Časť slovenských europoslancov žiada vyhodiť Smer. Šíri kremeľskú propagandu, tvrdia

cr, Pravda | 02.03.2022 12:00, aktualizované: 
Časť europoslancov žiada Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a Stranu európskych socialistov (PES), aby vylúčili zo svojich radov Smer.

Informoval o tom europoslanec Vladimír Bilčík (mimoparlamentná strana Spolu) na sociálnej sieti.

„Otvoreným listom som vyzval Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a Stranu európskych socialistov (PES), aby zo svojich radov vylúčili Smer – sociálnu demokraciu. Dôvody sú jasné – Smer sa spreneveril nielen hodnotám sociálnej demokracie, ale aj ľudským právam a demokracii,“ píše Bilčík.

Tvrdí, že líder strany Smer Robert Fico „dnes otvorene hovorí o budúcej vládnej spolupráci s fašistickým hnutím Republika, slovami krajnej pravice označuje posilnenie prítomnosti spojeneckých vojsk NATO na Slovensku za vítanie Wehrmachtu“.

Fico Čítajte viac Ospravedlňte sa za výroky o Wehrmachte, vyzval Fica Kmec z Hlasu

Viní Fica, že pomáha „šíriť kremeľskú propagandu a verejne hovorí o agresii Ruska voči Ukrajine ako o konflikte USA a Ruska“. „Jeho vyjadrenie je o to smutnejšie, že o tomto posilnení európskej bezpečnosti rozhodol sociálnodemokra­tický kancelár Olaf Scholz,“ dodáva Bilčík.

Jeho list podporili Ivan Štefanec, Miriam Lexman (obaja mimoparlamentné KDH), Peter Pollák (OĽaNO), Martin Hojsík, Michal Šimečka, Michal Wiezik (všetci mimoparlamentné Progresívne Slvoensko) a Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Zareagovala aj europoslankyňa Monika Beňová (Smer). Na sociálnej sieti sa obrátila priamo na členov strany Smer.

„Som úplne zásadne proti akýmkoľvek čo len NÁZNAKOM o spolupráci či o nevýlučení spolupráce s M. Uhríkom a so “stranou” Republika. Je to pre mňa osobne NO GO. Verím, že aj pre Smer a jeho členov. Ak nie, ja zo strany odídem. Náznaky akejkoľvek “spolupráce” sú pre mňa osobne neakceptovateľné. V žiadnej podobe,“ napísala na sociálnej sieti.

Beňová nezdieľa ani názor samotnej strany Smer. „Som jednoznačne na strane Ukrajiny. Nie je to konflikt USA a RF. Je to útok na Ukrajinu zo strany Putina a jeho blizkych spolupracovníkov. Som si istá, že väčšina Rusov to tak rovnako vníma,“ dodala.

Strane Smer sa vôbec nepáči, že nejaká krajina sa rozhodla naštartovať svoje tanky, obrnené vozidlá, lietadlá a ísť na územie iného štátu. Použitie ruskej vojenskej sily na Ukrajine považujeme za porušenie medzinárodného práva. Hovorím to tak suverénne v mene strany Smer, ako sme suverénne odsúdili bombardovanie Belehradu. Tam zomierali stovky, tisíce civilistov, keď mierumilovné bomby NATO padali na srbský Belehrad," povedal v utorok 1. marca líder strany Smer Robert Fico.

„Rovnako suverénne sme odmietli nelegálnu vojnu v Iraku. Otvorene sme hovorili o ropnom americkom dobrodružstve. A mali sme odvahu, napriek tomu, že to nebolo ľahké v roku 2006, stiahnuť slovenských vojakov z tohto konfliktu. Som hrdý na poslancov a politikov strany Smer, som hrdý na našich členov, pretože my sme nikdy nerobili a nebudeme robiť politiku ‚kade vietor, tam plášť‘. Toto nie je náš štýl a tento štýl nebudeme ani rešpektovať,“ vyhlásil.

Ukrajina sa podľa Fica stala obeťou mocenského konfliktu medzi Spojenými štátmi a Ruskou federáciou. „Ktoré sa snažia nájsť svoje miesto na novej geopolitickej mape sveta,“ myslí si Fico s tým, že Slovensko s týmto konfliktom nič nemá, ale bude vplývať na každodenný život obyvateľov Slovenska, ich životnú úroveň, ale aj postavenie Európskej únie. „Žiaľ, musíme povedať, že Európska únia je dnes len pasívnym štatistom tohto konfliktu a viac-menej iba opakuje americké postoje. Konflikt medzi USA a Ruskom, ktorý prebieha na Ukrajine, bude mimoriadne vplývať na Slovensko a na to, akú dôveryhodnosť a mocenské postavenie bude mať Európska únia v budúcich rokoch,“ povedal Fico.

Bývalý viacnásobný premiér vyhlásil, že Smer by v prípade, ak by bol hlavnou vládnou stranou, odmietol, „aby Slovensko bolo súčasťou tohto konfliktu“. „Vnímam bizardné snahy Naďa, Korčoka, Čaputovej, Hegera, votrieť sa do priazne americkej administratívy. Ako odpustok za tie zločiny, porušovanie ľudských práv, ktoré sa páchajú na Slovensku. Viete si predstaviť, ak by sme my zaviedli cenzúru, že by sme zatvárali ústa na internete každému, kto má iný názor ako je americká alebo slovenská propaganda tejto vlády? Viete si predstaviť, že by sme mali skupinu vyšetrovateľov NAKA, ktorá zneužíva trestné právo a lynčuje opozíciu? A vidíte, všetko im prejde,“ povedal Fico.

Okrem toho by Smer odmietol dodávať na Ukrajinu zbrane a muníciu. „Myslíme si, že len dialóg a mierové riešenie je to, čo treba podporovať,“ dodal predseda strany Smer. Je podľa neho „nemožné hovoriť jedným dychom o mieri a druhým posielať na Ukrajinu zbrane“. Smer by sa viac sústredil na posielanie humanitárnej pomoci. Poďakoval všetkým, ktorí pracujú v súčasnosti na slovensko-ukrajinskej hranici. Na vládu apeloval, aby viac monitorovali ľudí, ktorí prekračujú hranicu z Ukrajiny a posielala viac humanitárnej pomoci. Fico ocenil, že prichádza na hranicu 50 českých policajtov.

Smer odmieta kolektívnu vinu všetkých Rusov. Spomenul Nasťu Kuzminovú. „Keď nosila mediale, všetci ste ju nosili na rukách. Dnes ju kántrite,“ reagoval Fico.

„Nebudem mať problém ísť pri oslavách oslobodenia Bratislavy na Slavín. Čo majú tí mŕtvi vojaci so súčasnou geopolitickou situáciou na Ukrajine? Považujem za smiešne, keď zastupiteľstvo Starého Mesta v Bratislave zobralo ruskej ambasáde parkovacie miesta. Takéto plané prejavy nenávisti voči Rusom odmietame,“ pokračoval Fico s tým, že „o chvíľu aby sa bál kúpiť si ruské vajíčko v lahôdkach“.

Smer je za pokračovanie diskusie perspektívy vstupu Ukrajiny do Európskej únie. Predstavu, že to bude rýchly proces, považuje Fico za naivnú. „Uvedomujeme si, ako užitočné je členstvo v Európskej únii pre Slovensko. Želáme aj Ukrajine, aby raz prišiel deň, kedy by mohla byť členom Spoločenstva. Ale na druhej strane – krajina musí spĺňať nejaké parametre,“ povedal Fico s tým, že si vie predstaviť, že niektoré kritéria vstupu sa môžu v tomto prípade aj zľaviť.

VIDEO: Smer reaguje na aktuálnu situáciu.

Fico ďalej uviedol, že Európa je naviazaná na dovoz surovín z Ruskej federácie. „Nemáme alternatívy, ktoré by zo dňa na deň vymenili tieto zdroje surovín,“ podotkol s tým, že už dnes sa to prejavuje na cenách, napríklad benzínu alebo nafty. Podľa neho Slovensko rinčí zbraňami a Smer očakával, že Národná rada bude rokovať o zdražovaní. „Naša výzva ako ľavicovej strany na troch najvyšších ústavných činiteľov, aby sa spamätali a začali sa venovať opäť Slovensku a jeho jeho záujmom,“ vyhlásil Fico.

Za záujem Slovenska pokladá mier a pokoj a primerané podmienky na život. „Slovenský národný záujem je, aby sme boli dôveryhodným členom Európskej únie a NATO, ale nie panákomm, ktorý bude použitý vtedy, keď si to niekto zmyslí. Vyzývam najvyšších ústavných činiteľov, aby sa začali venovať slovenským záujmom a nie záujmom iných mocností,“ dodal Fico.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ