Heger pôjde do Kyjeva a stretne sa so Zelenským

cr, Pravda | 06.04.2022 13:34, aktualizované: 
zhromaždenie na podporu Ukrajiny, Eduard Heger Foto: ,
Eduard Heger
Premiér Eduard Heger (OĽaNO) oznámil, že vo štvrtok večer pocestuje do Kyjeva.

Na sociálnej sieti, ale aj počas rokovania vlády oznámil premiér Eduard Heger (OĽaNO), že vo štvrtok večer pocestuje do Kyjeva.

Ako predseda vlády spresnil, pocestuje spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen navštívi Kyjev a absolvuje aj osobné rokovanie s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

VIDEO: Heger oznamuje, že pocestuje za Zelenským.
Video

„Rozprávali sme sa o tom a ja som mu povedal nech ide. Je to jeho rozhodnutie v prvom rade, rešpektujem to. Myslím si, že je tam aj trošku iná situácia,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

„To, že premiér ide, znamená, že ú cestu pokladáme za bezpečnejšiu. Je to rozhodnutie pána premiéra,“ vyjadril sa aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Verím tomu, že pán premiér sa vráti bezpečne domov,“ dodal Naď.

VIDEO: Mikulec a Naď rešpektujú rozhodnutie premiéra.
Video

Keď Heger v polovici marca odmietol podobnú cestu s predsedami vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska, povedal, že mu návštevu Ukrajiny neodporučili bezpečnostné zložky.

Takmer všetci ministri sa premiéra zastali a tvrdili, že cesta za Zelenským je prázdnym gestom. Len bývalý premiér a aktuálne minister financií Igor Matovič (OĽaNO) povedal, že je „rebel“ a teda by za Zelenským šiel.

Heger svoje rozhodnutie vtedy prehodnotil a vyhlásil, že by predsa len na Ukrajinu s ďalšími premiérmi šiel.

Podrobnosti o štvrtkovej ceste chce verejnosti oznámiť až zajtra.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ