Matovič v Ide o pravdu aj o predčasných voľbách: Viem, čo spôsobí koniec koalície

Mária Hlucháňová, Pravda | 10.06.2022 06:20
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) priznal, že nemá istotu, či parlament opäť schváli prorodinný balíček pomoci: „Budem rád, keď sa pridajú fašisti, Mazurek aj zlodeji Fico a Pellegrini.“

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Igora Matoviča v relácii Ide o pravdu.

Video

Bude koalícia pokračovať s Richardom Sulíkom alebo bez neho?

Jedna vec je, čo je na papieri, druhá čo je v skutočnosti. V koalícii sú formálne štyri strany, ale od začiatku SaS hrala len na seba, a nesprávala sa ako súčasť koalície. Žiaľ, táto koalícia na taliansky spôsob asi potrvá aj naďalej. Niekedy na koaličných radách máte pocit, ako keby ste boli v psychiatrickej liečebni. Keď vidíte ako sa tam niekto hádže o zem. Myslím si, že najlepšie riešenie budú kamery, ktoré zaznamenajú rokovanie koaličnej rady a vlády. Tým sa to uprace, lebo kamery robia zázraky.

Ľudí šokuje, čo chcete robiť…je to ešte seriózna vláda a politika? Robiť takúto reality show?

Politika by mala byť správa vecí verejných. A preto by mala mať verejnosť možnosť vidieť ako sa rozhodnutia o veciach verejných robia.

Myslíte to vážne?

Áno. Aj naše hnutie súhlasí s tým, aby sa na rokovania ihneď namontovali on-line kamery. Pomohlo by to veci. Zrazu by Richard Sulík chodil na koaličné rady, neposielal by tam stále iných ľudí, s ktorými sa neviete seriózne baviť, lebo každý raz je tam niekto iný. A nemohol by sa už hádzať o zem ako malý Jojo a nadávať nám.

Čo ak sa Richard Sulík rozhodne odísť z koalície?

Povalil Radičovej vládu, povalil Matovičovu vládu, a po roku povalí aj Hegerovu vládu. Ja s tým aj tak počítam.

Vy s tým počítate?

Áno. Vždy keď dosiahne preferencie 14 percent, tak si myslí, že prišiel čas, aby SaS-ka povalila vládu a zarobila na tom nejaké body. Ale to tak nefunguje. Ľudia nie sú hlúpi. Vedia, že povaliť krehkú koalíciu, ktorá bráni návratu mafie k moci, je super hlúposť.

Preto avizujete na jeseň rozpad koalície?

Keď bude trvať takéto trucovité správanie… Osobne som to zažíval ešte v čase rozhodovania o eurovale. Sulíkove argumenty nemali hlavu ani pätu, a všetci odborníci sa chytali za hlavu. Prosili ho, aby nebláznil. Teraz mu tiež odborníci hovoria, že nemá zmysel blokovať vyššie platy pre učiteľov kvôli tomu, že odmieta zvýšiť dane pre výrobcov alkoholu, pre prevádzkovateľov hazardu alebo pre pár bohatých firiem cez regulovaný odvod. Pre mňa je to ako cez kopirák. Toto som videl pred jedenástimi rokmi, a prinieslo to pád vlády. Preto si myslím, že ak tomu chceme zabrániť, nasaďme kamery.

Prežila by koalícia odchod liberálov?

Keď SaS odíde z koalície, tak je to koniec. Budú predčasné voľby, a po nich dvadsať rokov vláda mafie v zložení Fico, Pellegrini a Mazurek.

Ja sa vážne pýtam, či by sa dalo fungovať bez Sulíka?

Ja vám úplne vážne odpovedám, že sa nedá fungovať, ak nemáte 76 poslancov v parlamente. Nemáte väčšinu, a tým pádom končíte. Jediným východiskom je ísť čestne do predčasných volieb.

Menšinová vláda nie je riešením? Máte skupinu nezaradených poslancov, niektorí z nich odišli z OĽaNO…

Máme, ale to je voda v koši. Chvíľku ju máte, a chvíľku nemáte. Som pesimista, či by sa dalo takto fungovať. A liberáli v opozícii by chladnokrvne koalíciu zarezali ako pri eurovale.

Protiinflačný balík sa vracia do parlamentu z prezidentského paláca. Ak chcete prelomiť veto hlavy štátu, musíte mať 76 hlasov. Ale máte len 73…

Ako ste napočítali tých 73?

OĽaNO, Sme rodina a osem poslancov nezaradených, ktorí vás zrejme podporia…

Áno, asi niekde tam by sme sa vedeli dostať.

Ale to je stále málo…

Sme slobodná parlamentná demokracia, každý poslanec sľúbil, že bude hlasovať slobodne. Pevne verím, že slobodné hlasovanie ukáže, kto kope za rodiny a kto proti nim.

Spoliehate sa na hlasy poslancov okolo poslanca Tomáša Tarabu a Kuffovcov?

Spolieham sa na morálnu integritu každého poslanca.

Aj na poslanca Martina Beluského?

Pevne verím, že poslanec, ktorý už raz podporil rodiny, tak ich nezradí. A to len preto, že pani prezidentka si zmyslela bojovať proti rodinám.

Čiže očakávate aj podporu od extrémistov a fašistov?

Kto sa pridá. Ja budem veľmi rád, keď sa pridajú fašisti, Mazurek a spol. Bodaj by sa pridali, veď je to hlasovanie o rodinách. Bodaj by sa pridal zlodej Fico a zlodej Pellegrini.

Je to politický test pre koalíciu aj pre váš návrh…hlasy fašistov by vás v tomto prípade zachránili…

Ja vôbec nebudem riešiť, kto bude hlasovať za môj návrh. Nebudem lustrovať, kto sa pridá a kto nie. Bodaj by sa zobudilo svedomie Fica a Pellegriniho, ktorí roky rodiny okrádali.

Koalícia ale v tomto prípade bude visieť na šnúrke fašistov..

Ja predsa nepôjdem za Mazurekom, a nebudem ho prosiť, aby za ten zákon nehlasoval…Verejne vystúpim, a poviem, že pani prezidenta má nie dvojaký meter ale kilometer. Sulík niečo predloží v skrátenom konaní, Čaputová zatvorí oči a podpíše. Keď to urobí kamarátka Kolíková, zatvorí oči, podpíše, nech je to akákoľvek hlúposť. Tu je pomoc 100 miliónoveur pre rodiny každý mesiac, ale pani prezidentka je akurátna. Toto je dvojitý kilometer, a možno aj svetelný rok. Nedala mi ani šancu na obhajobu. Dvanásť dní sa tvárila múdro, a palác išiel prasknúť od všetkých pozvaných bojovníkov proti rodinám.

Ale pozvala aj predstaviteľov prorodinných organizácií…

Boli úplne poslední v rade, a to sa sami doprosovali o prijatie. Bolo to stretnutie len pro forma, aby sa nepovedalo.

Ako viete, že sa doprosovali?

Viem.

Nemyslíte si, že argumenty prezidentky majú hlavu a pätu?

Nie, vôbec si to nemyslím.

Ale je v poriadku rozhodnúť o miliarde eur za šesť dní bez diskusií?

A bolo v poriadku, keď prezidentka nevrátila zákon kamarátky Márie Kolíkovej, ktorý bol schválený za štyri dni v skrátenom konaní? Tam sa nereptalo, lebo ide o kamarátku. Ona by mala strážiť spravodlivosť, ona by mala byť jej stelesnením. Ona v prípade Sulíka a kamarátky Kolíkovej zavrie oči a podpíše. Toto je správanie prezidentky? Prečo Ficovi aj Pellegrinimu tri dni pred voľbami podpísala trináste dôchodky? Odsúhlasila návrh, ktorý stojí 600 miliónov eur, a nie je krytý. Ja som predložil návrh, ktorý je krytý. Toto je čistá pomsta voči Matovičovi, na čo doplatia rodiny. Urobím všetko preto, aby sa tak nestalo.

Vy zrejme v prezidentských voľbách budete mať svojho kandidáta. Asi nepodporíte Zuzanu Čaputovú…

Určite nebudem voliť protirodinnú kandidátku, a nebudem voliť kandidátku, ktorá je nespravodlivá. Nebudem voliť niekoho, kto meria ľudí podľa toho, či je progresívec alebo konzervatívec. Keď je progresívec, všetko v poriadku. Keď konzervatívec, tak treba dať po ušiach.

Budete mať vlastného kandidáta alebo kandidátku?

To neviem. Ale s radosťou podporím dobrého, konzervatívneho a prorodinného kandidáta…

Ak balík prorodinných opatrení neprejde, budete to považovať za politickú prehru?

Áno, budem to považovať za svoju prehru.

Odstúpite?

Kam?

Zo svojich pozícií.

Nie. Ja som sľúbil rodinám, že to presadím. Bude to prehratá bitka, ale nie vojna. Neodstúpim dovtedy, dokiaľ balík pomoci nedoručím rodinám. Neodstúpim dovtedy, kým sa mi nepodarí zvýšiť platy učiteľom a zdravotníkom.

Neľutujete, že ste oslovili Eduarda Hegera na pozíciu premiéra?

Nie. On ani dlho nerozmýšľal, a bolo to dobré rozhodnutie.

Čo ak vás premiér navrhne odvolať?

Veď nech to urobí, má na to právo. Vôbec som nad tým nerozmýšľal, a bolo by to celkom zaujímavé. Ja mám rád vzrúšo.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ