Nové nemocnice v Bratislave a Martine? Peniaze na ne budú, čas nie

Peter Madro, Pravda | 06.07.2022 06:20
V pláne obnovy sa štát pri výstavbe nemocníc zaviazal splniť jednotlivé ciele do roku 2026. Je to šibeničný termín, podľa niektorých názorov nesplniteľný.

Ak sa projekty Martinskej nemocnice a Rázsoch stihnú dokončiť tak, ako je naplánované, tak do roku 2026 na Slovensku pribudne aspoň 1 313 moderných lôžok, do martinskej nemocnice budú prichádzať prví pacienti a rezort zdravotníctva bude obstarávať materiálno-technické vybavenie do Rázsoch prostredníctvom eurofondov.

Na Rázsochy čaká Slovensko vyše 30 rokov. Mnohí poslanci, no i koaliční partneri dostavanie národnej nemocnice spochybňujú. Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára štát postaví hrubú stavbu a tým sa projekt opäť skončí. „O dvadsať rokov príde nejaký ,Pelle' a zbúra to,“ narážal Kollár na moment, keď Peter Pellegrini ešte ako predseda vlády verejne začal búrať tridsaťročný skelet legendárnej štátnej nemocnice.

Premiér Eduard Heger odkazuje, že pokiaľ ide o hrubú stavbu, nebude to skelet, aký roky stál na Rázsochách, ale pôjde o holostavbu. I tak to podľa neho bude centrum exelentnosti a vzdelávania.

Výstavba bratislavskej univerzitnej nemocnice na Rázsochách má stáť 281 miliónov eur a má mať 653 lôžok. Ide o tzv. plávajúce lôžka, ktoré sa budú využívať na oddeleniach podľa aktuálnej potreby. Nová univerzitná nemocnica si dáva za cieľ, že preorganizuje štruktúru poskytovanej starostlivosti v regióne. Pacient by mal dostať komplexnú starostlivosť na jednom mieste, čo sa dnes často nedeje, pretože univerzitná nemocnica má päť budov a nie každá poskytuje všetky typy starostlivosti.

„Pôjde o najmodernejšie vybavené – technicky aj personálne, centralizované pracoviská na Slovensku poskytujúce najnovšie high-tech medicínske postupy,“ sľubuje vláda.

Kým na Rázsochách stačí hrubá stavba, v Martine by mali byť v prvej polovici roka 2026 prví pacienti. Spádová oblasť nemocnice bude pokrývať 1,2 milióna obyvateľov Slovenska a v niektorých odbornostiach až 1,7 milióna obyvateľov.

Postavenie martinskej univerzitnej nemocnice so 660 lôžkami a 19 operačnými sálami si vyžiada 330 miliónov eur. Nemocnica bude mať vlastnú ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť, samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom, ktoré bude určené pre deti aj dospelých pacientov.

Krajčí: To sa nedá stihnúť

Najmladším fakultným zdravotníckym zariadením na Slovensku je Nemocnica sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. Práce na nej sa začali v roku 1986. Ďalšiu novú Nemocnicu sv. Michala v Bratislave otvoril štát v roku 2015.

Nemocnica na Rázsochách je vo výstavbe 30 rokov. Žiadna z vlád demokratického Slovenska ju nedokázala dokončiť. Nemocnica v Martine sa mala začať stavať v roku 2019 a hotová mala byť v roku 2022.

Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) je v otázke dodržania termínov do roku 2026 skeptický. „To sa ani v optimistickom scenári nedá stihnúť a zostáva nám teda nádej, že Európska komisia posunie tento termín na neskôr," skonštatoval Krajčí. Doplnil však, že Slovensko tieto nemocnice potrebuje ako soľ.

„Ambícia je veľmi veľká, pretože sme sa rozhodli, že postavíme na Slovensku nie jednu, ale dve špičkové nemocnice,” povedal Heger.

Finančná skupina Penta neverí štátu, že míľniky stihne. „Krajina sa nepoučila z chýb minulosti a dnes reálne smerujeme k premrhaniu historickej príležitosti pre celé slovenské zdravotníctvo. Z dostupných informácií je jasné, že ani jeden projekt veľkej štátnej nemocnice nestihne v plnom dokončení stanovený termín do júna 2026,“ vyhlásil hovorca Kráľ.

Namiesto toho podľa neho „reálne hrozí dostavanosť iba na úrovni železobetónových skeletov, ktoré budú potrebovať na plnú dostavbu oveľa vyššie verejné finančné zdroje, ako je dnes plánované“.

Ak by sa nepodarilo postaviť Rázsochy, tak by sa zastavila transformácia poskytovania zdravotnej starostlivosti v hlavnom meste. Plán obnovy ráta s tým, že Rázsochy postupne nahradia nemocničné zariadenia v Bratislave. Ak by sa nepostavili, tak by taktiež utrpelo aj vzdelávanie budúcich medikov, pretože Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave by na modernú výučbu nemala svoje priestory. Namiesto fakultných zariadení by museli využívať súkromnú nemocnicu Bory.

Ostatným sa ujde v septembri

Z plánu obnovy je na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc určených zhruba 800 miliónov eur. Martinská nemocnica a Rázsochy by mali stáť 611 miliónov eur. O tom, kto dostane zvyšné financie, sa bude rozhodovať v septembri. Nemocnice sa tak môžu uchádzať o rekonštrukcie, nákup techniky, ale aj stavby pavilónov.

„Na jeseň oznámime ďalšie rozhodnutie ohľadom nemocníc na východnom Slovensku, ktoré budú čerpať peniaze z plánu obnovy, či už na rekonštrukciu, alebo výstavbu nových lôžok,“ povedal premiér. Malo by ísť o nemocnice v Prešove a v Košiciach.

Minister zdravotníctva podotkol, že nemocnice mu poslali množstvo projektov. Tvrdí, že sú kvalitné a potrebné, no aj jemu sa zdá, že peňazí z plánu obnovy bude pre toľko projektov nakoniec málo.

„Vyčlenených zvyšných 315 miliónov pre všetky ostatné nemocničné projekty, ktoré sa majú posudzovať v rámci výzvy až v septembri, je z pohľadu väčšiny regiónov nedostatočných,“ súhlasí s ministrom Tomáš Kráľ, manažér komunikácie siete nemocníc Svet zdravia.

Plány a voľby

Ak vláda vydrží a neuskutočnia sa predčasné voľby, tak Hegerova vláda odovzdá moc v roku 2024. No plány rátajú s dokončením stavieb v roku 2026. Minister Lengvarský v prípade odovzdania projektov inej vláde problém nevidí a verí, že výstavba bude pokračovať aj po voľbách.

Bývalý minister zdravotníctva Richard Raši (nezarad. Hlas) síce zdôrazňuje, že projekty sa dokončiť nestihnú – no zároveň dodáva, že Slovensko tieto projekty potrebuje a podporovať ich bude aj po voľbách.

Materiál, ktorý vláda 1. júla schválila, je investičným plánom, ktorý nie je viazaný na určité projekty. „Dve konkrétne nemocnice, ktoré schválila vláda, nepredstavujú záväzok voči Európskej komisii, ale znamenajú záväzok k naplneniu cieľov stanovených v Pláne obnovy a odolnosti. Tieto ciele sú vyjadrené počtom lôžok, ktoré je potrebné splniť v určenom čase,“ priblížila Barbora Belovická, vedúca komunikačného oddelenia Národnej implementačnej a koordinačnej autority na Úrade vlády SR.

„Kľúčové v zmysle naplnenia míľnikov plánu obnovy bude zazmluvnenie dodávateľov do začiatku roka 2024 a realizácia všetkých stanovených opatrení do roku 2026,“ dodala.

Mestá, v ktorých sa budú stavať nové nemocnice, chcel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) oznámiť ešte v marci. Potom 15. júna a nakoniec sa mu to podarilo na štvrtý pokus, na treťom rokovaní vlády tento týždeň – z Plánu obnovy a odolnosti sa postavia dve moderné nemocnice na bratislavských Rázsochách a v Martine.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) schválenie nových nemocníc doteraz brzdili. Premiér to vysvetľoval „rozdielnymi pohľadmi na vec“.

Aj minulý týždeň musel Lengvarský preratúvať lôžka a rozhodnutie o schválení projektov sa odkladalo, kým od Matoviča nedostal definitívny súhlas.

Pri rozhodovaní o výstavbe sa spomínali aj zariadenia na východe Slovenska, i to, že by peniaze na výstavbu nemocníc dostala finančná skupina Penta. Vláda sa však nakoniec rozhodla pre dva najpripravenejšie štátne projekty.

Ministrovi Lengvarskému sa uznesenie podarilo pretlačiť cez vládu v piatok. Upozorňuje však, že 1. júl nebol ten najdôležitejší termín. Zlomový podľa neho bude prvý kvartál 2024, keď musia byť zazmluvnené firmy, ktoré nemocnice postavia.

Aké nemocnice chce vláda postaviť?

Univerzitná nemocnica v Bratislave

  • Počet lôžok: 653
  • Miesto: Bratislava, Lamač, lokalita Rázsochy
  • Rozloha: 119 774 m2
  • Koľko bude stáť: 281 miliónov eur bez DPH
  • Cena lôžka: 430-tisíc eur bez DPH

Univerzitná nemocnica svätého Martina v Martine

  • Počet lôžok: 660
  • Počet operačných sál: 19
  • Obdobie realizácie: jún 2022 – jún 2026
  • Koľko bude stáť nemocnica: 330 miliónov eur bez DPH
  • Stavebné náklady: 235 miliónov eur bez DPH
  • Medicínske technológie a vnútorné vybavenie: 81 miliónov bez DPH

ZDROJ: MZ SR

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ