Parlament prelomil veto prezidentky, schválil Matovičov balíček v pôvodnom znení

Pravda, TASR | 22.06.2022 12:50, aktualizované: 
matovič, kollár Foto: ,
Minister financií Igor Matovič po hlasovaní o prelomení veta ďakuje predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi.
Národná rada (NR) SR v stredu prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu. Balíček začne platiť od 1. júla. Ako už avizovala prezidentka Zuzana Čaputová, zákon pošle na posúdenie na Ústavný súd.

Zo 142 prítomných poslancov hlasovalo 77 za, proti bolo 25, zdržalo sa 39, nehlasoval 1. Na prelomenie veta bolo potrebných najmenej 76 poslancov, teda nadpolovičná väčšina všetkých poslancov.

Video

Na voľnočasové aktivity tak dostanú deti od päť do 18 rokov každý mesiac 60 eur. Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na financovanie ktorých možno použiť príspevok. Registre by mali vzniknúť do 1. januára budúceho roka.

Hlasovanie o prelomení veta. Marián Viskupič... Foto: Ivan Majerský, Pravda
kollár, viskupič Hlasovanie o prelomení veta. Marián Viskupič symbolizuje svojmu klubu hlasovanie proti, Boris Kollár ukazuje, aby jeho poslanci hlasovali za prelomenie veta.

Suma daňového bonusu sa upraví v závislosti od dosiahnutého veku dieťaťa. Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, sa zvýši zo súčasných 43,60 (respektíve 47,14) eura na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur. Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 – ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) sa zvýši zo súčasných 23,27 eura na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

Foto: Ivan Majerský, Pravda
Hlasovanie o prelomení veta, protiinflačný balíček

Od júla tohto roka sa zároveň zvýši prídavok na dieťa na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur mesačne. Ďalej sa vzhľadom na zvýšenie sumy prídavku na dieťa zruší jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. V roku 2022 a v roku 2023 sa neuplatní valorizačný mechanizmus. Upravil sa aj systém vyplácania prídavku na dieťa. Ak dieťa nebude chodiť do školy, výška prídavku bude len polovičná.

Čaputová sa obráti na súd

Prezidentka Zuzana Čaputová sa obráti na Ústavný súd SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov. Jej reakciu sprostredkoval hovorca paláca Martin Strižinec s tým, že hlava štátu rešpektuje rozhodnutie poslancov.

„Vzhľadom na povahu a významný finančný objem balíčka – 1,2 miliardy eur – bolo o to viac namieste vykonať legislatívny proces tak, aby boli dodržané všetky ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti. Inštitút skráteného legislatívneho konania bol v tomto prípade podľa prezidentky použitý v rozpore s ústavou, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie, a teda vo vetovaných častiach nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie,“ dodal Strižinec.

Matovič na sociálnej sieti poďakoval

Minister financií Igor Matovič na sociálnej sieti poďakoval všetkým, ktorým „záleží na rodinách.“ „Ďakujem, že ste sa modlili, prosili, palce držali, lobovali. Veľká vec sa podarila,“ napísal Matovič.

Heger: Sme bližšie k pomoci rodinám

Premiér Eduard Heger na sociálnej sieti konštatoval, že schválením balíčka sa naplnila dohoda z koaličnej rady, že o ňom rozhodne parlament. „Oceňujem, že strana SaS balíček nevetovala. Viac by ma však potešilo, keby sa zaňho postavila celá koalícia už od začiatku,“ napísal Heger.

„Pre stabilitu koalície je dôležité, že najväčší poslanecký klub OĽANO nakoniec zostal jednotný. Poctivou diskusiou sa naše názory priblížili a rodiny sú bližšie k významnej pomoci štátu aj od budúceho roka,“ napísal premiér na sociálnej sieti.

Kollár: Sme radi, že sa nám podarilo vybojovať pomoc pre rodiny

„Sme radi, že aj napriek náročnej situácii, v ktorej sa nachádzame sa nám podarilo vybojovať ďalšiu pomoc pre rodiny s deťmi,“ napísal šéf parlamentu a predseda hnutia Sme rodina na sociálnej sieti.

„Vždy sme boli zástancami toho, že štát by mal v prvom rade myslieť na obyčajných ľudí a to hlavne vtedy, pokiaľ si nevedia pomôcť sami. Preto bude táto pomoc pre rodiny s deťmi platiť každý mesiac,“ dodal Kollár.

Pellegrini: Fašisti sú mu prednejší ako seniori

Temná koalícia je definitívne realitou, vyhlásil predseda strany Hlas (Hlas) Peter Pellegrini. Ako dodal, kľúčové hlasovanie prebehlo bez koaličného partnera strany Sloboda a Solidarity (SaS), bez podpory poslancov hnutia Za ľudí, ale zato s hlasmi fašistov. „Toto je a bude zapísané ako trpké víťazstvo Igora Matoviča nad poslednými zvyškami zdravého rozumu,“ skonštatoval.

Pellegrini uviedol, že minister financií Matovič (OĽaNO) rozdeľuje spoločnosť a vnáša do nej vymyslený konflikt, kto je za a kto proti rodine. Pre pomoc občanom sa podľa šéfa Hlasu neurobilo dnešným hlasovaním vôbec nič. Upozornil, že občania čelia desať mesiacov bezprecedentnému zvyšovaniu cien. Pripomenul návrhy Hlasu o dočasnom znížení spotrebnej dane z pohonných hmôt, o zaslaní šekov 100 alebo 200 eur do každej domácnosti či o znižovaní DPH na základné potraviny. Pellegrini vyhlásil, že Hlas-SD podporuje všetky rodiny, aj tie, ktoré nemajú deti alebo sa starajú o seniorov.

Líder Hlasu povedal, že minister Matovič sa „vykašľal“ na seniorov a radšej sa spriahol s fašistami. „Hlasovanie nebolo o tom, kto podporuje alebo nepodporuje rodiny. Bolo to hlasovanie, či ideme ratovať tento ťažko skúšaný národ,“ poznamenal Pellegrini a dodal, že efekt prijatého zákona nebude taký, aký si Matovič predstavoval.

Sulík: Obeťou sú verejné financie

„Obeťou nechutného spojenia OĽaNO s fašistami na prelomenie veta pani prezidentky sú spoločné verejné financie nás všetkých,“ reagoval stručne minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík na sociálnej sieti.

Cigániková gratulovala poslancom OĽaNO

Jana Bittó Cigániková považuje za dôležité, aby SaS ostala v koalícii. Keby sa rozpadne koalícia, nastali by podľa nej väčšie škody. Jej kolega Marián Viskupič (SaS) považuje za problém, keď sa rozhodnutia s obrovským dosahom na verejné financie robia bez vypočutia argumentov. „Keby sa prijali pripomienky prezidentky, bol by to veľmi vylepšený zákon, bola by to určitá úniková cesta pre ministra financií,“ pripomenul.

Ďuriš Nicholsonová: Do kelu s tebou, Igor

„Igorov balíček nie je o sociálnej podpore. Je o chorobnom populizme a nekompetentnosti ministra financií. Sociálny inžinier Igor Matovič nepomôže dôchodcom, ktorí sú najviac vystavení chudobe,“ napísala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti.

Gröhling: Zrada zdravého rozumu

Prelomenie veta prezidentky Čaputovej považuje minister školstva Branislav Gröhling (SaS) za ďalšie zradenie zdravého rozumu a hodnôt. Minister to skonštatoval vo svojom profile na sociálnej sieti.

Šeliga: Prelomenie veta bolo o politickom súboji

Tri koaličné strany boli pripravené rokovať a hlasovať o pripomienkach prezidentky k protiinflačnému balíku. OĽANO nechcelo ustúpiť a zvolilo si cestu spolupráce s ĽSNS, vyhlásil poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga. Postup OĽANO nevníma ako pomoc rodinám, ale politický súboj. Vo výsledku hlasovania nevidí žiadnu logiku, keďže zákon skončí na Ústavnom súde (ÚS) SR.

Balík označil Šeliga za hračku ministra Matoviča. „Nemá to nič s konzervativizmom, bol to obyčajný politický súboj, ktorý, aby Igor Matovič vyhral, rozhodol sa použiť ĽSNS. Navyše tu bolo na stole riešenie, aby od 1. júla mali rodiny pomoc a mali sme polrok na rokovanie,“ skonštatoval pred novinármi.

Stabilita koalície je podľa neho ohrozená. „Je to klin do koalície, neviem, ako bude ďalej pokračovať,“ povedal s tým, že opätovne sa sám seba pýta, či chce pokračovať v tejto koalícii. Podľa Šeligu je ohrozené aj to, či rodiny niečo dostanú, keďže sa nevie, čo urobí Ústavný súd SR. OĽANO sa podľa neho rozhodlo vziať si za spojencov ľudí, ktorí spochybňujú pandémiu či vojnu na Ukrajine.

SNS: Matovič presadením balíka ponížil SaS, mala by odísť z vlády

Ak si chce strana SaS zachovať svoju tvár, mala by odísť z vlády. Myslí si to mimoparlamentná SNS, podľa ktorej Igor Matovič (OĽANO) presadením protiinflačného balíka s „novými koaličnými partnermi“ stranu SaS ponížil. SNS ju preto vyzýva na odchod.

„Strana SaS opakovane vyhlasovala, že je principiálne proti inflačnému balíčku Igora Matoviča. Matovič ponížil stranu SaS tým, že v rozpore s koaličnou zmluvou presadil balík v hodnote 1,2 miliardy eur. (…) Richard Sulík (SaS) nemá inú možnosť, ak si chce zachovať svoju tvár, ako so stranou SaS vystúpiť z tejto koalície a odísť z vlády,“ uviedla SNS v stanovisku. Protiinflačný balík podľa nej nie je pomoc rodinám, ale totálna likvidácia verejných financií a rozpočtu miest a obcí.

SNS zároveň podotkla, že návrh by neprešiel, keby boli v pléne prítomní nitriansky primátor Marek Hattas, primátor Hlohovca Miroslav Kollár a starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký. Poslancov preto vyzýva, aby zvážili svoje zotrvanie vo funkcii a nekandidovali v nadchádzajúcich komunálnych voľbách a voľbách do VÚC. „Ak nedokážu zastávať plnohodnotne funkcie poslancov Národnej rady SR a zastupovať záujmy starostov a primátorov, nemajú čo robiť na dvoch stoličkách,“ konštatuje SNS.

Šimečka: Zrodila sa nová hnedá koalícia OĽaNO, Sme rodina a Kotlebovej ĽSNS

V parlamente sa zrodila nová hnedá koalícia OĽaNO, Sme rodina a Kotlebovej ĽSNS, vyhlásil predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Ako upozornil, tentokrát sa už hlasujúci nemôžu vyhovárať, že zákon by prešiel aj bez fašistov. V tlačovej správe o tom informoval hovorca PS Radovan Choleva.

„Do dnešného dňa bolo nepredstaviteľné, že fašisti budú mať rozhodujúci hlas v takej závažnej legislatíve. Všetci poslanci a poslankyne tejto hnedej koalície dopredu vedeli, že prekračujú hranicu a umožňujú ďalšiu legitimizáciu fašistov, okrem tej, čo predviedol Matovič rokovaním s nimi,” vyhlásil Šimečka.

PS poukazuje najmä na neadresnosť balíčka a spôsob, akým bol prijatý, považuje za znásilnenie legislatívneho procesu. „Megalomanský nápad Igora Matoviča zatne do štátneho rozpočtu sekeru vo výške 1,2 miliardy. Bude veľmi ťažké ju niekedy vytiahnuť. Tento populizmus ničí spoločnosť podobne ako korupcia, deformuje verejnú debatu a zaťažuje budúce generácie. Ohrozuje fungovanie žúp, miest a obcí a ponecháva väčšinu ľudí postihnutým zdražovaním vlastne bez pomoci,” upozornil predseda PS.

Droba: Poslanci paralyzovali financovanie samospráv

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba na sociálnej sieti uviedol, že 77 poslancov paralyzovalo financovanie samospráv.

Podľa Drobu už bolo všetko povedané. „Zástupcovia samospráv vysvetlili vláde aj NR SR, prečo je daňový bonus pre nás likvidačný. Ako župan som frustrovaný, lebo budeme musieť stopnúť niekoľko vynikajúcich projektov. Odteraz budeme len údržbári,“ zdôraznil Droba. Ako dodal, ešte verí v malú šancu, že opäť zasiahne prezidentka, pozastaví účinnosť zákona a dá návrh na Ústavný súd SR. „Lebo daňový bonus rodinám oveľa viac vezme, ako dá. A som pripravený to spolu s kolegami komukoľvek odborne, konkrétne, s prepočtami, bez emócií vysvetliť," uzavrel Droba.

ZMOS: NRSR uvalila schválením protiinflačného balíka hrozby pre samosprávy

Rozhodnutie poslancov berie Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na vedomie s tým, že už pomerne krátky čas v realite ukáže, že jeho výhrady a riziká neboli strašením, ale hrozbami, ktoré takto parlament uvalil na mestá, obce aj samosprávne kraje, uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák.

„Parlamentná väčšina zároveň ukázala, že dodržiavanie legislatívneho procesu a ekonomická predvídateľnosť pre ňu nie sú dôležité,“ dodal. Je presvedčený, že primátori a starostovia v parlamente, ktorí asistovali prelomeniu veta prezidentky Zuzany Čaputovej, vytvorili poriadne problémy svojim vlastným samosprávam a tiež všetkým ostatným. „Očakávame, že prezidentka sa obráti na Ústavný súd SR a práve jeho verdikt dá tiež vysvedčenie parlamentu,“ povedal Kaliňák.

Väčšina parlamentu sa podľa ZMOS-u stredajším rozhodnutím obrátila chrbtom samosprávam, ale aj skupine sociálnych partnerov. „Svojím hlasovaním dali najavo, že im nezáleží na argumentoch tých, čo tvoria ekonomické hodnoty, obhajujú práva zamestnancov a tiež samospráv, ktoré robia všetko pre dostupnosť služieb a obslužnosť územia,“ vysvetlil.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ