Parlament schválil sprísnenie protipandemických opatrení

Pravda, TASR | 12.11.2021 13:49, aktualizované: 
Opatrenia / Obmedzenie pohybu / Kontroly / Foto:
Hraničná kontrola na priechode Kittsee - Jarovce pri vstupe na územie Slovenska, júl 2021
Poslanci parlamentu v piatok schválili legislatívne zmeny v súvislosti s treťou vlnou pandémie, ktorými má dôjsť k sprísneniu súčasných opatrení proti šíreniu epidémie koronavírusu na Slovensku. Za vládny návrh zákona hlasovalo 84 poslancov, proti bolo 34, zdržal sa jeden.

Zamestnanec sa bude pri vstupe do práce preukazovať očkovaním proti covidu, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Platí to pre všetky okresy na Slovensku. Vyžadovať sa to bude môcť aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, nebudú musieť vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie.

Zamestnanec by si mal podľa legislatívy testovanie zabezpečiť sám alebo mu ho má bezplatne zabezpečiť zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, bude sa to môcť kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy. „Nemožno však vylúčiť, že strany sa dohodnú na inom režime, napríklad náhrade mzdy, čerpaní dovolenky,“ uvádza sa v materiáloch k zákonom.

„V prípade, že si zamestnanec vybaví test po svojej línii, tak je zaznamenaný v Národnom centre zdravotníckych informácií,“ vysvetlil pre Pravdu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). To znamená, že má potvrdenie a môže ísť napríklad podľa aktuálnej verzie Covid automatu v bordových okresoch aj do reštaurácie. „No keď sa otestuje v práci, tak žiadne potvrdenie nedostane, pustia ho len na pracovisko,“ dodal.

Voľno bez platu

Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, automaticky môže dostať služobné voľno bez nároku na plat. Policajt tiež bude môcť od ľudí vyžadovať potvrdenie o očkovaní, prekonaní alebo negatívnom teste na ochorenie COVID-19.

Počas krízovej situácie bude možné z dôvodu ochorenia COVID-19 uzatvoriť prevádzku. Mala by tak urobiť osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor a o pomoc môže požiadať aj policajta. Okamžite uzatvoriť prevádzku, prípadne jej časť, z dôvodu porušenia nariadených opatrení, bude možné až na 30 dní.

Video: Hlasovanie v parlamente o Lex korona.

Legislatívna zmena upravuje aj pokuty v prípade, ak niekto urazí zdravotníkov, sfalšuje COVID pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Po novom bude možné udeliť sankciu za takéto konanie až do výšky 1000 eur. Za priestupky možno v blokovom alebo rozkaznom konaní pokutovať do 500 eur. Za priestupky spáchané počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu bude pokuta do 1500 eur, v blokovom konaní do 700 eur.

Podľa nových pravidiel sa tiež pandemická PN od 1. decembra dostane na úroveň štandardnej PN. Doteraz boli podmienky pandemickej PN výhodnejšie.

Poslanci odobrili aj viaceré pozmeňujúce návrhy. Upraví sa napríklad výška sumy úrazového príplatku zdravotníkov tak, aby zodpovedala právnemu stavu mimo krízovej situácie. V zákone sa časovo ohraničí platnosť obmedzení zamestnancov na základe očkovania, potvrdenia o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívneho testu. Platiť bude len do 1. mája 2022. Legislatíva tiež stanovuje, aby vláda upravila podmienky zabezpečenia bezplatného dodania testov.

Polícia / Kontroly / Čítajte viac Bez testu alebo očkovania musí zamestnanec na neplatené voľno

Kolíková: Prijatá úprava nie je konečná

Prijatá novela v súvislosti s priestupkami pri pandemických opatreniach nie je konečná. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková chce v najbližších dňoch predstaviť aj trestnoprávnu úpravu, ktorú má obsahovať avizovaná novela trestného zákona. Uviedla to na piatkovej tlačovej konferencii.

„Budú to dôsledné opatrenia aj s ohľadom na sankcie a ich vymáhanie. Upresnili sme aj oprávnenia smerom k policajnému zboru, aby mohol účinne zisťovať stav porušenia a rovnako aj zavádzať sankcie, osobitne v blokovom konaní,“ povedala Kolíková.

Nové pandemické opatrenia, ktoré v piatok schválil parlament, majú podľa Kolíkovej pomôcť odľahčeniu nemocníc. Je presvedčená, že právna úprava je v súlade s ústavou, a preto očakáva včasné podpísanie zákona prezidentkou.

Vláda je pripravená sa v najbližších dňoch zísť a na základe odporúčania ministerstva zdravotníctva a konzília prijať opatrenia, deklaruje.

Kolíková hovorí, že možno očakávať aj aktualizáciu Covid automatu a zmenu vyhlášok hlavného hygienika. Osobitne by nové opatrenia mali platiť pre čierne okresy. „Táto právna úprava vzhľadom na to, že jasne stanovuje aj sankcie aj podmienky na kontroly pre prevádzkovateľov, možno očakávať, že bude právnou úpravou, ktorá umožní väčšiu slobodu práve pre zaočkované osoby,“ poznamenala.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Smer avizuje napadnutie zákona

Opozičný Smer prijatú novelu zákonov namieta a nevylúčil, že sa obráti aj na Ústavný súd. Uviedol to predseda strany a expremiér Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii.

„Tento návrh zákona, ktorý bol dnes schválený, je segregačný, obmedzuje základné ľudské práva, zavádza obrovskú nerovnosť,“ povedal Fico. Doplnil, že počkajú na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ako sa k zmene legislatívy postaví. Predpokladá však, že zákon podpíše a im neostane nič iné, ako sa obrátiť na ÚS.

Legislatíve vyčíta Fico viacero vecí. Okrem iného ju označil za zlepenec niekoľkých zákonov, ktoré sa podľa jeho slov prijali v skrátenom legislatívnom konaní bez akéhokoľvek sociálneho dialógu. „Výsledkom je, že je tu obrovský hnev zamestnancov, zamestnávateľov a všetkých,“ podotkol a upozornil na možný nárast agresivity v spoločnosti.

Tvrdí tiež, že pri novelizácii došlo aj k porušeniu rokovacieho poriadku. Argumentuje tým, že k návrhu neboli predložené vyhlášky, ktoré by sa na jeho základe mali neskôr vyhlásiť. Rokovací poriadok podľa jeho slov jasne hovorí, že v takýchto prípadoch musia byť plénu predložené aj návrhy vykonávacích predpisov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ