Poslanec od Záborskej žiada otvoriť kostoly

TASR | 26.11.2021 12:48, aktualizované: 
Milan Kuriak Foto:
Milan Kuriak
Poslanec Národnej rady (NR) SR Milan Kuriak (OĽANO) žiada o prehodnotenie pandemických opatrení v oblasti vierovyznania.

Namieta, že sa bohoslužby nemôžu konať za osobnej účasti veriacich. Listom sa obrátil aj na hlavného hygienika SR Jána Mikasa a na Úrad vlády SR.

„Bohoslužby sa môžu konať len online formou, čo možno považovať za neprípustné pre všetkých veriacich na Slovensku, a to najmä vzhľadom na blížiace sa obdobie adventu, ako aj samotných vianočných sviatkov,“ poznamenal Kuriak s tým, že ide o obmedzovanie ústavného práva.

Podotkol, že bohoslužby sa často konajú v priestoroch, kde nie je problematické zoskupenie väčšieho počtu osôb pri zachovaní pandemických opatrení. Hovorí napríklad o možnosti stanoviť dvojmetrové odstupy, povinné respirátory, zákaz spievania a podobne. Poukázal aj na situáciu v Rakúsku, kde napriek opatreniam ostali kostoly otvorené.

Kuriak sa dostal do parlamentu z kandidátky OĽANO ako zástupca Kresťanskej únie, ktorej šéfuje Anna Záborská.

„V prípade bohoslužobných zhromaždení ide o podujatia, na ktorých sa vo väčšom počte združujú osoby, ktoré sú ochorením COVID-19 najohrozenejšie, napríklad seniori či ľudia trpiaci rôznymi chronickými ochoreniami, u ktorých je vyššie riziko ťažšieho priebehu ochorenia a vyššie riziko vážnych zdravotných následkov,“ upozornil hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Úrad pritom poukázal na závažnosť epidemiologickej situácie i na nízku zaočkovanosť populácie. Tvrdí, že aj preto bolo potrebné pristúpiť k dočasnému obmedzeniu stretávania sa a zhromažďovani­a ľudí.