Pri izraelskom raketovom útoku utrpeli pri Tartuse zranenia dvaja ľudia, tvrdí Sýria

ČTK | 02.07.2022 09:51
Najmenej dvaja civilisti utrpeli zranenia pri dnešnom izraelskom raketovom útoku na dedine južne od sýrskeho prístavu Tartús. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedli sýrske štátne médiá s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskej armády. Izraelská armáda ako vždy v týchto prípadoch informáciu nekomentovala.

Sýrska tlačová agentúra SANA dnes uviedla, že Izraelčania vypálili zo severnej oblasti od hraníc s Libanonom rakety na niekoľko fariem v dedine, ktorá leží južne od Tartúsu. Okrem materiálnych škôd utrpeli zranenia dvaja ľudia, vrátane jednej ženy.

Išlo o prvý útok od 10. júna, keď bombardovanie na dva týždne vyradilo z prevádzky medzinárodné letisko v Damasku. Medzinárodné médiá útok pripisujú Izraelu, ktorý ale svoje vojenské operácie v Sýrii obvykle nekomentuje, a neurobil tak ani dnes.

Izrael za posledné roky podnikol stovky raketových útokov proti cieľom v Sýrii, k týmto operáciám sa však nehlási. Priznáva ale, že útočí na základne milícií napojených na Irán, ako je napríklad libanonské militantné hnutie Hizballáh. Táto skupina bojuje v 11 rokov trvajúcej vojne v Sýrii na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Iránsku prítomnosť pri svojich hraniciach Izrael považuje za úplne neprijateľnú a kvôli nej považuje útoky na infraštruktúru a zbrane svojho úhlavného nepriateľa na sýrskom území za opodstatnené.