Antirúškari narazili. V Piešťanoch dostali tvrdú stopku od policajtov

Lívia Černická, TASR | 05.11.2021 13:30, aktualizované: 
Po Prievidzi sa skupina ľudí bez rúšok predviedla aj v supermarkete v Piešťanoch. Tam ich však policajti spacifikovali. Dvaja policajti a jeden výtržník sú zranení.
Video

Video z policajného zásahu zverejnil jeden z účastníkov. Policajti sa snažili situáciu upokojiť, aby mohli kupujúci zaplatiť a odísť z obchodu. Skupina bez rúšok ich však obviňovala z porušovania ich ústavných práv, odmietli zaplatiť pokutu na mieste. Nechceli však policajtom ukázať svoje občianske preukazy. Jeden z nich začal policajtov chytať a brániť im, aby ďalšieho skontrolovali. Policajti použili hmaty a chvaty pri zákroku.

Z videa je zrejmé, že jeden z policajtov má ranu na tvári. Nie je však jasné, ako k zraneniu prišlo. Samotné zverejnené video je totiž zostrihané.

Polícia na sociálnej sieti reagovala, že „takýto scenár už videli aj v predošlých dňoch“. „Skupina osôb príde do predajne vzorne s nasadením rúškom, nakúpi a potom to príde. Pri platení si dajú rúška dole a mobily hore. Po bezvýsledných výzvach obsluhy v obchode čakajú na príchod policajnej hliadky a zapnú LIVE vysielanie,“ opisuje polícia opakujúci sa scenár výtržníkov.

Polícia upozorňuje, že autor videa „skresľuje štandardný postup policajtov na neprimeraný zásah“ a navodzujú „dojem, že policajti preháňajú a utláčajú verejnosť“.

Trnavská polícia spresňuje, že vo štvrtok večer bola privolaná hliadka do supermarketu, „v ktorom si skupina osôb odmietala nasadiť respirátory, prípadne priestor opustiť a blokovali ostatným nakupujúcim prístup k pokladni“.

Podotýka, že Piešťany ležia v okrese, kde sú povinné respirátory.

„Privolané hliadky opakovane skupinu vyzývali, aby si prekryli horné dýchacie cesty, alebo aby obchod opustili a umožnili tak ostatným zákazníkom v pokoji dokončiť svoj nákup. Problémovú skupinu ľudí policajti v zmysle zákona vyzvali, aby predložili doklady totožnosti. … Osoby s políciou nespolupracovali, svojim konaním sťažovali situáciu a počas celej doby sa správali arogantne a odmietali uposlúchnuť výzvy polície,“ pokračujú policajti.

Dôvody a priebeh konfliktu sa vyšetrujú. „Pri incidente boli zranení dvaja policajti a jeden muž. Zranení boli jednorázovo ošetrení v nemocnici,“ dodáva polícia na sociálnej sieti.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečiny útoku na verejného činiteľa a výtržníctva. Policajné hliadky obmedzili na osobnej slobode 3 mužov z Nitrianskeho kraja, ktorí sú v súčasnosti umiestnení v CPZ.

Policajti konštatujú, že „služobný zákrok bol vykonaný v súlade so zákonom“. V súčasnosti preverujú všetkých, ktorí odmietli uposlúchnuť výzvy. Ich údaje potom oznámia regionálnym hygienikom, ktorí im pravdepodobne vyrúbia pokutu.

„Pravdepodobne ide o tie isté osoby, ktoré podobným spôsobom konajú aj v iných okresoch a krajoch. Dve osoby podali po útoku trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa, ktorými sa bude zaoberať Úrad inšpekčnej služby,“ podotýkajú policajti.

Mikulec: Zásah polície v Piešťanoch považujem za absolútne legitímny

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) považuje zásah polície v Piešťanoch voči ľuďom bez rúšok za absolútne legitímny. Policajtom deklaroval plnú podporu.

„Absolútne odsudzujem správanie ľudí, ktorí prídu do obchodu a nedodržiavajú protipandemické opatrenia, ktoré sú dané a legitímne,“ povedal Mikulec. Poukázal na to, že dodržiavaním opatrení nechránia len sami seba, ale aj ostatných.

VIDEO: Mikulec: Ak niekto napadne policajta, to je cez čiaru…
Video

Napadnutie policajta je podľa šéfa rezortu „cez čiaru“. „Budem trvať na postihovaní takýchto ľudí,“ zdôraznil. Odsúdil, že sa rozširujú osobné údaje policajtov, poskytnúť im chce ochranu. Prijímať sa majú aj ďalšie opatrenia.

Premiér: Zákrok polície v Piešťanoch bol primeraný

Zákrok polície v nákupnom reťazci v Piešťanoch považuje premiér Eduard Heger (OĽANO) za primeraný. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti.

Zdôraznil, že narušovanie verejného poriadku zo strany jednotlivcov a takýmto spôsobom štát nemôže tolerovať. „Je smutné, ale zároveň ani neprekvapuje, že miesto toho, aby sme sa v časoch krízy spojili, Robert Fico a ďalší z bezpečia svojich poslaneckých funkcií povzbudzujú ľudí k agresii,“ skonštatoval Heger. Podľa neho sa nevedia zmieriť so spravodlivosťou a „vsadili na zlobu a rozvrat“.

SaS stojí za policajtmi, odsúdila provokácie antirúškarov

Koaličná strana SaS sa postavila za policajtov a ostro odsúdila provokácie organizovanej skupiny „antirúškarov“. Poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS) zároveň upozornil, že správanie niektorých ľudí na sociálnych sieťach voči policajtom má známky trestného činu. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

„Je neprijateľné, aby sme čítali vyhrážky voči policajtom a ich rodinám. Taktiež upozorňujeme, že dochádza k trestnej činnosti tým, že sa podnecuje na trestnú činnosť útoku na verejného činiteľa. Také podnecovanie je podľa paragrafu 337 Trestného zákona samostatným trestným činom a polícia by sa tým mala zaoberať,“ povedal Baránik.

Podľa poslanca Národnej rady SR Miroslava Žiaka (SaS) je neprípustné, aby organizovaná skupina výtržníkov znepríjemňovala život slušným ľuďom v náhodne vybraných obchodoch. Čoraz agresívnejšie aktivity rôznych skupín antirúškarov voči verejnosti sú podľa SaS len trápnou formou ich sebaprezentácie. „Prekvapivé je však spojenectvo Roberta Kaliňáka a strany Smer s týmito ľuďmi. Je to dôkaz toho, že Smer sa stal plnohodnotnou antisystémovou stranou,“ dodal Žiak.

Poslanci OĽANO odsúdili provokácie antirúškarov, Krúpa hovorí o vzorovom zásahu

Poslanci koaličného hnutia OĽANO tvrdo odsúdili provokácie antirúškarov, ale aj „mediálny lynč policajtov opozíciou“. Predseda parlamentného brannobezpečnos­tného výboru Juraj Krúpa zhodnotil zásah policajtov voči občanom, ktorí chceli v Piešťanoch nakupovať bez rúšok, ako vzorový a príkladný pre ďalšie podobné aktivity. TASR o tom informoval Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

„Ako predseda výboru pre obranu a bezpečnosť vysoko oceňujem adekvátny zásah príslušníkov policajného zboru proti provokatérom a grázlom, ktorí takto nielen že narušujú verejný poriadok, ale aj ohrozujú zdravie zodpovedných občanov ignorovaním platných opatrení,“ skonštatoval Krúpa. Dodal, že je najvyšší čas, aby menšina neterorizovala slušnú a zodpovednú väčšinu.

K zásahu sa v piatok vyjadrili aj predstavitelia opozičného Smeru. Exminister vnútra Robert Kaliňák podotkol, že za 12 rokov vlád Smeru ani pri protivládnych protestoch nezasahovali policajné zložky takýmto spôsobom. Povedal, že chápe policajtov, sú podľa neho v stresovej situácii. Myslí si, že k zásahu ich donútili. Zdôraznil pritom, že je úlohou politikov a vlády nastavovať opatrenia dobre.

Zásahu polície voči ľuďom bez rúšok v Piešťanoch by sa mal budúci týždeň venovať aj Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť SR. Tému chce otvoriť predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba. Policajný zásah označil za neprimeraný.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ