dôveru v súdy, že tak ako vyplýva z ústavy, konajú nezávisle a nestranne. Bohužiaľ, každé hrubé zlyhanie sudcu poškodí celú justíciu a s tými poslednými verejne známymi zlyhaniami sa budeme musieť okrem vyvodenia príslušnej zodpovednosti ešte aj vysporiadať ako spoločnosť, a to si pýta svoj čas.

Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka investícií:

Zvláštnym a pochybným spôsobom sa začalo väzobné stíhanie proti ľuďom, ktorí roky stíhali najnebezpečnejších mafiánov a najnovšie aj rozsiahlu korupciu. Dnes Krajský súd v Bratislave rozhodol o prepustení všetkých policajtov s tým, že podľa hovorcu súdu „ich trestné stíhanie je neopodstatnené“. Verím, že postup inšpekcie aj prokurátora proti týmto policajtom bude veľmi dôsledne preskúmaný a bude vyvodená aj patričná zodpovednosť.

Peter Pelegrini (Hlas), poslanec:

Hlas vždy nabádal verejnosť, aby sa rešpektovali rozhodnutia súdov, hoci sa nám nemusia páčiť, a tak reagujeme aj teraz. Hoci po prečítaní si uznesenia o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom a prepisov ich komunikácie som si myslel, že rozhodnutie súdu bude iné. Na druhej strane títo štyria vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, preto si musíme počkať, aké bude definitívne rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní, či napokon nebudú čeliť obžalobe a trestom.

Robert Fico (Smer), poslanec:

Toto bol prípad založený na presných prepisoch odposluchov a potvrdilo sa, že títo ľudia páchali vážne zločiny. Vymýšľali si trestnú činnosť od začiatku až do konca. Toto je prípad, kde je veľa dôvodov domnievať sa, že môžu ovplyvňovať svedkov, keď budú na slobode. V poriadku. Dnes súd rozhodol o tom, že títo štyria vyšetrovatelia budú prepustení a stíhaní na slobode. Povedzte mi, ako sa má teraz cítiť Dušan Kováčik, Tibor Gašpar, Noro Bödör, Kajetán Kičura a ďalší. Všetci tam sedia na základe obvinenia krivých udavačov, vymyslených vecí. Nie sú tam žiadne odposluchy, žiadne priame dôkazy, nič. Ale oni sedia vo väzbe a hrozia im dlhodobé tresty, ako sme to videli u bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Okamžite by mali byť prepustení na slobodu a ich stíhanie by malo prebiehať na slobode. To je férové, to je spravodlivé.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ