V prešovskej väznici rekonštruujú smrť generála Lučanského

Lívia Černická, Pravda | 25.01.2022 11:30
Milan Lučanský Foto: ,
Milan Lučanský
"V rámci vyšetrovania úmrtia generála Milana Lučanského sa dnes v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove osobne zúčastňujem procesného úkonu - rekonštrukcie, vykonávanej vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby, aj za prítomnosti dozorujúceho prokurátora Krajskej prokuratúry Prešov, znalcov a splnomocnencov poškodených," napísal generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti.

Dodal, že účelom rekonštrukcie je na mieste samom, na základe skutočností zistených v priebehu rozsiahleho dokazovania zo svedeckých výpovedí, listinných a vecných dôkazov či početných znaleckých posudkov, „získať čo najpresnejšiu predstavu a ucelený obraz o priebehu udalostí a jej čiastkových faktoch vo všetkých súvislostiach“.

„Som presvedčený, že orgány činné v trestnom konaní v krátkom čase dajú odpoveď na všetky otázky AKO?, na ktoré dostupnými úkonmi počas vyšetrovania našli odpoveď (vrátane charakteru a mechanizmu zranení, príčin smrti zo súdnolekárskeho hľadiska, priebehu a okolností udalostí). Odpoveď na otázku PREČO? došlo k smutnej udalosti s fatálnym následkom – smrti generála Milana Lučanského, však s najväčšou pravdepodobnosťou ostane nezodpovedaná,“ myslí si generálny prokurátor.

VIDEO: Právny zástupca rodiny Milana Lučanského, Miroslav Radačovský od plánovanej rekonštrukcie očakáva nové zistenia. (natočené 30.12.2021)
Video

Bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zadržala polícia v decembri 2020. Špeciali­zovaný trestný súd ho v kauze Judáš, kde bol obvinený z korupcie, poslal do väzby. V prešovskej väznici sa najskôr vážne zranil. Ministerstvo spravodlivosti udalosť objasňovalo až v čase, keď sa začali šíriť fámy o možnom pokuse o samovraždu.

Lučanský sa mal potknúť v cele o papuču a zraniť si oko tak, že ho museli previesť do vojenskej nemocnice v Ružomberku. Neskôr sa po operácii zotavoval vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

VIDEO: Spomienka na Milana Lučanského v Martine (30.12.2021)
Video

Opäť do previezli do Prešova. Väznica uvádza, že kontrolovala Lučanského 29. decembra 2020 a bol v poriadku. Ale pri podávaní večere si neprišiel vziať jedlo. Dozorci ho mali nájsť už v podstate už mŕtveho, pričom ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že si mal siahnuť na život sám.

Lučanský zomrel v prešovskej nemocnici na druhý deň.

Jeho smrť vyvolala vlnu nevôle. Ľudia chodili zapaľovať sviečky pred policajné prezídium v Bratislave, aj pred policajné stanice po celom Slovensku.

VIDEO: Milan Žitný: Trvám na tom, že mi zabili kamaráta (30.12.2021).
Video

Ministerstvo zriadilo komisiu na prešetrenie okolností smrti Lučanského, jeho súčasťou bol aj redaktor denníka Pravdy. Členovia komisie nemali k dispozícii pitevnú správu a ďalšie zdravotné správy, podľa záverov komisie sa nedalo jednoznačne určiť, či si Lučanský siahol sám na život.

Už vyše roka sa vyšetruje smrť Lučanského, zatiaľ bez konečných záverov.