Interpol skúma, či ho NAKA pri Výbohovi oklamala

Dominik Hutko, Pravda | 28.06.2022 06:30
Miroslav Výboh Foto:
Medzinárodne hľadaný Miroslav Výboh (vpravo) sa vlani v decembri stretol s pretekárom F1 Charlom Leclercom v luxusnej reštaurácii v Dubaji počas pretekov F1.
Medzinárodná policajná organizácia Interpol podľa informácií denníka Pravda rozhoduje, či ju Národná kriminálna agentúra (NAKA) spolu s Úradom špeciálnej prokuratúry oklamali a zneužili, keď požiadali o vydanie medzinárodného zatykača na trestne stíhaného podnikateľa Miroslava Výboha.

Slovenské orgány mali totiž svoju žiadosť odôvodniť tým, že sa Výboh skrýva a nepreberá vo Zvolene poštu. Ten má pritom trvalý pobyt už viac ako desať rokov v Monaku, čo ale polícia zatajila.

Po dvojici zaisťovacích akcií nazvaných Mýtnik I a Mýtnik II získala vlani NAKA na spoluprácu obvineného podnikateľa Michala Suchobu a bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho. Tí následne vypovedali aj o trestnej činnosti, ktorej sa mali medzi rokmi 2014 a 2016 dopustiť vtedajší štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (vtedy Smer) a známy podnikateľ spájaný práve so stranou Smer Miroslav Výboh.

Suchoba s Imreczem vypovedali o úplatku vo výške 150-tisíc eur, ktorý sa týkal legislatívy súvisiacej s realizáciou systému virtuálnej registračnej pokladnice, tzv. e-kasy. Vyžiadať si ho mal dnes už predseda opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini, ktorý údajne neskôr špecifikoval aj spôsob odovzdania týchto peňazí – cez Výboha.

Na základe aj týchto dvoch výpovedí bolo vlani 4. augusta v rámci akcie Mýtnik III Výbohovi vznesené obvinenie z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Keďže sa na Slovensku nezdržiaval, 12. augusta naňho súd vydal aj medzinárodný zatykač, ktorý zverejnila aj medzinárodná policajná organizácia Interpol. Zatykač bol opätovne súdom potvrdený aj 22. decembra pred podaním obžaloby.

Vinu a spáchanie skutku Výboh naďalej popiera a tvrdí, že jeho práva boli opakovane porušené. Prokurátor ale ešte 23. novembra podal obžalobu, ktorú začne sudca Špecializovaného trestného súdu Jozef Šutka prejednávať 4., 5. a 6. októbra. Blížiace sa pojednávanie môže však ovplyvniť práve rozhodnutie Interpolu, ak ten rozhodne v prospech Výboha a uzná, že jeho práva boli porušené.

Klamali?

Pri žiadosti o vydanie medzinárodného zatykača podľa Výbohových advokátov dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa oklamal aj Interpol a sudcu Špecializovaného trestného súdu. Uvádzal totiž, že sa Výboh nezdržiava v mieste trvalého pobytu vo Zvolene, kde však podnikateľ nebýva už viac ako desať rokov. Pritom iné písomnosti a dokumenty mu prokurátor normálne posielal na miesto trvalého pobytu v Monaku, kde Výboh býva od roku 2011.

„Veľmi dobre to vedia aj orgány činné v trestnom konaní, ale na naše prekvapenie sa polícia tvári, že uznesenie o vznesení obvinenia sa snažili doručovať na zvolenskú adresu. Pritom podľa evidencie obyvateľov dobre vedia, že tam už desať rokov vôbec nežije. Žiadosť o vydanie medzinárodného zatykača bola odôvodnená práve tým, že sa klient skrýva a nepreberá poštu,“ sťažoval sa ešte v aprílovom rozhovore pre denník Pravda Výbohov obhajca Ladislav Smejkal.

Naznačil, že polícia s prokuratúrou mohli takto postupovať zámerne, keďže monackú adresu trvalého pobytu Miroslava Výboha dobre poznali. „Ako sa môže skrývať len tým, že desať rokov žije niekde inde? Človek potom z toho môže mať pocit, že je to v lepšom prípade lenivosť a v tom horšom to robia zámerne. Ešte väčšia absurdita je, že rovnaký prokurátor mu v inej trestnej veci posiela listiny na adresu do Monaka,“ dodal vtedy Smejkal.

Výboh sa preto podľa informácií Pravdy obrátil na Interpol so sídlom vo francúzskom Lyone, aby tento preskúmal zákonnosť vydania medzinárodného zatýkacieho rozkazu. V tejto veci má rozhodnúť Komisia pre kontrolu spisov Interpolu (CCF), ktorá zhodnotí, či žiadosť slovenských orgánov činných v trestnom konaní je v súlade s pravidlami organizácie. Stať sa tak má na zasadnutí komisie, ktoré sa koná od 27. júna do 1. júla 2022. Ako sa ale uvádza na aj stránkach Interpolu, výsledok žiadosti by mali byť zverejnený zhruba tri mesiace po dátume zasadnutia.

Polícia a prokuratúra zdá sa o konaní pred špeciálnou komisiou Interpolu vedia. Len dva týždne pred jej zasadnutím na návrh prokurátora Repu súd odvolal všetky zatýkacie rozkazy, ktoré proti Výbohovi vydal.

„Zanikli dôvody, pre ktoré boli tieto príkazy vydané. Príkazy na zatknutie týmto stratili platnosť,“ informovala v piatok 24. júna hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Ako priblížila, prokurátor svoj návrh súdu odôvodnil „poukazom na to, že uvedené príkazy dosiaľ neboli realizované, ako aj na deklarovaný postoj obžalovaného, že sa chce osobne zúčastniť hlavného pojednávania súdu.“

Úrad špeciálnej prokuratúry odmieta, že by pri žiadosti o vydanie príkazu na zatknutie prokurátor klamal. „Na zákonnosti vydania predmetného príkazu na zatknutie Úrad špeciálnej prokuratúry trvá a ohradzuje sa proti vyjadreniam o údajnom zavádzaní či oklamaní kohokoľvek pri jeho vydávaní,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová

V škatuli od vína

Polícia sa k Výbohovi dostala po dvojici zaisťovacích akcií nazvaných Mýtnik I a Mýtnik II, pri ktorých bolo pôvodne obvinených až 14 osôb. Medzi prvými ôsmimi, ktorým polícia vzniesla obvinenie už 29. januára 2021, boli viacerí najvyšší predstavitelia ministerstva financií a Finančnej správy, ktorá pod tento rezort spadá. Napríklad prezident Finančnej správy Imrecze, ale aj podnikateľ Jozef Brhel či Michal Suchoba, podnikateľ úspešný aj pri získavaní štátnych zákaziek na IT systémy.

Podľa obvinenia mali ako organizovaná skupina medzi rokmi 2013 a 2018 manipulovať tendre na IT systémy Finančnej správy tak, aby ich vyhrala s nimi spriaznená firma. Tým mali štátu spôsobiť škodu v obchodoch dokopy až za 65 miliónov eur. Polícia ich za to obvinila z machinácie pri verejnom obstarávaní, z podplácania a prijímania úplatku.

Z vyšetrovania následne vyplynula akcia Mýtnik II, ktorú polícia vykonala 16. júna 2021. Týka sa schém následnej legalizácie týchto peňazí. Polícia vzniesla obvinenie z legalizácie príjmov z trestnej činnosti, prijímania úplatku a účasti na machinácii verejného obstarávania. Cez reťazec firiem z viacerých krajín malo byť prevádzaných najmenej 20 miliónov eur.

Obvinený Imrecze spolu s podnikateľom Suchobom, ktorého zadržali 17. februára až v Spojených arabských emirátoch na základe medzinárodného zatykača, sa k trestnej činnosti priznali a s políciou začali spolupracovať. Suchoba vypovedal najprv 27. marca ešte z arabského Abú Zabí cez telemost a 14. mája aj osobne na Slovensku.

Už pri svojej prvej výpovedi sa podľa jeho advokáta k spáchaniu skutkov priznal a neskôr vypovedal aj o ďalšej trestnej činnosti. Na začiatku júla sa následne rozhodol priznať aj Imrecze, za čo bol 30. júla 2021 takmer po polroku prepustený z väzby.

Suchoba podľa svojej výpovede odovzdal Výbohovi 150-tisíc eur v 500-eurových bankovkách v žltej škatuli od šampanského značky Cristal. Po necelom mesiaci sa Suchoba a Imreczem údajne opäť s Výbohom stretli v jeho kancelárii hotela Carlton. Výboh im mal povedať, že „Pelle ďakuje“.

Už štyria odsúdení

Štyria aktéri káuz Mýtnik už boli aj odsúdení. Podnikateľka Jana Rovčaninová dostala trojročný podmienečný trest s odkladom na päť rokov, 20-tisícový peňažný trest a zákaz výkonu štatutára obchodnej spoločnosti na šesť rokov. Východoslovenský podnikateľ Štefan Poláček bol 2. marca odsúdený za prečin podplácania a za odovzdanie 100-tisícového úplatku dostal vďaka dohode s prokuratúrou 50-tisícový trest. Bývalý zamestnanec Finančnej správy Pavol Boškoza dosiahol tiež vďaka dohode s prokurátorom za vzatie úplatku dvojročný podmienečný trest a peňažný trest štyritisíc eur.

Bývalej Imreczeho nástupkyni na čele Finančnej správy Lenke Wittenbergerovej Špecializovaný trestný súd v Pezinku 22. júna 2022 schválil dohodu o vine a treste, na základe ktorej dostala za prijatie úplatku podmienečný dvojročný trest odňatia slobody s päťročnou skúšobnou lehotou a peňažný trest 50-tisíc eur.

Samotný Pellegrini, v tom čase už expremiér a líder opozičnej strany Hlas, hneď po medializácii Imreczeho výpovede všetko poprel. „Zmanipulované výpovede dvoch ‚kajúcnikov‘ o údajnom úplatku za zavedenie virtuálnej pokladnice pre Finančnú správu boli od začiatku klamstvom,“ reagoval Pellegrini a svoje tvrdenia zopakoval aj pred vyšetrovateľmi, keď vlani 12. novembra vypovedal ako svedok.

Kto je Miroslav Výboh?

  • Pochádza zo Zvolena, vyštudoval Vysokú školu ekonomickú a začínal v štátnej strojárskej spoločnosti ZTS.
  • Keď si otvoril vlastnú firmu, začal dovážať tovar z Číny, dodávať súčiastky pre automobilky.
  • Jadrom jeho podnikania boli niekoľko rokov najmä obchody s vojenským materiálom.
  • Jeho firma Willing sa podieľala aj na deblokácii ruského dlhu, za ktorý Slovensko dostalo stíhačky MiG-29. Tie jeho firma následne aj opravovala.
  • Medzi rokmi 2006 a 2010 ako významný podnikateľ údajne na viacerých zahraničných cestách sprevádzal premiéra Roberta Fica.
  • Spomínal sa v súvislosti s návštevou na jachte J&T v Monaku, na ktorej mal v roku 2008 s bývalým ministrom financií za Smer Jánom Počiatkom údajne preberať aj konverzný kurz koruny oproti euru.
  • V roku 2007 sa mal Výboh angažovať v prípade českého nákupu obrnených transportérov Pandur, kde mali lobisti požadovať od rakúskeho výrobcu úplatok 18 miliónov eur. Tajných stretnutí vtedajšieho českého premiéra Mirka Topolánka, jeho blízkeho človeka Marka Dalíka a Výboha sa mal údajne vtedy zúčastňovať aj vtedajší premiér Robert Fico.
  • Výboh je môj priateľ, poznám ho 20 rokov, priznal Fico po medializácii kauzy v roku 2014.
  • Od roku 2011 začal Výboh svoj biznis orientovať viac na oblasť realít a developerských projektov.
  • Bol honorárnym konzulom Monaka na Slovensku.
  • Od roku 2010 žije trvalo v Monaku a už päť rokov má aj prechodný pobyt v Dubaji.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ