Chuguryan sa vzdal funkcie šéfa spravodajstva a publicistiky RTVS

TASR, SITA | 24.02.2022 14:22, aktualizované: 
Rtvs, Vahram Chuguryan, Foto: ,
Vahram Chuguryan.
Vahram Chuguryan končí na poste riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník vo štvrtok prijal Chuguryanovu žiadosť o ukončenie pracovného pomeru.

Rezník uviedol, že rešpektuje rozhodnutie Chuguryana. Poďakoval sa mu za jeho prácu, nasadenie a výsledky RTVS, ktoré dosiahla v rámci sledovanosti aj v prieskumoch dôveryhodnosti počas jeho pôsobenia. Vedenie RTVS zároveň informovalo, že spravodajstvo a publicistiku bude s dočasným poverením viesť riaditeľ sekcie národnostného vysielania Attila Lovász.

„Prioritou RTVS je zachovať plynulý chod sekcie spravodajstva a publicistiky, aby z pozície verejnoprávneho vysielateľa poskytovala verejnosti komplexný informačný servis, a to zvlášť v kontexte aktuálnych udalostí,“ konštatovala hovorkyňa RTVS Pivarčiová.

Lovász má podľa nej dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v oblasti médií na pozíciách redaktora v Új Szó, ČTK, SME, Práca či rádio Slobodná Európa aj šéfredaktora v Új Szó a Vasárnap. Tiež pôsobil ako poradca prezidenta pre regionálne vysielanie a vedúci rozhlasovej stanice MR6 maďarského verejnoprávneho rozhlasu a aj ako poradca generálnej riaditeľky pre národnostné vysielanie v Slovenskom rozhlase.

Chuguryan poďakoval svojim doterajším kolegom za spoluprácu, divákom a poslucháčom za dôveru v spravodajstvo verejnoprávne­ho média.

Chuguryan abdikoval na funkciu po kritike toho, ako RTVS v utorkovej (22. 2.) relácii Správy a komentáre odprezentovala tému napätia na Ukrajine. Výhrady vzbudili proruské vyjadrenia bývalého premiéra a ministra spravodlivosti SR Jána Čarnogurského, ktoré ostali bez oponentúry a konfrontácie s reálnymi faktami.

Ministerka podala podnet

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) avizovala vo štvrtok podanie podnetu na Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Dôvodom je spomínaná utorková relácia Správy a komentáre RTVS a vyjadrenia, ktoré v tomto programe odzneli z úst Čarnogurského k situácii na Ukrajine.

„Už sa neviem dočkať voľby nového riaditeľa RTVS,“ poznamenala v tejto súvislosti ministerka pred stredajším rokovaním vlády.

Prístup RTVS k téme ostro kritizujú ďalší členovia OĽANO, podľa člena európskeho výboru Andreja Stančíka ide o dôkaz tendenčnosti, s ktorou RTVS pristupuje ku konfliktu na Ukrajine. Namiesto nezávislého odborníka si na tému Ukrajiny volajú proruského propagandistu, uviedol.

Predseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský upriamil pozornosť na zodpovednosť riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahrama Chuguryana.

Europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) v tejto súvislosti priamo vyzýval riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby Chuguryana odvolal.

Tvorivý tím relácie RTVS Večera s Havranom dnes požiadal generálneho riaditeľa RTVS o prehodnotenie zotrvania šéfov spravodajstva vo funkciách. Vo svojom liste uviedli, že spôsob, akým telerozhlas vedie informovanie verejnosti vo viacerých citlivých témach, nie je zohľadnením viacerých strán, ale podrývanie informačného priestoru demokratickej krajiny. Spomenuli tiež kritizovaný vstup bývalého premiéra a člena Valdajského diskusného klubu Jána Čarnogurského.