Opozícia zbiera podpisy pod referendum. Bujňák: Prvá otázka je ústavný nezmysel

hdm, cr, Pravda, TASR, SITA | 10.06.2022 11:12, aktualizované: 
TB SMER referendum, fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico (uprostred) spolu s členmi strany oznamuje zber podpisov pod referendum, 10. júna 2022.
Opozičný Smer spustil petičnú akciu k referendu, všeľudové hlasovanie by chcel spojiť s jesennými voľbami 29. októbra, povedal predseda strany Robert Fico. Referendum má mať dve otázky, prvá časť referenda sa má týkať demisie vlády a druhá zmeny ústavy. Ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Vincent Bujňák hovorí, že prvá otázka je problematická. „Prvá zo zverejnených referendových otázok sa dostáva do kolízie s minuloročným nálezom Ústavného súdu,“ upozornil.

Prvá otázka má znieť: „Súhlasíte s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu?“ Ak na túto otázku odpovie dostatočný počet ľudí pozitívne, tak vláda bude mať podľa Fica povinnosť bezodkladne podať demisiu po referende.

Druhá otázka sa týka zmeny ústavy. „Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady (NR) SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR?“ ozrejmil Fico. V ústave tak chcú zakotviť možnosť skrátiť volebné obdobie na základe výsledku referenda alebo uznesenia NR SR. „Pri tomto uznesení bude stačiť 76 poslancov, teda nadpolovičná väčšina všetkých poslancov NR SR,“ dodal.

VIDEO: Pozrite si, aké otázky chce opozícia na referendovom hárku
Video

Fico vyhlásil, že pokiaľ sa podarí potrebné podpisy vyzbierať do 31. júla alebo do 15. augusta, tak sa podľa neho môže referendum konať spoločne s jesennými voľbami. „Ušetrilo by sa tým veľa peňazí, bolo by to efektívne a ekonomické,“ priblížil.

Politickú podporu referendu podľa Fica deklarovali mimoparlamentné strany Hlas, SNS a Republika. Šéf Smeru zároveň očakáva, že sa pre súčinnosť pri zbere podpisov obráti aj na ďalšie politické strany.

zväčšiť Petičný hárok k zberu podpisov za demisiu vlády... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
hárok, referendum Petičný hárok k zberu podpisov za demisiu vlády Eduarda Hegera.

Odborári zatiaľ s Ficom nerokovali

Fico vyhlásil, že o súčinnosť pri zbere podpisov požiada aj odborárov. „Momentálne žiadne rokovanie neprebehlo,“ reagoval pre Pravdu Marián Magdoško, prezident KOZ. Predpokladá, že Fico odborárov pozve na stretnutie. Šéf odborárov však upozorňuje, že spoluprácu musia prerokovať orgány KOZ. „Teraz hovorím len za seba. Ak sme petíciu za referendum podporili prvý raz, pravdepodobne by sme ju podporili aj teraz. Zdôrazňujem však slovo pravdepodobne,“ do­dal.

Bujňák: Úspešné referendum nemusí znamenať predčasné voľby

Ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Vincent Bujňák hovorí, že prvá referendová otázka je problematická. „Prvá zo zverejnených referendových otázok sa dostáva do kolízie s minuloročným nálezom Ústavného súdu,“ upozornil.

„Ústavný súd v júli 2021 konštatoval, že referendová otázka musí smerovať k vytvoreniu všeobecného pravidla. O vytvorenie všeobecného pravidla nepôjde, ak sa otázka týka konkrétneho prípadu a použije sa len jednorazovo, bez možnosti ďalšieho použitia na iný prípad. K tomu možno doplniť, že ak naša Ústava priamo hovorí o možnosti parlamentu zmeniť alebo zrušiť výsledok referenda svojim ústavným zákonom po uplynutí troch rokov od jeho účinnosti, potom referendová otázka na jedno použitie nedáva ústavnoprávny zmysel,“ zdôraznil Bujňák pre Pravdu.

Druhá zo zverejnených otázok je formulovaná ako zavedenie všeobecného pravidla, preto pri nej pochybnosti nemá. „Pri druhej otázke možno z vecného hľadiska upozorniť, že ak by prešla v navrhovanej podobe, referendum o predčasnom skončení volebného obdobia akejkoľvek Národnej rady by sa mohlo konať aj okamžite po riadnych parlamentných voľbách,“ upozornil Bujňák.

Ako poukázal, v Európe existujú dva štáty, ktoré na celoštátnej úrovni toto umožňujú. Jedným z nich je Lotyšsko, druhým Lichtenštajnsko. No aj v Lotyšsku majú podľa Bujňáka napísané, že takéto referendum o predčasnom skončení volebného obdobia parlamentu nie je prípustné v období jedného roka od riadnych volieb alebo v období posledného roka volebného obdobia. Navrhovaný model preto ústavnému právnikov ponáša na Lichtenštajnsko.

„Lichtenštajnsko si takúto úpravu zaviedlo v roku 1921, no odvtedy sa tam podobné referendum nekonalo. Nepokladám takýto lichtenštajnský model za optimálny, no to ešte samo o sebe nerobí otázku neprípustnou. Ľudia si môžu v referende odhlasovať aj také všeobecné pravidlá, ktoré nie sú optimálne,“ dodal Bujňák.

Hlas a SNS referendum podporili

Hovorkyňa strany Hlas – sociálna demokracia Patrícia Medveď Macíková poznamenala, že referendum je jediný spôsob, ktorý ľuďom na Slovensku ostal, aby vyslovili zásadným spôsobom nespokojnosť so súčasnou vládou a požiadali ju, aby odišla. Podľa nej referendum má napraviť aj zlyhanie Igora Matoviča (OĽaNO) a Richarda Sulíka (SaS), ktorý podľa Hlasu verejne sľúbili zmeniť ústavu, aby bolo možné požiadať referendom o predčasné voľby. Hlas verí, že referendum bude úspešné a strana spraví všetko pre to, aby sa uskutočnilo čo najskôr.

Riaditeľka kancelárie predsedu strany SNS Zuzana Škopcová potvrdila, že sa strana pripája k referendu, ktoré dnes oznámil Fico. „Mrzí nás, že Smer-SD neakceptoval všetky naše pripomienky k perfektnosti referendovej otázky. Napriek uvedenému urobíme všetko preto, aby sme spoločne získali 350-tisíc podpisov,“ uviedla. Zároveň zdôraznila, že istota úspechu referenda respektíve úspechu v komunálnych a parlamentných voľbách sa však musí dosiahnuť systémovou prácou. SNS mrzí aj rivalita strán Smer a Hlas, ktorá podľa nej oslabuje aj toto samotné referendum. Verí však, že sa aj na tomto referende líder strany Hlas Peter Pellegrini a šéf strany Smer Robert Fico poučia, že musia spolupracovať, pretože inak sa vláda nezmení.

Kolíková považuje referendovú otázku o skrátení volebného obdobia za mätúcu

„Je zrejmé, že môže byť vo veľkej miere mätúca aj pre všetkých, ktorí ju podpisujú,“ vyhlásila šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková v reakcii na referendovú otázku o skrátení volebného obdobia.

Súčasťou petičnej akcie k referendu sú dve otázky. Druhá sa týka súhlasu s možnosťou predčasne ukončiť volebné obdobie Národnej rady (NR) SR referendom alebo uznesením NR SR. „S ohľadom na judikatúru Ústavného súdu SR by práve takto koncipované otázky nemali byť obsahom referenda,“ povedala Kolíková.

V súvislosti s prvou otázkou o podaní demisie vládou SR hovorí ministerka o politickej hre. „Referendum nepredpokladá takýto druh politickej otázky,“ podotkla s tým, že aj po prípadnej demisii vlády môže byť do exekutívy vymenovaná rovnaká osoba.

Mazák: Predstavené referendové otázky by nemali mať nádej na úspech

Predstavené referendové otázky by na základe predošlého nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR nemali mať nádej na úspech, reagoval predseda Súdnej rady SR Ján Mazák na spustenie petičnej akcie Smeru.

„Prezidentka by pokojne mohla rozhodnúť, že nevyhlási také referendum. To je už otázka odvahy riešiť štátnicky ústavnoprávny problém, ktorý kvári túto krajinu,“ podotkol Mazák s tým, že je legitímne otvárať otázku referenda, organizovať ho a navrhovať otázky.

Naformulovať ústavne súladnú referendovú otázku o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR nevidí za veľmi schodné. „Aj pri veľkej úprimnosti a rešpektovaní toho, že referendum je ľudové hlasovanie, neviem vďaka nálezu nájsť žiadny operačný priestor na to, aby sa dala sformulovať otázka, ktorá nevzbudí veľké pochybnosti o jej súlade s ústavou,“ dodal.

Progresívne Slovensko nepodporí referendum o páde vlády

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) nepodporí referendum iniciované opozičným Smerom-SD o páde vlády. Odmieta akúkoľvek spoluprácu s predsedom strany Robertom Ficom. Uviedol to predseda PS Michal Šimečka. Zároveň vyzval premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby Igora Matoviča (OĽANO) odvolal z postu ministra financií.

„Progresívne Slovensko sa odmieta akokoľvek spájať s aktivitami Smeru bez ohľadu na to, či by nová referendová otázka obstála na Ústavnom súde SR alebo nie. Nezabudli sme, do akého rozvratu Fico doviedol Slovensko za 12 rokov pri moci“ povedal Šimečka. Je podľa neho potrebné po voľbách zabrániť vytvoreniu koalície Smeru, Hlasu, Republiky a ĽSNS. Znamenalo by to koniec demokracie na Slovensku, dodal Šimečka.

Zároveň pripomína, že súčasná vláda stratila podporu hnutia. „Vládnuť sa dá aj kompetentne, bez kradnutia a s ohľadom na ľudí v núdzi. Toto vláda tieňového premiéra Igora Matoviča (OĽANO) nezvláda,“ podotkol Šimečka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ