Fico žaluje na Najvyšší súd a žiada: Prepustite Bödöra

Dominik Hutko, Pravda | 11.01.2022 00:00
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico
Predseda opozičného Smeru Robert Fico pokračuje v boji za svojich trestne stíhaných nominantov a ich blízkych. Najnovšie informoval o podaní trestného oznámenia na dvojicu sudcov Najvyššieho súdu, ktorí nechcú prepustiť Norberta Bödöra, ktorého polícia považuje za hlavu organizovanej zločineckej skupiny sformovanej medzi bývalým vedením Policajného zboru.

Robert Fico dlhodobo spochybňuje všetky trestné stíhania, ktoré dostali do väzby nominantov jeho bývalých vlád. Tvrdí, že sú riadené vládou a majú za úlohu boj proti opozícii. Takto bránil najmä bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a exprezidenta polície Tibora Gašpara. Obaja naďalej odmietajú priznať vinu a svedčiť proti svojim spoluobvineným. Fico ich označuje za politických väzňov a tvrdí, že je proti nim väzba používaná ako mučiaci nástroj k priznaniu.

VIDEO: Para a Gašpar o trestnom oznámení.

Video

Pri najnovšej kritike Najvyššieho súdu sa Fico odvoláva na rozhodnutie Ústavného súdu zo 16. decembra. Ten rozhodol, že práva Norberta Bödöra boli porušené. Pochybiť mal Najvyšší súd, keď vo svojom rozhodnutí o pokračovaní väzby skonštatoval, že „s ohľadom na silu dôkaznej situácie je pre osobu obvineného v prípade jeho prepustenia na slobodu kolúzne konanie jedinou možnosťou, ako sa vyhnúť dlhoročnému trestu“.

„Tento výrok je v rozpore so zásadou prezumpcie neviny a práva sťažovateľa vo veci boli porušené,“ skonštatoval Ústavný súd. Bödörov obhajca Marek Para tvrdí, že na základe tohto rozhodnutie musí byť jeho klient bezodkladne prepustený. „Prepustenie z väzby bolo jediným možným následkom rozhodnutia Ústavného súdu, ktorý pre najzávažnejšie porušenia zákona zrušil provostupňové a druhostupňové rozhodnutie súdov,“ tvrdí Para.

para gašpar fico Čítajte viac Para a Gašpar podali trestné oznámenie na sudcov Najvyššieho súdu

Báli sa lynču

Už 23. decembra preto požiadal o vydanie príkazu na prepustenie Bödöra. Obrátil sa na Najvyšší súd, ktorému Ústavný súd nariadil rozhodnúť. Podľa Paru Najvyšší súd podnet postúpil Špecializovanému trestnému súdu, ktorý podnet na vydanie príkazu podľa Paru „z opatrnosti“ vrátil späť Najvyššiemu súdu, kde sa však v senáte 4T zamietli pre zaujatosť dvaja sudcovia.

„Najvyšší súd nám hodinu pred neverejným zasadnutím, ktoré sa malo konať 4. januára, poslal zrušenie tohto termínu s tým, že sa namietli dvaja sudcovia a po nich sa namietol aj člen ďalšieho senátu, takže absurdistan pokračuje. Z toho dôvodu má rozhodovať najprv senát 5T, potom 2T a potom 4T, ale nikto nevie kedy. Týmto spôsobom sa bude odďaľovať nevyhnutné prepustenie mandanta z väzby, čo považujeme za nezákonné,“ zdôraznil Para. „Je vo väzbe nezákonne a bezdôvodne,“ doplnil ho aj druhý Bödörov advokát a syn trestne stíhaného exprezidenta polície Pavol Gašpar.

Prví dvaja sudcovia, ktorí namietali svoju zaujatosť, by mali podľa Bödörových zástancov za toto niesť trestnoprávnu zodpovednosť. Na Generálnej prokuratúre preto osobne podali trestné oznámenie na sudcov Martinu Zeleňákovú a Pavla Farkaša. Tí sa podľa nich dopustili marenia rozhodnutia Ústavného súdu, za ktorá im môže hroziť trest odňatia slobody až na dva roky.

„Prečo sa namietli? Lebo vedeli, že budú musieť pustiť Bödöra z väzby a už sa videli na titulných stranách, lebo vedeli, že voči nim nastane obrovský lynč. Vidíme tu úmysel, a preto sa obhajcovia rozhodli podať trestné oznámenie na tých dvoch konkrétnych sudcov, prípadne na ďalších. Neexistuje iná cesta,“ zdôraznil Fico.

Väzba stále zákonná

Bödörovo prepustenie z väzby však nemusí byť také nevyhnutné, ako to tvrdia jeho obhajcovia a Fico. „Je žiaduce, aby súdy konajúce a rozhodujúce v ďalšom priebehu trestného konania zohľadnili výrok Ústavného súdu o porušení princípu prezumpcie neviny vo vzťahu k sťažovateľovi vyslovený týmto nálezom. Porušenie princípu prezumpcie neviny v odôvodnení napadnutého rozhodnutia Najvyššieho súdu však nemôže automaticky vyústiť do záveru o nezákonnosti samotnej väzby sťažovateľa,“ skonštatoval totiž Ústavný súd v rovnakom rozhodnutí.

Fico už pred niekoľkými týždňami neúspešne podal podnet ministerke spravodlivosti na disciplinárne stíhanie sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta. Aj pred sídlom Generálnej prokuratúry opäť v pondelok varoval, že trestné stíhania nominantov jeho strany bude potrebné v budúcnosti preskúmať.

„Nemôžeme rešpektovať, že stále tí istí sudcovia Najvyššieho súdu sa dopúšťajú hrubého porušovanie základných ľudských práv,“ zdôraznil líder Smeru. Podľa Fico obdobne Najvyšší súd postupoval až v 13 väzobných prípadoch. Avizuje tiež, že vyšetrovanie týchto prípadov bude musieť v budúcnosti prejsť kontrolami. Tie by mali podľa neho určiť, či niektoré z týchto súdnych rozhodnutí boli vydané len v dôsledku tlaku verejnosti, alebo išlo o úmyselné cielenie na predstaviteľov opozície a ich nominantov.

„Obdobie roku 2021 bude musieť byť v budúcnosti dôrazne preskúmané. Bude treba dôsledne preskúmať mieru zodpovednosti týchto ľudí, či išlo o náhodu, subjektívne zlyhanie, alebo išlo o úmyselný systém zneužívania postavenia sudcu, za každú cenu vyjsť v ústrety, pretože to sú všetko prípady mediálne známych káuz. Sú to všetko predstavitelia politickej opozície, vybrané podnikateľské subjekty a ľudia zo silových zložiek, ktorí zo svojich funkcií odišli po parlamentných voľbách z roku 2020,“ dodal Fico.

Norbert Bödör bol zadržaný ešte 3. júla 2020, po tom, čo ho v rámci akcie Dobytkár obvinili z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Špecializovaný trestný súd ho najprv 5. júla nechal na slobode, ale Najvyšší súd ho 9. júla poslal do väzby, v ktorej je doteraz. Medzičasom mu v rámci akcie Očistec 5. novembra 2020 pribudlo aj obvinenie zo založenia, zosnovania a z podporovania zločineckej skupiny a ďalšie korupčné trestné činy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ