500 eur od Matoviča? Niekto krúti hlavou, pre iných je to neskoro

Lívia Černická, Peter Madro, Pravda | 28.11.2021 07:18
Igor Matovič, dane Foto: ,
Igor Matovič chce poukážkou za 500 eur motivovať seniorov k očkovaniu.
Zvýšiť zaočkovanosť v najohrozenejšej skupine mienia lídri hnutí OĽaNO a Sme rodina poukážkami na 500 eur. Minúť ich však budú môcť len za niektoré služby. Nápad vzbudil rozpaky. Ak budú treba ďalšie dávky vakcíny, bude štát za to opäť platiť? Kladie otázku analytik. Skôr či neskôr aj tak dospejeme k povinnému očkovaniu, hovorí lekár.

Téma odmien pre zaočkovaných sa nesie koaličnými radmi už niekoľko týždňov. Radikálne riešenie naznačil minister financií a predseda mandátovo najsilnejšieho vládneho hnutia OĽaNO Igor Matovič krátko po vyhlásení núdzového stavu. Seniorov, ktorí absolvujú aj tretiu dávku vakcíny chrániacej pred koronavírusom, chce odmeňovať finančne.

Spolu so šéfom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom oznámili, že „koalícia sa zasekla“, a aby sa pohli debaty ďalej, tak verejnosti oznámili, s čím nesúhlasí SaS Richarda Sulíka.

Matovič s Kollárom navrhujú, aby každý človek nad 60 rokov, ktorý sa dá aj tretí raz zaočkovať, dostal poukaz na 500 eur. „Ide o to, aby sa čo najviac seniorov nechalo zaočkovať treťou dávkou, alebo aspoň prvou dávkou ešte pred Vianocami. Aby – keď k nim príde nezodpovedný príbuzný – boli aspoň ako-tak chránení,“ vysvetlil minister financií.

Dôchodcovia však nemajú dostať peniaze na ruku. Odmenou bude akýsi poukaz, ktorý môžu minúť za pobyty v hoteloch, v reštauráciách či kaviarňach. Ale platiť ním môžu aj za lístky do divadla či galérie. Prípadne v kaderníctvach, posilňovniach, aquaparkoch… Matovič tvrdí, že tieto peniaze sa takto vrátia do sektorov, ktoré najviac trpia pandémiou, pretože sú zatvorené.

„Dnes je zaočkovaných 870-tisíc ľudí nad 60 rokov. Nezaočkovaných je približne 380-tisíc. Očakávame, že ak takúto motiváciu spustíme, na konci by mohol byť počet ľudí, ktorí by splnili podmienku, že sú zaočkovaní, približne milión. Pri poukaze 500 eur by to bolo 500 miliónov eur,“ povedal Matovič.

„Tí, čo sa rozhodnú zostať v náručí dezolátov a neočkovať sa, tak poručeno Pánu Bohu,“ dodal.

Šéf Lekárskeho odborového zväzu lekár Peter Visolajský krúti hlavou. „Neviem, na koho to je vlastne cielené. Ak na seniorov na lazoch, tak nerozumiem tomu, koho to presvedčí. Skôr by som sa priklonil k tomu, že 13. dôchodok by bol vyplatený len zaočkovaným. To by bolo jasné, rázne a ľahko spočítateľné,“ hovorí Visolajský.

Analytik Martin Vlachynský z inštitútu INESS však upozorňuje, že „tento nápad prichádza už dosť neskoro“. Navyše, je možné, že pri očkovaní nebudú stačiť tri dávky vakcíny. „Ako zareagujú ľudia? Budú odkladať očkovanie a čakať na ďalší šťavnatý bonus?“ pýta sa analytik.

Z koalície sa k nápadu odmien pridala aj strana Veroniky Remišovej Za ľudí. „Budeme nástojiť na tom, aby každé prijaté opatrenie motivovalo k očkovaniu a určitým spôsobom zvýhodňovalo očkovaných,“ povedala pomerne tvrdo. Remišová bola jediná z vlády proti zavedeniu plošného lockdownu pre neočkovaných a očkovaných.

Súhlasí s Matovičovým prepočtom, že päťstoeurová investícia do každého zaočkovaného staršieho ako 60 rokov sa oplatí. „Lockdown stojí 300 miliónov eur, človek na umelej pľúcnej ventilácii 20-tisíc eur, monoklonálne látky, ktoré liečia covid, 1 200 eur. Vakcína stojí štyridsať eur,“ dodala vicepremiérka Remišová.

Rozhádaná koalícia?

Kým Sme rodina, OĽaNO a Za ľudí ťahajú za jeden koniec a chcú zaočkovaných ľudí nad 60 rokov, ktorých vospolok označujú ako seniorov, odmeňovať, podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková tvrdí, že SaS tieto opatrenia vetuje a „snaží sa sumu znížiť čo najnižšie“. To však už nepovažuje za motiváciu na očkovanie.

Jej stranícka šéfka Remišová tvrdí jednoznačne: „Budeme nástojiť na tom, aby každé prijaté opatrenie motivovalo k očkovaniu a určitým spôsobom zvýhodňovalo očkovaných. Bez toho, aby sme zvýšili zaočkovanosť, sa situácia na Slovensku nezlepší. Budeme podporovať opatrenia, ktoré motivujú cielene staršiu generáciu na očkovanie.“

SaS v oficiálnom vyhlásení spresnila, že na koaličnej rade súhlasila s odmenou pre očkovaných seniorov maximálne do výšky 150 eur. „Ďalšie navýšenia sme vetovali najmä z dôvodu udržateľnosti verejných financií,“ dodali sulíkovci.

Koaličná rada však mala aj podľa strany Za ľudí, aj podľa SaS o návrhu ešte rokovať. Preto liberáli pokladajú Matovičov výstup za „porušenie dohody z koaličnej rady“.

Lotéria a odmeny

Vlachynský hovorí, že nápad, ktorý predstavil Matovič s Kollárom, má istú logiku. „Radšej ľuďom zaplatíme päťsto eur, než by sme riskovali, že nemalá časť z nich skončí v nemocnici, kde priemerný náklad na pacienta je minimálne dvetisíc eur. V prípade starších pacientov aj viac,“ podotýka.

Podľa neho však Matovičov prepočet sumy 500 eur pokrivkáva a vyčíta mu oneskorenie. „Keby tento nápad prišiel povedzme na začiatku tohto leta, bolo by to oveľa efektívnejšie vynaloženie peňazí, keď nezaočkovaných a nepremorených dôchodcov odvtedy výrazne ubudlo,“ myslí si Vlachynský.

No v lete Matovič prišiel s tzv. očkovacou lotériou a vyplácaním bonusu tým, ktorí dokážu ľudí presviedčať na očkovanie. Vlachynský sa preto pýta, či bude Slovensko vyplácať každý rok pravidelne pol či celú miliardu za očkovanie. „Finančná motivácia by mala byť systematická, napríklad formou príplatkov alebo úľav k zdravotnému poisteniu a podobne. Každopádne, je to tak či tak spoločensky prijateľnejšia alternatíva ako povinné očkovanie či nekončené tragikomické lockdowny,“ hodnotí najnovší nápad koalície.

Dušan Zachar z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy neláme palicu nad 500-eurovými poukážkami pre šesťdesiatnikov a starších. „Môžu byť pre niektorých ľudí motivátorom. Intuitívne by som povedal, že začať by sme mali s nižšou sumou, aby sme videli, ako to funguje, a zbytočne nemíňali obrovské sumy peňazí pri súčasnom deficitnom hospodárení štátu. Verejná kasa nie je bezodná a vždy treba za akýmkoľvek použitím verejných financií vidieť aj alternatívne možnosti, ktoré nemohli byť verejnými zdrojmi saturované. A prínos týchto alternatív, resp. ich hodnôt pre spoločnosť treba porovnávať,“ upozorňuje Zachar.

Čo bude ďalej?

Ak sa zaočkovaný osemdesiatnik rozhodne nevyužiť svoj poukaz, môže ho posunúť niekomu mladšiemu z rodiny. Ako viackrát zdôraznil Matovič, poukaz bude prenosný.

Ten, kto splní podmienku zaočkovania aj treťou dávkou, dostane QR kód. Podľa Matoviča môže využiť aplikáciu, alebo QR kód dostane vytlačený na papieri. Potom ho bude používať pri platení. Po prvý raz by mohli zaočkovaní použiť tento poukaz v marci na budúci rok.

Matovič tvrdí, že ak bude politická vôľa, návrh bude na vláde už budúci týždeň. „Budeme ho chcieť prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní,“ dodal. To znamená, že motivovať na očkovanie by mohol už tento rok.

„Tento návrh je obrazom jedného zásadného nešváru tejto, aj minulých vlád. Nápady prichádzajú zo dňa na deň a nikdy sa nezvažujú alternatívy. Raz je tu celonárodné testovanie, potom zase lotéria, potom zase bonus… V tomto prípade sa bavíme o potenciálnom výdavku rádovo stoviek miliónov eur. Je toto ten jediný a najlepší spôsob, ako ich minúť? Vláda by sa mala pokúsiť dokázať to, nie strieľať odboku,“ hovorí Vlachynský.

„Takýmito riešeniami len skôr či neskôr dospejeme k povinnému očkovaniu, pretože efekt neprinášajú. Čím neskôr to spravíme, o to budú vyššie dopady na spoločnosť. Dnes je isté, že ďalším lockdownom sa nevyhneme inak ako očkovaním,“ varuje lekár Visolajský.

Povinné očkovanie síce vládna koalícia má tiež na stole, ale nie je jednotná. Sme rodina hovorí jasne, že je proti. Podľa nedávnych vyjadrení premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) by sa povinné očkovanie mohlo dokonca týkať už päťdesiatnikov.

„No povinné očkovanie by muselo prísť ruka v ruke s odškodňovacím zákonom. Ak by sa pre to rozhodol štát, tak by očkovanie nabralo aj nový rozmer. Dnes je vakcína vnímaná tak, že kto chce, nech to riskne. No vo chvíli, keď by zodpovednosť prevzal štát, tak ľudia by začali vnímať aj vakcínu ako niečo overené, oficiálne a bezpečné,“ dodáva Visolajský.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ